Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
cvettomirr - специалист
kazvam 4e 6pindela mi trqbva za nadpisvane i prorqzvane na mramori i graniti. Kress 1050fme 1, variant li e. I na vtora upotreba sam navit priemam vsqkakvi linkove i saveti
Balabanov - специалист
Ако пишеш на кирилица може и да имаш по-голям успех.
valkovv - помощник
cvettomirr написа:
balabanov imate ls
И аз искам лично съобщение.
Balabanov e прав.
dobrinski - специалист
mika написа:
edesign написа:
...захранването за мотори 60BYGH301B с номинален ток 2,1А в сериен режим за 3 бройки едно захранване на 24V 2,5А e напълно достатъчно...
edesign написа:
Скорост имам макс 1,6м/мин и тръгването и спирането на 20 килограмовия портал си е доста осезаемо.
Ако същите мотори ги свържете паралелно на 4.2А и ги задвижите с 55VDC, ще получите много по-голяма скорост.
Потвърждавам казаното от mika. Със същите мотори съм си играл доста и при последователно свързване скоростта им пада двойно / индуктивността се дига четири пъти/
Не разбрах как за три мотора по 2 А се ползва захранване 2.5 А.
В момента моята машина е със същите мотори, драйверите са на 4 ампера и на всеки драйвер има предпазител 6 ампера /интересно защо 5 амперовите горяха от време на време - сигурно са били бързодействащи.
edesign - специалист
да разбира се че при серийно свързване и работа при 2,1А и захранване 24 волта едно единствено захранване 24в 2А е напълно достатъчно. Моторите постигат този ток при около 5 волта - закона на ОМ :) Проста връзка напрежение, ток, мощност. 2А означава, че токът през намотката никога не трябва да превишава 2А омичното съпротивление при серийно свързване е 2,6 ома - напрежение 2*2,6 ома = 5,2 волта. Колкото до индуктивността, тя кара това напрежение да нараства бавно, когато бъде приложено върху мотора и затова се атакува с по-високо напрежение, за да може да се постигне по-голяма скорост и по-бързо да се стига тока.
Просто нямам време но в бъдеще бих пуснал тема как се управлява стъпков мотор, явно неяснотите са големи.
От една година съм с тази фреза и досега всичко си работи ОК. Токът никога не превишава 1,5А но се запасих с 2 амперово.
Според мен не настройвате драйвера като хората и затова ви трябват такива огромни захранвания и постигате тези скорости, защото пържите моторите здраво. Те няма да изгорят разбира се единственото, което става е с времето вътре магнитите да се демагнетизират. Колко е това време не знам но така само съсипвате моторите. А колкото до скоростта на мен повече от 0,8м/мин не ми трябва.
Последна промяна от edesign на вт дек 17, 2013 6:15 am, променено общо 1 път.
dobrinski - специалист
Какви драйвери ползвате и как ги настройвате за ток 0.4 А?
MrMurdjo - майстор
За еднополярни или биполярни мотори?
edesign - специалист
dobrinski написа:
Какви драйвери ползвате и как ги настройвате за ток 0.4 А?
Каквито и драйвери да използвате се настройват на тока на мотора в моя случай 2,1А, а не на 0,4А. Явно не сте разбрали това което съм написал, все пак са необходими не много големи познания по електротехника. Помислете - по вашата логика ако теглят 5А то при 50 волта захранване ви трябват 3 захранвания по 250Вата минимум = на 750 вата обща консумация - това си е малък котлон - за да се убедите, че не е така свържете електромер (от тези китайските с дисплей) и ще видите, че само моторите на машината не храчат 0,7kW а много по-малко
MrMurdjo написа:
За еднополярни или биполярни мотори?

Моторите са биполярни - по-горе е името им и от къде са взети
dobrinski - специалист
При мен всеки драйвер е настроен на 4 А максимален ток В определени моменти тока пада до 2 А /най често, когато мотора се движи на максимална скорост/. Измерванията съм правил с прецизен стрелкови уред, както и с такъв с памет за максимална стойност. Честно казано не съм се сещал да ползвам електромер. Както по горе споменах на два пъти ми горяха 5 А предпазители, които замених с 6 А. В спецификацията на мотора никъде не се споменава напрежение 5 V. Характеристиките са максимален ток, въртящ момент и индуктивност. Както предполагам всеки би искал да се възползва от максималните възможности на мотора и съответно на машината си. При 8 - 10 часа работа моторите ми са приятно топли - може би 40-50 градуса /не мисля, че ги пържа даже съм сигурен, че им е гот/ :).
Какви драйвери ползвате?

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: