Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
cvettomirr - специалист
При мен малък проблем със СВД. Винта където е отрязан заводски СВД-то се навива без проблем.
По двете оси за Х винтовете са ми струговани в двата края, където почва резбата, няма стружки, няма нарушение на резбата и проблем. Винта от 20мм е изтънен на 15мм за гнездо в лагерите, бях навил малко скоч, да догоня дм 17 на шпулата на СВД-то но не стана. Днес с едно СВД си играх цял ден, да го нареждам направо ужас.

Ако някой се е сблъсквал с такъв проблем да каже. Утре отивам за на стругар за метална втулка 17*15*35мм ако и утре не стане направо незнам. Как да го направя по правилно?

Прикачен файл

P1070302.JPG

Прикачен файл

P1070301.JPG
MrMurdjo - майстор
Тази шийка отдалеч се вижда, че не е с качество за машина, каквато си тръгнал да правиш. Има още следи и от каналите за съчмите.
Отделно от това възниква и въпросът как ще застопориш винта аксиално, как ще се хване съединителят.
cvettomirr - специалист
Стругованите оси са марени пред мен с микрометър. Това че не са перфектно гладки ппоне за мен не е проблем нали влиза там в лагер. Ако трябва ще ги занеса на шлайф. Ето го винта и от другата страна където ще и съединителя. За съединителя 14,5мм, след това 15мм за лагера засечката се вижда на снимката.

Прикачен файл

P1070308.JPG
dobrev - специалист
СВД - съчмено винтова двойка. Състои се от две основни части: Винт и гайка, като контакта между тях се осъществява от съчми.
От страната на двигателя / шийката за монтиране на съединителя/ винта се държи от лагерна опора-фиксирано захващане. Трабва да се остави цилиндрична част за лагерите и част с резба за фиксиране на винта за да не се движи по оста. Лагерът или лагерите, ако са два един до друг, трябва да са надеждно застопорени в лагерната опора.
От другата страна винта се държи от лагерна опора-плаващо захващане, което позволава някакво, макар и минимално, движение по оста.
Винта не трябва да се притиска по оста от двете лагерни опори. Това ще доведе до биене.
http://www.exoror.com/B_SPRT.htm са показани друг вид лагерни опори-фиксирано захващане. След лагерите е нанизана дистанционна втулка и прорязана втулка с винтове за застопоряване.
STEPER - специалист
[b]MrMurdjo[/b] написа:
Вече работи...........
:supz: Честито
[b][b]cvettomirr[/b][/b] написа:
При мен малък проблем със СВД..... Как да го направя по правилно?
Exoror са го написали тук - http://www.exoror.com/datasheet/AdviseBallScrew.pdf
dobrev - специалист
Balabanov написа:
Ще ви опиша начин за направата на 5 волта стабилизирано захранване 1А не е нужно да се ползва компютърно захранване.
Това е начина но стабилизатора трябва да не е 7809, а 7805 и няма да грее защото консумацията на платката е малка.
А колега сигурен ли си, че трябва фазата и и нулата да са точно по описание.
А ако обърна щепсела какво ще стане?
След консултация с по разбиращи от мен се оказа, че не е проблем да се обърнат N и L.
Относно горното предложение за 7805 ще трябва и трансформатор за 15V променливо напрежение. Има и друга схема за 5V с импулсен стабилизатор LM2576Т-5, която работи перфектно и с много по малко загряване.
cvettomirr - специалист
еxoror са го написали - ама баш така не е. Принципа е такъв, ама има нещо друго, и ще го разбера какво е и напиша, та следващите които правят тази процедура да не патят.

При мен какво стана. Догоних диаметъра с скотч, първите съчми влезнаха спокойно свд-то започна да се навива на винта и точно на края спря. Нито помръдна напред нито назад. Дали дефектно или не, или в мен проблема не мога да кажа. Последва разглабане на свд-то, първо, второ и трето редене на съчмите не споучливо, 5то редене споучливо /5ч/ играчка, и утре други тестове.

Най - добрият вариант, навиване на свд-та на винта преди да е отрязън, след това струговане с свд-та - чиста работа. Ама кой да се сети, а и кой да пита :? :? :?
MrMurdjo - майстор
dobrev написа:
...............
Има и друга схема за 5V с импулсен стабилизатор LM2576Т-5, която работи перфектно и с много по малко загряване.
Подкрепям. Локалните захранвания по цялата ми електроника са базирани на тези чипове. До 3А ток, ако има нужда, само се затоплят и ги захранвам с 35 волта. Много проста схема, един дросел и един Шотки диод дето са в повече от линейните. Тръгват от раз.
Balabanov - специалист
Нужни са ти променлив 12V, става с 15V а защо не с 18V (не повече от 5лв за качествен българси трансформатор) и няма да грее защото КОНСУМАЦИЯТА Е МИНИМАЛНА доста под 0.2А!!! Това цялото нещо се прави без платка и излиза 20мин труд и 10лв барабар със штепсела.
Дори не е нужен радиатор в случая :)
Balabanov - специалист
Ето и направено захранване от мен 0.5А без платка (кондензаторите са запоени директно със стабилизатора и грецз, а стабилизатора е хванат за корпуса с болт. Трябват ви два електролитни кондензатоеа от схемата по-горе грец, стабилизатор и трансформатор.
Изображение
Изображение
Но за 9 волта а ако стабилизатора е 7805 ще дава 5 волта схемата е една и съща. Работи безупречно вече година.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: