• 1
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 103
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
otico - напреднал
Първо трябва да решиш как да свържеш моторите. Твоите са с четири намотки (тоест имаш осем кабела) и можеш да ги свържеш по три начина. По горе в таблицата (файла който си прикачил с описанието на моторите) са описани параметрите на мотора при паралелно свързване, последователно свързване и свързване като униполярен мотор.

http://www.motionking.com/support/unipolar_bipolar.htm

Разгледай тук за да разбереш какво значат въпросните свързвания. До колкото аз знам най-добре е да се свържат паралелно. Тогава индуктивността е минимална (това позволява високи скорости на движение), но тока е доста голям (в случая 4.2А). Ако контролерите са специфицирани да издържат такъв ток аз, на твое място, бих ги свързал в паралел. Ще ти трябва и захранване което да дава 13-14А (може и малко по-малко, но е хубаво да има запас). Ако контролерите са за по-малък ток, тогава можеш да ги свържеш последователно. Тогава индуктивността е по-голяма(постигат се по-ниски скорости), но тока намалява. Въртящият момент в двата случая трябва да е еднакъв.

Моите мотори са подобни и контролерите който ползвам са специфицирани за 2.5 А, така че аз ползвам вторият метод на свързване и всичко си работи ок.
princebg - напреднал
Смятам да са свързани паралелно а драйверите са по документ 4А
STEPER - специалист
princebg написа:
Смятам да са свързани паралелно а драйверите са по документ 4А
Не те съветвам с паралелно свързване.Нормалния ток е 4.2 А при това свързване.Драйверите ти дълго
няма да издържат.Ползвай сериино свързване.Забележи от PDF-а, че въртящия момент и при двата вида
е един и същ,но тока е вече 2.1А.
Мое мнение но решението е твое.
Поздрави
alien - специалист
масово се прави грешка при стъпковите мотори с момент на задържане и въртящ момент
едното е в спряло положение или при обороти близки до 0 другото е при зададени обороти
да, момента на задържане в спряло положение ще е еднакъв при паралелно и сериино свързване, но нарастването на тока е различно, ако трябва да съм точен 4 пъти по различно, съответно и въртящия момент при по високи обороти ще е по голям, и максималните обороти ще са по големи, но всичко това е валидно с читаво управление
Filomatis - специалист
Благодаря на всички,които отговориха на въпросите ми!За сега съм решил да навържа това с което разполагам и да поразуча МАСН3,щото ми е мъгла,пък после ще видим.Явно това http://www.cnc4pc.com/Store/osc/product ... 8d2b5ed11d е ,което би ми вършило добра работа,но и паричките му са хубави!
MrMurdjo - майстор
Не мога да разбера защо максималният ток на даден мотор по паспорт се обвързва с този на драйвера. Ако драйверът е с ограничител тип "чопър", каквито са всъщност мнозинството такива, той просто не пуска по-голям от зададени през него ток. Това че моторът може да понесе и по-голям няма никакво значение за драйвера в общия случай. Естествено това означава, че не се използва максимално моторът, от друга страна ще се нагрява пък по-малко. Всичко е въпрос на някакви компромиси.
Да не зачекваме и темата за индуктивността на намотките, тяхното съпротивление и съгласуването им с драйвера за получаване на оптимална форма на напрежението, респективно тока, в микростъпков режим. Това го могат само скъпи маркови драйвери като Геко например.
В момента не разполагам с биполярен драйвер, който да може да ми осигури по-голям ток от 2А. Същият този мотор го тествах в еднополярен режим на 26 в напрежение и 2А ток (При 12 волта резултатите са направо плачевни). В сравнение със сегашните ми мотори, върти и отдава въртящ момент далеч по-добре. По-конкретно ще мога да кажа, като го закача и пробвам на живо в новата конструкция.
Струва ми се също така, че в еднополярно свързване процесите от обратната индукция имат доста по-слабо проявление поради отсъствието на обръщане на посоката на тока през една и съща намотка. Ходът е много плавен.
princebg - напреднал
Благодаря на колегата 'lasers' за подробните обяснения.Моторите ги свързах последователно и тествах всеки с по един драйвер-всички тръгнаха с изключение на един драйвер който не подава импулси към мотора.Когато ги навързах тестово с контролера и се опитвах с MACH3 или KCam да ги задвижа, ударих на камък.На първия софтуер пише авариен режим а на втория изключен шпиндел.Ако може пак леко да ме побутнете и ме насочите къде бъркам.С програмка за LPT проверка контролера щрака и драйверите сменят индикацията си,но моторите не помръдват.
MrMurdjo - майстор
Прочети поне малко ръководството на Мах3.
От конфигурацията изключи или обърни поляритета на сигнала за авариен стоп.
princebg - напреднал
Изключих го и пак не тръгнаха
MrMurdjo - майстор
А кликна ли върху червения бутон?
  • 1
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 103

Тема "CNC електроника, управление на стъпкови и серво мотори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: