Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
cvettomirr - специалист
balabanov - впечатления нямам защото не съм ги пускал. Но изглеждат доста надеждни. И мойте са от лонгс мотор и пристигнаха за 6 дни. И аз очкавам шпиндела да ми дойде след нова година.
Balabanov - специалист
Аз ги поръчах около коледа но още в DHL нищо не излиза, предполагам заради празниците.
А дано не сме се прецакали [-o<

Какъв шпиндел си поръчал :) , защото имаше сериозни оплаквания относно 300 и 400 ватовите китайчета.
Друг е въпроса че тия 0.3, 0.4kW са малко но въпреки твова:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=PPfNpjhmsJY[/youtube]

А как стои въпроса с митото и ддс-то? :)
cvettomirr - специалист
Ами трябваше да съм с 2,2 китайски но мой познат ми поръчва нещата от ибей. Бях му дал парите и един ден ми звъни и вика вдигнали са ги. Гледам всички шпиндели наистина цените им +. После щях да поръчам 3кв, но като нямах пей пал всеки те цака с цената. Смятат паунда на 2,40 + 10 процента. И се ядосах и взех 1,5кв китайски с водно охлаждане с шпиндел за 500лв. Пристигнах в си БГ, и веднага си направих пей пал,, вече няма да се моля на никой за поръчки от ибей. Моито мотори с електрониката ги поръчах от англ. ибей продавача е от портсмут, изпрати ги по пощата и след 6 дни бяха в бг като цената вкл и безплатна доставка. Шпиндела също от англия, с мита и ддс не съм се разправял.
Balabanov - специалист
При мен май ще се наложи да платя ддс и мито защото идват от Китай. За шпиндел аз мисля да си взема Крес или нещо подобно с четки защото хубав асинхронен с инвертора ще излезе много дебело.
cvettomirr - специалист
Според мен си се прекарал, защото твоя комплект от мотори ги има в Порстсмут, и нямаше да плащаш мито и ддс, и щяха да пристигнат за максимум 10 дни. Китайския 1,5кв + инвертора излиза за малко под 500лв. Не се хвърляйте винаги на продукти от Китай, макар и малко по ниската им цена, защото после ддс, мита и чакането определено според мен не си заслужава.

Днес работих по основната маса, утре предполагам ще я завърша и до 2 дни ще кача снимков материал. Имам малък проблем, не мога да намеря гума за съединителите /захвата между двете карета/. В ексорор са много скъпи за мойте мотори съединителите. Другият вариант, задвижване с ремък и ремъчни шайби, но в този сектор със сметките съм много бос, за да запазя въртящият момент 1:1 както със съединител, какви ремъчни шайби трябва да взема като диаметър брой зъби и т.н за винта и мотора. Мотора е с диаметър на оста 12,7мм винта според диаметъра на другата ремъчна шайба макс 16мм и надолу. Има една фирма технокон, ще звъня да видя какво ще ми предложат и най вече цената каква ще бъде.
И датчици limit switch HOME, колко бр. ще ми трябват, какви и от къде да купя.
Balabanov - специалист
Зависи как е формулиран колета ако е като "gift" нямаш мито. Мен ако питаш най добре не си осложнявай живота с ремъци и т. н. Съединителите ти излизат 150лв от БГ но в ebay има хубави офертички:
http://www.ebay.co.uk/itm/9-5mm-x-12-7m ... 2568578f13

http://www.ebay.co.uk/itm/1Pcs-15mm-x-1 ... 5d4651f417
cvettomirr - специалист
Ето днес докъде стигнах, над гредичките, за работният плот ще закупя куфражен шперплат, евтин материал, и подходящ за случая. Но изникна следния проблем, как да определя точното разстояние за двете Х оси и успореднстта като размера ми е 1800мм. Мисля че steper имаше някакъв измервателен уред за тази цел.

Прикачен файл

PC310287 copy.jpg

Прикачен файл

PC310287.JPG
STEPER - специалист
cvettomirr написа:
Ето днес докъде стигнах, над гредичките, за работният плот ще закупя куфражен шперплат, евтин материал, и подходящ за случая. Но изникна следния проблем, как да определя точното разстояние за двете Х оси и успореднстта като размера ми е 1800мм. Мисля че steper имаше някакъв измервателен уред за тази цел.
За съжаление angle cube-то е при сина ми в Австрия.Но липсата на такъв инструмент не е болка за умиране :)
Аз например бих направил така:
Поставям двете направляващи по Y на предназначеното им за това място.Изравнявам ги от единия край и успоредността им проверявам с обикновена ролетка.
От към страната на изравнения край /приемаме го за начало/ ги захващам с по един болт за конструкцията.
Нанизвам по един линеен лагер на двете оси и ги придвижвам до началния край.Свързвам двата лагера с подходящ квадратен профил. Поставен върху лагерите той трябва да
ляга плътно без просвет /като привлечен от магнит/.Отбелязват се местата на отворите и се стяга профила към лагерите.
Така направената постановка /да я наречем основа на портала/ се придвижва към другия край на направляващите ,чийто край се захваща с болтове към конструкцията.
Ако така направения портал се движи гладко,без никакви усилия, могат да се рзпробият и подготвят и останалите отвори по осите.
Ако има някакво задържане при движение напред-назад между двете крайни точки се търси причината за това.Или в конструкцият или в направляващите или
при двете :)
Не знам колко е подходящ кофражния шперплат за работен плот защото преди да се пусне машината в действие с подходящ фрезер се нулира работната маса, а този
шперплат не би ми дал необходимата гладкост.Аз бих използвал MDF поне с дебелина 25 мм.
Ето тук http://dox.bg/files/dw?a=7272641675 може да намериш и някакви идеи по асемблиране на машината.
Поздрави и успех
MrMurdjo - майстор
Аз бих искал да кажа само едно: такава машина не може да се направи без преди това да има чертежи (дори и не съвсем пълни и издържани) и сериозно мислене върху тях преди да се пристъпи към практическа изработка.
STEPER - специалист
1800 по X е сериозен размер дори и при експлоатацията.
А по Y колко е :?:

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: