• 1
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 103
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
MrMurdjo - майстор
За това става дума. Тези контролери не са галванично развързани, но поне имат изходи с отворен колектор за разтоварване на самия порт, като се има предвид, че допълнителните платки, които се продават (като посочената) не са изпълнени с оригиналния хардуер за паралелен порт.
Не познавам функционалността на Мах3 за управление на плазмена система, знам само, че има. Но ако намеря време, ще прочета в ръководството. Така не мога да дам съвет дали не би могло да се мине само с един контролер.
Между другото стопа също може да се върже последователно във веригата на крайните изключватели. Резултатът е един и същ - изключване при задействане на кой да е ключ.
Filomatis - специалист
MrMurdjo написа:
За това става дума. Тези контролери не са галванично развързани, но поне имат изходи с отворен колектор за разтоварване на самия порт, като се има предвид, че допълнителните платки, които се продават (като посочената) не са изпълнени с оригиналния хардуер за паралелен порт.
Не познавам функционалността на Мах3 за управление на плазмена система, знам само, че има. Но ако намеря време, ще прочета в ръководството. Така не мога да дам съвет дали не би могло да се мине само с един контролер.
Между другото стопа също може да се върже последователно във веригата на крайните изключватели. Резултатът е един и същ - изключване при задействане на кой да е ключ.
Пропуснал съм един сигнал-определяне височината на детайла!Станаха 4 допълнителни сигнала!Каква всъщност е разликата в работата на машината,когато крайните изключватели са вързани на отделни входове и когато са на един?Някой може ли да ми препоръча някакъв контролер(breakout board или както там се нарича),който да е галванично развързан и да има по вече входове?
MrMurdjo - майстор
Разлика на практика няма. Важното е да постъпи сигнал за достигане на някой от пределите. Кой точно, за програмата няма значение, а операторът може да го види на живо.
Дори и нулиращите ключета за начално установяване могат да са вързани на една линия последователно - Мах3, когато му се даде команда да нулира, движи последователно всяка една ос в реда Y,X,Z, докато получи сигнал за задействане, след което връща малко назад докато се възстанови веригата и това му е нулевото положение за тази ос. И понеже работи последователно, знае, кое задействане за коя ос се отнася.

Оптично развързани съм виждал да се предлагат в и-бей. Точен линк от движение не мога да дам. За мен лично, това е по-доброто решение, отколкото да има отпрони на драйверите.
Повече входове няма как да се получат, защото са конструктивно толкова на самия паралелен порт. Вярно е, че всички паралелни портове от последните поколения, са двупосочни и могат да се програмират от компютъра дали да са изходи или входове, но Мах3, доколкото знам, не ползва тези функции.
Входовете са общо 5, зависи как даден контролер е направен и дали ги използва.
http://pminmo.com/PMinMOwiki/index.php5?title=LPTport
Ето тук има примерно свързване
http://pminmo.com/PMinMOwiki/index.php5 ... t_switches
Filomatis - специалист
MrMurdjo написа:
Разлика на практика няма. Важното е да постъпи сигнал за достигане на някой от пределите. Кой точно, за програмата няма значение, а операторът може да го види на живо.
Дори и нулиращите ключета за начално установяване могат да са вързани на една линия последователно - Мах3, когато му се даде команда да нулира, движи последователно всяка една ос в реда Y,X,Z, докато получи сигнал за задействане, след което връща малко назад докато се възстанови веригата и това му е нулевото положение за тази ос. И понеже работи последователно, знае, кое задействане за коя ос се отнася.

Оптично развързани съм виждал да се предлагат в и-бей. Точен линк от движение не мога да дам. За мен лично, това е по-доброто решение, отколкото да има отпрони на драйверите.
Повече входове няма как да се получат, защото са конструктивно толкова на самия паралелен порт. Вярно е, че всички паралелни портове от последните поколения, са двупосочни и могат да се програмират от компютъра дали да са изходи или входове, но Мах3, доколкото знам, не ползва тези функции.
Входовете са общо 5, зависи как даден контролер е направен и дали ги използва.
http://pminmo.com/PMinMOwiki/index.php5?title=LPTport
Ето тук има примерно свързване
http://pminmo.com/PMinMOwiki/index.php5 ... t_switches
Задължително ли е да имам Home крайни изключватели,МАСН3 не може ли да използва за тая цел Limit ключетата-т.е.Home позицията ми да е едно от крайните положения на машината.
В моя случай от ТНС контролера(който следи височината на горелката)ми идват 3 сигнала-ARC(потвърждава,че е запалена основната дъга), UP(горелката е прекалено повдигната) и DWN(горелката е прекалено спусната).Отделно имам един краен изключвател,който определя височината на детайла.И ми остава един вход за Limit и Home по трите оси и Stop.Да ги навържа всичките заедно ли?И няма ли това да се отрази неблагоприятно на работата на машината?
MrMurdjo - майстор
Аз например все още нямам и на текущия рутер не планирам да слагам крайни изключватели. Имам само Home за Х и У, за да мога да привързвам машината към центъра на работната площ, когато правя детайли с обръщане или преместване. Z така или иначе винаги се въвежда/нулира според материала. Нулирането с ключета служи единствено в началото на работата Мах3 да знае реалните физически координати на инструмента. Той си води отчет за тях отделно, като в същото време аз може да задам виртуална нула където си искам по работното поле. Има функция Soft Limits, която може да бъде включена и която служи да не допусне движението да отиде извън физическите реални предели, които също се въвеждат в настройките.
Нормално задавам нулевите координати според заготовката и според това къде е сложено координатното начало в САМ задачата - в някой от ъглите или в средата на детайла. Като заредя Г-кода и той се визуализира, понякога ръчно пробягвам до крайните му точки да се убедя, че не излиза извън пределите на материала и на работното поле, както и че няма да удари някоя от фиксиращите планки и болтове по периферията.
Дълго време работех дори без нито един от тези ключове. Чисто и просто закарвах инструмента в ъгъла, който ми е начален на координатите, изключвах захранването на моторите и му давам да се нулира. Той си мисли, че мести, и брои на екрана преместване, докато всички индикатори стигнат нула. Включвам моторите и съм на физически начални координати.
При една серийна работа, достатъчно е да си сложиш марки за поставяне на материала на едно и също място и след закараш горелката в начално положение и въведеш нужните ти координати, след това само сменяш материала. Докато програмата работи и няма изпуснати стъпки, всичко е точно.
Задължително обаче е нужно да имаш авариен стоп, дори и другите да ги няма.
За да пуснеш, настроиш и опознаеш работата и един контролер ти е достатъчен. Релейният изход за пускане на шпиндела при рутера тук трябва да ти командва паленето и гасенето на горелката. При използване на стъпкови мотори, за разлика от серво такива, удрянето в ограничител не е такъв проблем. Моторът просто блокира и жужи на място.
STEPER - специалист
MrMurdjo написа:
Какво значи не са изпълнени с оригиналния хардуер за паралелен порт?
Спесификацията на тези PCI платки за LPT порт са същите като на MB, и са взети от контекста на дъното и обособени в
отделен модул с цел разширение възможностите на порта.
Аз от една година ползвам такава NO NAME карта и две интерфейсни карти /само платките - насищането е мое/ от SIRIUS PCB с оптическо разделяне на порта - http://www.sirius-pcb.com/index.php?mod ... g&show=365 -като съм използвал бързи оптрони и до сега няма никакви проблеми .На Mach3 изобщо не му пука,че работи с два порта
Е вярное,че продукцията на тази фирма SIRIUS PCB не е на ниво /дори бих казал изобщо не е на ниво/но човек може да се справи.
Поздрави
dobrev - специалист
Filomatis написа:
Задължително ли е да имам Home крайни изключватели,МАСН3 не може ли да използва за тая цел Limit ключетата-т.е.Home позицията ми да е едно от крайните положения на машината.
В моя случай от ТНС контролера(който следи височината на горелката)ми идват 3 сигнала-ARC(потвърждава,че е запалена основната дъга), UP(горелката е прекалено повдигната) и DWN(горелката е прекалено спусната).Отделно имам един краен изключвател,който определя височината на детайла.И ми остава един вход за Limit и Home по трите оси и Stop.Да ги навържа всичките заедно ли?И няма ли това да се отрази неблагоприятно на работата на машината?
В контролерът на сириус има един вход за Estop и три входа за home по X,Y и Z. Връзваш последователно всички крайни изключватели и аварийния стоп към вход E stop, а твоите сигнали ARC,UP и DOWN към входовете на контролера Xhome, Yhome и Zhome и правиш нужното конфигуриране на входовете в mach3 и :supz:
dobrinski - специалист
Визуализация на това, което каза Добрев :)

Прикачен файл

Input signals2.JPG

Прикачен файл

Input signals.JPG
dobrinski - специалист
Забравих да добавя връзка към един полезен файл от един още по полезен сайт.
http://www.robocnc.nl/shared/electronic ... ix2_v2.pdf
Човека от сайта ползва само Home switches. Limit switches са софтуерни.
http://www.robocnc.nl/?p=1899
princebg - напреднал
Здравейте,имам нужда от помощ и се надявам да ми помогнете.Поръчах си от Сириус драйвери за биполярни мотори SMBP4A-Fix и незнам как да свържа кабелите на моторите.Примерно двата кабела обозначени с "А" на схемата на мотора трябва да ги свържа на клемата от драйвера обозначена с "А" или греша ? Прилагам схемите.Благодаря предварително
Изображение
Изображение
  • 1
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 103

Тема "CNC електроника, управление на стъпкови и серво мотори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: