Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Balabanov - специалист
Колега @cvettomirr не виждам смисъл в изработката на съединител при положение, че имаш регистрация в ebay.
Ще дадеш повече пари по майстори и пак няма да е като купешкия. :)
cvettomirr - специалист
А като станат съединителите ще ги снимам, 4бр ми излизат 20лв., защото плащам само гумата, мой роднина има струг и фреза и не ми иска никакви пари човека, даже и материал рядко нося. Ако плащах на стругаро фрезист, щях да ги поръчам директно от ибей. Поне тук ми е далаверата за струга и фрезата. Днес подредих електрониката във много стара кутия от компютър, която е голяма, малко тежка и добре запазена. Утре ще направя снимки и ще ги кача. Даже си мисля и за тест запуск на моторите и драйверите, че ми е интересно как работят, до 4 януари ще кача клип за тест на моторчетата.
dobrev - специалист
cvettomirr написа:
Даже си мисля и за тест запуск на моторите и драйверите, че ми е интересно как работят, до 4 януари ще кача клип за тест на моторчетата.
Колега, днес е вече 5 януари??? :stock2:
dobrev - специалист
От мен няколко снимки на резултата от работа по празниците:

Прикачен файл

предна стена.JPG

Прикачен файл

капак1.JPG

Прикачен файл

капак.JPG
cvettomirr - специалист
dobrev, :mrgreen: :mrgreen: ужас - изложих се. Занимавах се по механиката на машината, монтирането на плот, струговане на винтовете в двата края. И съм се отплеснал от всякъде, dobrev ти можеш ли да ми помогнеш за връзването на електрониката понеже аз не и разбирам много. За моторите кабелите ми е ясно, ама има други клеми... До колкото разбрах, на драйвера за сигнал, степ, дир и инейбъл от на едните клеми трябва да подам +5в, а другите в контролера /ама не съм сигурен/. От тея захранвания имам 4бр, включих едно и отзад и на трите клеми 60 волта, +5волта ще ми трябват ли или не. Ако да от тея захранвания май немога да ги изкарам без резистор със съпротивление около 60ома. Или от захранване за компютър да ги захраня, там има волтажите. Само да разбера как да ги вържа и веднага пускам видео теста, че и на мен ми е интересно как работят. Другите съфорумци къде се изгубиха.

Прикачен файл

P1060300.JPG

Прикачен файл

P1060297.JPG

Прикачен файл

PC270280.JPG
dobrev - специалист
За драйверната платка: Информация и схема на свързване - http://www.nbglin.com/download/cnc25.pdf
Ако е нужно ще ти направя подробна схема, но ще отнеме малко време. Разгледай описанието и ако има нещо неясно ще го коментираме.
За захранванията: От тях излиза само 60V.
+V това са три извода, свързани заедно за +60V
-V това са три извода, свързани заедно за -60V
Захранване 220V се подава на N- нула, на L- фаза, като трябва да се внимава да не се обърнат фаза и нула. Третата клема е заземяване, третия проводник на захранващия кабел - обикновено жълто-зелен свързан към пластините на щепсела.
За 5V - ще трябва допълнително захранване или стабилизатор от +60V на +5V, което е почти невъзможно. Ако прекараш 60V през резистор и направиш пад 55V ще получиш малка печка.
Не искам да обидя никого с подробното обяснение - просто се опитвам да бъда максимално полезен :2thumbs:
cvettomirr - специалист
А импулсно захранване от компютър дали ще върши работа.
dobrev - специалист
cvettomirr написа:
А импулсно захранване от компютър дали ще върши работа.
Може да се ползва, но за да тръгва с подаване на захранването трябва да се постави един мост от медна жица в един от куплунзите между черна и зелена жица.

Прикачен файл

07112012503.jpg
Balabanov - специалист
Ще ви опиша начин за направата на 5 волта стабилизирано захранване 1А не е нужно да се ползва компютърно захранване.
Това е начина но стабилизатора трябва да не е 7809, а 7805 и няма да грее защото консумацията на платката е малка.
Изображение
На някой може да му изглежда сложно ако не се е занимавал с електротехника но е изключително просто ако има интерес мога да обясня подробно!

А колега сигурен ли си, че трябва фазата и и нулата да са точно по описание.
А ако обърна щепсела какво ще стане?
MrMurdjo - майстор
Вече работи. Предстои му да си изработи сам някои детайли за да станат по-прецизни, както и разни приспособления за улесняване на работата, но до тук се справя далеч по-добре от "Пепеляшка". Един нов шпиндел му липсва, но живот и здраве, ще му намеря някак си колая :)
Изображение
Изображение
Изображение

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: