krazz написа: Ако бяха толкова практични щяха да са болшинство и да се произвеждат масово!
...
Удобно достъпно и евтино за потребителя или скъпо, труднодостъпно и в услуга на производителя и определени кръгове?
Когато в края на миналия век се появиха дигитални апарати за "широките маси" великите фотографи се изказваха с насмешка каква ниска резолюция какво никакво качество и т.н. и до голяма степен имаха право защото тия първи птички въобще не можеха да се мерят с лентите. Право имаха, но нямаха далновидност. Вижте колко бързо се развиха нещата. Кодак също нямаше далновидност и това ги докара до безславния им край.
За същото това време вижте колко се развиха мониторите, колко се развиха мобилните телефони (до голяма степен заради напредъка в производството на компактни батерии).
Напредъка на дигиталната фотография мощно удари мнозина фотографи щото сега вече всеки е голям майстор и си прави сам снимките (колко е наистина майстор е друг въпрос). Кво да говорим като аз дето не съм майстор съм си правил сам без никакво специално осветление с 4мегапиксела любителски апарат снимка за паспорт и ми я приеха и сложиха в паспорта. Но да не се отвличам от темата - идеята е че и това ще се развие много бързо колкото и да изглежда невероятно. Най-голямата пречка е точно автопроизводителите, не клиентите. Да си представим че изведнъж цялата автомобилна индустрия мине на електрика вместо на двг. Печалбите им драстично ще паднат. Защо ... въпреки че колата е по-скъпа - веднъж като я продадеш и си кажи речи приключил с доенето на тоя клиент. Най-голямо доене остава смяната на батерията, но батерията е друга индустрия, не е автомобилната.
От гледна точка на клиента електриката е предимство отвсякъде - тиха, ускорява здраво, евтино се зарежда. Не сменяш ни въздушни филтри, ни маслени, ни една камара течности и други глупости.
От гледна точка на природата (а и на гражданите дето живеят в нея) - не капе масло, не изпуска газове.