Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
edesign - специалист
Това е похват на работа и скорост на работа. Моята машина е с ключета. Когато правим кутии, лицеви панели имаме поставки за тях - позициониране върху масата на точно определени места. При стартиране на програмата просто се въвеждат офсетите и в рамките на години нищо не е мръднало. Явно мърдането е с много по-малко от 0,1мм защото слагаме лицеви фолия, дисплей и т.н. и този 0,1мм би се виждал, имаме малки вентилационни отвори и т.н. Има панели, които не сме правили примерно 1 година идва клиент поръчва си и всичко излиза точно....
Balabanov - специалист
То не е точно в това въпроса. Зависи за какво се ползва машинката, ако смяташ да работиш по-сложни неща като 3Д матрици, месингови статуетки и т. н. които изискват доста време копаене ще усетиш за какво го мисля толкоз. За външни панели и кутии на устройства 0.1-0.3 все тая но разлика върху лъсната матрица от 0.1мм в пасовете бърка в здравето сериозно.
edesign - специалист
говорим за абсолютна нула, а не за последваща точност.
И точно в лицеви панели и фолиа грешка от 0,1мм е страшно забележима, за 0,3 да не говорим. Представи си клиента получава прозорче за дисплей 20х 25 мм и лекичко се скрива изображението от фолиото или отвора :-D
Явно работите тази работа и знаете какво правите, но според мен доста бавно и трудно ще се правят матрици на такава конструкция от ал профили + това моторите ви са доста тежки, интересно какви ще са вибрациите при крайната конструкция. Казвам го това защото имам изработени 2 машини от дебел алуминии и стомана (никъде няма профили) с тегло на машината над 65 кг като цяло и успешно се задвижва от мотори от exoror 3,1нМ, като въпреки собственото тегло пак има вибрации при обработка на алуминии и затова се работи много бавно. Е за статуетки работата е друга нито точност нито стабилност е необходима важна е последващата шлосерската работа и излъскване на обекта :)
Balabanov - специалист
Независимо дали е от желязо или ал. профили вибрации винаги има. Друг е въпроса че принципно правоъгълни метални тръби 60X60 ще вибрират доста повече от колкото профила на Бош 60X60 (не случайно му е такова сечението на профила). Тези профили са предназначени за линейна техника, поточни линии и др. в обща линия се използван в индустрията за изграждането на такива неща също така са идеално прави с точни размери. При изграждането на машина от желязо няма как да я направиш права
1. Желязото е криво
2. При заварка се измята
Фабричен рутер направен от желязо след заваряването на конструкцията се изпича в пещи за да улегне заварката, след което бива челосан навсякъде където лягат направленията.
В домашни условия ако искаш да направиш сравнително права машинка единствения вариант е с такива профили. Тук пак повтарям, че е важно за какво ще го ползваш, ако е рекламна машина за рязане на букви и дърводелски истории не и трябва да бъде идеално права.
Страниците, които ще носят гредата на Y ще ги правя от 20мм алуминии и в общи линии ще се получи доста стабилна конструкция. При правилно настройване на моторите и правилно разпределение на тежестта според мен тази машина ще хвърчи стабилно без никакви вибрации на подаване 5000мм/мин. Това че моторите са много на ампераж не означава, че ще ги пържа оптимално ще ги оставя на 4 ампера от драйверите по този начин имаш толеранс и няма да се пържат.
На мен това ми е първата машина но съм се нагледал на машини. :)
edesign - специалист
Моите са направени от плочи дебели 25мм изравнени са от всякъде на обработващ център и след това някои от детайлите на шлайф- размерът е свален на 20мм.
Заварки никъде няма - всичко е с винтове (нарязани са глухи резби в плочите М6 доста на често).
Скорост имам макс 1,6м/мин и тръгването и спирането на 20 килограмовия портал си е доста осезаемо. При теб заради тежките мотори портала ще е много по-тежък, а и скоростта ще е в пъти спрямо моята.
Качвай материали по темата любопитен съм за крайният резултат.
mika - специалист
edesign написа:
...захранването за мотори 60BYGH301B с номинален ток 2,1А в сериен режим за 3 бройки едно захранване на 24V 2,5А e напълно достатъчно...
edesign написа:
Скорост имам макс 1,6м/мин и тръгването и спирането на 20 килограмовия портал си е доста осезаемо.
Ако същите мотори ги свържете паралелно на 4.2А и ги задвижите с 55VDC, ще получите много по-голяма скорост.
Balabanov - специалист
То има време до моторите в понеделник ще ги поръчам от ибей, че няма кинти в картата трябва да се вкарат а банките не работят сега. Ще ползвам 20мм плочи дурал но няма да ги челосвам цялостно а само там където ще ляга детайл.
Но първо трябва да дойдат моторите за да си направя файловете според тях, демек ще се затлачи малко работата. Но ще качвам всичко по етапно тук. :)
edesign - специалист
@mika да предполагам това за моторите, но драйверите за 5А са по-скъпи от тези за 3А, захранването също и т.н.
Рутерите са А3 и А4 и тази скорост ми е осезаема, когато се позиционира на място иначе при рязане не съм използвал по-голяма от 0,8м/мин режа с тънки инструменти под 1,5мм сравнително фини неща и при по големи скорости ще се счупят - основно пластмаса, текстолит, понякога дурал
mika - специалист
edesign, прав сте, че ако високата скорост не е наистина необходима, не си заслужава да се влагат средства, а в резултат да получим само по-топли мотори.
cvettomirr - специалист
nujda ot savet - ostana mi da kupq 6pindel i invertor nqmam pay pal tarsq mo6tnost ot 2.2kw do 3kw vodno ili vazdu6no ohlajdane bez zna4enie

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: