Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
svetliopi44 - Чирак...
Изображение

Нещо такова ... 100x150x20
Та максимално ще се дълбае около 15мм .
Това е съвсем ппоизволна снимка, мисля да е по-опростена, но ще направя примерен чертеж за да се ориентирате.
Благодаря че все пак някои ми обърна внимание... :partyman:
Balabanov - специалист
Колега @STEPER нека и аз уточня нещо при нас има 4 рутера СТОКОВИ и всичките са обърнати спрямо твоите разбирания за X, Y. но съм виждал и такива в "тубата" дето му викат Y като теб. Демек благодаря за утучнението но е се тая аз в линукса ще си го кръстя X въпроса беше, че си пишем за едно и също нещо а от снимките става ясно за какво си пишем!
В интерес на истината все тая.
Масата ще е разделена на 2 сектори и ми трябва място под нея за тръбите. Запознат съм достатъчно с това какво трябва да направя имам проблеми с намирането на материали и части. Примерно "Мултикама" на който работя е със страници 20мм дебели и високи 600мм от направляващите до гредата и 200мм между лагерите само дето гредата на това дето аз наричам Y а ти X e близо 2000мм и вибрации няма. Моята е с габарити 1000 на 800 и страницата ще е същата вече написах че съм променил някои неща, като формата на страниците, също така увеличих междулагерното разстояние.
Аз ще ти кажа от къде идват не желани вибрации:
Кофти настройка на моторите и главно го прави от стъпката на G64 при рязане на заоблени детайли при радиусите. Щом толкоз пишеш за вибрации значи при теб има, направи програма на някакви заоблени дребни детайли и G64 със стойност 0,001 или 0,0001 надуй подаването до край и ще видиш как всичко прогресивно ще върви към разпадане. Това че машината работи точно и бързо не означава, че си я направил оптимална за работа има адски много магарийки по настройките.

Ето ти един пич с висок Z който си реже плочи алуминии и като гледам машината не му се разпада и той като теб си е кръстил X-a Y

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=CQzoGTbPrSM[/youtube]
Balabanov - специалист
Я да напишем "CNC XYZ" в чичко "Google"
И учудващо първата картинка изглежда така:
Изображение

Ето ти още картинки:
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Нека да не бъркаме металообработваща център фреза с ЦПУ и CNC рутер това са две съвсем различни неща!
Колега режеш на опаки :? в което няма нищо лошо но не е и правилно!
MrMurdjo - майстор
Не изпадайте в крайности и глупаво мерене на ... таковата :)
Именуването на осите (хоризонталните) е относително. В най-общия случай е като че ли продиктувано от това къде стои операторът по време на работа за да отговаря ориентацията на традиционно приетите в CAD-CAM програмите координатно начало (долу в ляво) и положителните посоки на Y (нагоре) и X (надясно). Всеки може да си кръсти нещата на рутера както му харесва и да сложи координатното му начало в далечния десен ъгъл например, но разнобоя с програмите само ще внася затруднения.
На малките рутери обикновено операторът е срещу портала, на големите е до портала и гледа по неговото протежение (за да може да го следва по дългата ос при работа и контрол). Така е също и на AXYZ-а, на който работех. И първия ден ми беше малко странно, но когато детайлът се слага както го виждаш на екрана на САМ програмата, бързо става привично.
mika - специалист
MrMurdjo, според мен въпроса за имената на осите съвсем не е "глупаво мерене на ... таковата".
Доколкото знам, линейните оси се определят по следния начин:
Ос Z е тази, чието движение е успоредно с оста на шпиндела (не е задължително нейния ход да е вертикален, както и вретеното да е окачено на нея).
Ос X е винаги хоризонтално разположена, a когато и Y е хоризонтална, то X е тази с по-големия ход.
Ротационни оси:
Ос A се върти около X, ос B около Y и ос C около Z.
Последна промяна от mika на пон фев 03, 2014 10:18 am, променено общо 1 път.
STEPER - специалист
Balabanov написа:
Колега @STEPER нека и аз уточня нещо при нас има 4 рутера СТОКОВИ и всичките са обърнати спрямо твоите разбирания за X, Y.
Колега Balabanov,
Няма да споря с Вас защото това което пишете в действителност не е така и в интерес на истината за мен не е "ВСЕ ТАЯ". :^o
Май нещо не искаме да се разберем. :) Аз не говоря за висок Z а за растоянието от основата на портала където е куплиран винта до
работната маса където лежи заготовката.НО е Все тая :) за мен в случая :-D
Вашите уточнени разбирания се разминават много и те се наричат "CNC Custom Specifications" и не ми давайте за пример
тези 4 СТОКОВИ рутера със собствен софтуер и предназначение.Такъв е рутера и AXYZ-а, на който е работил MrMurdjo.
Всеки може да си кръсти нещата на рутера както си му харесва но когато излезне на обществен и то технически форум трябва да се пише така,
че който чете след това да разбира за какво става въпрос.
Може би и MPG-то на Mach3 е сбъркано :?: Интересно коя ли оста Y посочена там и като се натиснат бутончетата кое ли се движи :?:
Да не Ви разочаровам но в Линукса /EMC/ нищо не можете да промените /освен във Вашите разбирания/ както и в Mach3.Там умните хора са заложили всичко така както трябва да бъде.
За уточнение - и в момента моят рутер движи под Линукс и Y си е Y там.Но някой път си го менкам и на Mach3 и пак Y си е Y.
А сега Balabanov - "Я да напишем "CNC XYZ" в чичко "Google"
И учудващо първата картинка изглежда така:"
а втората учудващо исглежда такааааа.И кое е вярното :?: Защо Вадите от контекса това което на Вас Ви харесва. [-X
Balabanov - "А този пич с с висок Z който си реже плочи алуминии и като гледам машината не му се разпада и той като теб си е кръстил X-a Y"
НЕ.Не си я кръстил като мен а е технически грамотен пича да следва спецификациите за тези машини и това което умните хора преди нас са казали.
MrMurdjo,
Ако мислиш,че това "е глупаво мерене на ... таковата :)" си е твой проблем :wink: пък и mika го е написал. Не налагам мнението си на никой.
Защото оператора може където си иска да стои,ако ще и на небето или с главата надолу но по отношение на физиката нещата не се променят.
Добре, че и CAD-CAM софтуера не следва тези тенденции на кой как му харесва.
След такива постове започвам да си мисля,че форума като че ли се изчерпва вече .
За да приключа си позволявам да дам този линк http://physics-bg.org/au/mmf_osi.php
пък който има интерес да чете и да мисли къде се намира оператора или как се разполагат осите.
Поздрави и нищо лично :wink:

Прикачен файл

index.jpg
index.jpg (16.31 KиБ) Видяна 4113 пъти

Прикачен файл

3_1.jpg
3_1.jpg (47.3 KиБ) Видяна 4113 пъти

Прикачен файл

1_1.jpg
1_1.jpg (30.64 KиБ) Видяна 4113 пъти

Прикачен файл

2_1.jpg
2_1.jpg (32.12 KиБ) Видяна 4113 пъти
Balabanov - специалист
Аз съм написъл че пича в клипчето я е кръстил У. Значи инженерите от Мултикам не са технически грамотни хора и за това са го обърнали, а аз като оператор изрязъл милярди квадрати плекс. и алуминий съм бил в техническо заблуждение по въпроса добре че ми отвори очите. А замислял ли си се някога от къде се гледа машината :lol: демек кое и е фронталната част преди да даваш уроци по 3Д
STEPER - специалист
Balabanov написа:
Аз съм написъл че пича в клипчето я е кръстил У. Значи инженерите от Мултикам не са технически грамотни хора и за това са го обърнали, а аз като оператор изрязъл милярди квадрати плекс. и алуминий съм бил в техническо заблуждение по въпроса добре че ми отвори очите. А замислял ли си се някога от къде се гледа машината :lol: демек кое и е фронталната част преди да даваш уроци по 3Д
Аз не съм Кирил и Методий за да Ви уча и давам уроци :) Живейте си с Вашата истина.Бях написал,че дори да си с главата надолу кординатната система не се променя.Такава е физиката. :lol:
Явно не искате да разберете същността на въпроса и да възприемете обективно истината,а именно - Когато се изразяваме да го правим така,че да се разбираме.
Навяврно /трудно е да се каже но дано да е така :) / инженерите от Мултикам са технически грамотни хора,но те са създали изделие "CNC Custom Specifications" и могат да си го
кръщават както искат за да са оригинални,но това се отнася само за тези Ваши машини и с нищо не променя правилното разбиране на въпроса.
А "като оператор изрязъл милярди квадрати плекс. и алуминий " не е основание да се твърди че сте и добър конструктор.
Поне за мен работата на оператора е да сменя и гласи заготвките /материала/ и там каквото друго трябва,да натиска копчетата и да гледа всичко да е наред и
в това се заключава и обзора му отношение на тези машини.Е няма да е лошо и да е малко любознателен.
Мисля,че не сте прочели и информацията която носеше дадения линк,затова ще цитирам тук един пасаж за да разберете най сетне:
"Две перпендикулярни координатни оси с общо начало се наричат декартова координатна система в равнината. Първата от осите (ХОРИЗОНТАЛНАТА) Ox наричаме абсциса, а втората (ВЕРТИКАЛНАТА) Oy - ордината." ТУЙ ТО.Просто и ясно като на кино :-D
Явно машината на "пича" от клипчето е прототип за Вашата машина, но вярвайте ми трябва още много масло в главата за да постигнете
такива резултати.Но все пак Ви желая успех.
Поздрави
MrMurdjo - майстор
mika написа:
MrMurdjo, според мен въпроса за имената на осите съвсем не е "глупаво мерене на ... таковата".
............
Глупаво е, защото се тръгва с рогата напред въз основа на определен практически опит, нещата се абсолютизират и вместо да се стигне до уточняване на понятията, само се разваля атмосферата в темата.

Иначе, съм напълно съгласен с написаното от теб.
Ос Z е тази, чието движение е успоредно с оста на шпиндела (не е задължително нейния ход да е вертикален, както и вретеното да е окачено на нея).
Доста по-логично от моя опит за обяснение. Особено за връзката между Z и инструмента(не е задължително да е шпиндел), защото при струговете с ЦПУ, точно Z е оста, перпендикулярна на оста на въртене на заготовката. Относно това, че по-дългата от двете оси е винаги Х, не съм съгласен. Поне не съм срещал някаква такава официална формулировка.

Продължавам да съм на мнението, че всичко (както всичко в този свят) е относително. Пресечната точка на две перпендикулярни оси, лежащи в една равнина, ни дава координатното начало. Обаче дали тази равнина е хоризонтална или вертикална, или е наклонена спрямо някоя друга, или перпендикулярна на нея, всичко това относително. Зависи от конструкцията, предназначението и замисъла за използване на машината.
Всъщност, не толкова мястото на оператора (което също е фактор от гледна точка на удобство при работа), колкото избора на координатното начало (абсолютните машинни Х0/У0) по отношение на работния плот определя наименованието на осите за да има съответствие с възприетата конвенция. Ако имаме две машини с идентични размери на плота, ето какво ще се получи, ако конструкторите им са решили нулевите координати на равнината да са на различни ъгли на плота.
Прикачен файл:
XY.jpg
cvettomirr - специалист
Направо не мога да повярвам... кое Х и кое Y. Нека темата продължи с приятна атмосфера, със съвети и полезни статии. Balabanov - пристигна ли ти електрониката, до къде стигна със твойта машина. Аз до под крушата - много студено и нямам изработени някои детайли. Някъде назад някой беше качил ценоразпис на алуминиеви профили но не мога да го открия.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: