• 1
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 154
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
edemy2001 - специалист
borisovqvor написа:
според мен е от не толко добрия баланс на перките а и от това , че опашката е зад генератора а не отстрани ( пусто избързване а след това грешки)
Ясно! Е, като се позатопли навън, предполагам ще го ремонтираш. Използвай за балансирането метода, който описах малко по-напред във форума - убедих се, че е добър. Ако нещо не е ясно по него ще дообясня.
Успехи!

П.С. Пропуснах - опашката може би не е причина за вибрации. Тя се поставя отстрани, но и е на наклонена ос, за да отклонява генератора от фронтално до ребром срещу вятъра, когато надвиши определена скорост. Ще подготвя материал за публикуване тук за това, но когато имам достатъчно време.
mObbiN - специалист
Това са моите творения-
Прикачен файл:
11022012558.jpg
Прикачен файл:
11022012557.jpg
Около 200 вата

Прикачен файл:
11022012559.jpg
Прикачен файл:
11022012556.jpg
Около 90 вата

Монофазния все още не съм го качил на мачта.
edemy2001 - специалист
mObbiN написа:
Това са моите творения-
Прикачен файл:
11022012558.jpg
Прикачен файл:
11022012557.jpg
Около 200 вата

Прикачен файл:
11022012559.jpg
Прикачен файл:
11022012556.jpg
Около 90 вата

Монофазния все още не съм го качил на мачта.
И това е добре! Само дето като видя ПВЦ и много на брой лопати и ме хваща разстройство! :lol:
mObbiN - специалист
Знам ама като не мога от дърво.Поради тази причина затоплили ще се възползвам от твоето предложение. :partyman:
Много са на брои защото при мен вятъра е много слаб ,а и по-големия си има котвено залепване.Лошото при него е,че магнитите са кръгли и не може да се наклонят.
Последна промяна от mObbiN на съб фев 11, 2012 1:52 pm, променено общо 1 път.
edemy2001 - специалист
mObbiN написа:
Знам ама като не мога от дърво.Поради тази причина затоплили ще се възползвам от твоето предложение. :partyman:
Добре си дошъл! Както казват тези от "Господари на ефира" - "Обещано!" :)
dj_marti79 - специалист
Какво като са много витлата? Ще кажете че не прави обороти! Недейте! Освен това PVC-то издържа на най високи обороти.
Евгени, без заяждане в тона ми искам да те подсетя че се изпусна че генераторът ти дава 12V при 160 оборота а не при 60, както твърдиш няколко страници по-назад! Лошо няма, при теб поне има вятър.
Колеги, трябва да приемем факта че всеки от нас има нещо най-добро в своя генератор, но не всичко.
-най-красив дизайн
-най-ранно производство
-най-добра аеродинамика
-най-високи обороти
-най-ниска цена
-най-малко котвено залепване
-най-ниска начална скорост
-най нисък шум
-най-висока мощност с минимални капиталовложения идр.
Ако успеем да комбинираме най-добрите карактеристики ще получим нешо уникално.
Ето го сега пострадалия:
Освен че му се е отвъртяла опашката, при пречупването се е ударила във витлата и прегънала. Използвам шина 30х3mm за закрепване на витлата за да не нарушавам аеродинамиката но явно нестава. Ще сложа профил 30х15 но ако спаднат оборотите? Всякко витло е с площ около 5,5[dm2]
Изводи:
-2 болта не са достатъчни.
-осигуряване на болтове против самоотвиване.
-ограничители на ъгъла на опашката.
-въпреки че витлата са малки натиска върху тях е голям (вероятно заради малкия им наклон)
-PVC 160 издържа на 800-1000 оборота (макар и на 2 болта)

Прикачен файл

DSC00015.jpg

Прикачен файл

DSC00014.jpg
borisovqvor - напреднал
Марти нещата са поправими важно е желание да имаш :partyman:
edemy2001 - специалист
dj_marti79 написа:
Евгени, без заяждане в тона ми искам да те подсетя че се изпусна че генераторът ти дава 12V при 160 оборота а не при 60, както твърдиш няколко страници по-назад!
Честно да ти кажа, преди да си купя оборотомера, броих оборотите, така да се каже малко на око и е възможно да съм изтърсил такава глупост. Може и да е просто печатна грешка - да съм "изял" единицата от "160"-то. Във файла където пазя данните за този генератор съм записал 160 оборота и е с дата на създаване на файла 12.11.2011 год. По това време със сигурност вече бях щастлив собственик на дистанционен оборотомер и си го използвах по предназначение. Та истината е: "Обороти, при които без товар ще се достигне напрежението за зареждане на акумулатор" - 160 rpm.
Съжалявам, ако съм предизвикал объркване с това!
edemy2001 - специалист
dj_marti79 написа:
...Ето го сега пострадалия:
Освен че му се е отвъртяла опашката, при пречупването се е ударила във витлата и прегънала. Използвам шина 30х3mm за закрепване на витлата за да не нарушавам аеродинамиката но явно нестава. Ще сложа профил 30х15 но ако спаднат оборотите? Всякко витло е с площ около 5,5[dm2]
Изводи:
-2 болта не са достатъчни.
-осигуряване на болтове против самоотвиване.
-ограничители на ъгъла на опашката.
-въпреки че витлата са малки натиска върху тях е голям ...
Дамммм..... Прав си, от напора на вятъра е. И изводите ти са правилни. Колкото до профила - мисля, че би се получило и без такъв. Ако направиш за фланец един диск с диаметър горе долу колкото е диаметъра на генератора и към него радиално да завариш шини, като първия болт на лопатата е върху диска, ще се получи по-голяма здравина и шините да не са 3 х 30, а примерно 6 х 50 или 60, може би ще се получи здравината, която търсиш, без съществено да влошиш аеродинамиката. И би било добре да вдигнеш предния край на алтернатора да "гледа" към небето с около 4 - 5 градуса.
Ще стискам палци да го вдигнеш отново скоро на мачтата! :)
mObbiN - специалист
Марти в началото и аз монтирах витлата на два болта и при силен вятър ми се е късал единият болт сега вече са на три болта и няма проблем.Основата на която ще монтираш витлата също я направи здрава ,защото натоварването там е най-голямо.Витлата при мен са много на брои поради липсата на вятър,а и както писах вече тръбата те ограничава.При направата на необходимата форма, витлото става много тясно,а балансирането изключително трудно с не отличен резултат.
Евгени и мен ме хвана разстройство до като ги балансирам що годе голям зор! :lol:
mladomo Относно загрижеността към Марти си имам причина.Познавам го лично.
  • 1
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 154

Тема "ветрогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: