Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
MrMurdjo - майстор
За машина с такива размери направляващи от типа кръгъл прът върху алуминиева основа и процепени линейни лагери според мен са неподходящи. А дори и да се ползват, 20 мм е са слаби.
Аз ползвам BR20 за моя рутер, който е настолен (750 мм дължина на направляващите) и до тук не съм особено въодушевен. Лагерите не лягат добре върху окръжността на пръта или дори под действие на теглото на портала с третата ос се стремят да се отварят.
Бих препоръчал 30 мм за основните направляващи и лагери от вида TBR, при които може да се регулира натяга и доброто обхващане на пръта.
МДФ въобще не е лек материал за рязане, порталът трябва да има якост и маса, която да гаси вибрациите.
На машината, чиято снимка пуснах, са нужни поне по двама човека от всяка страна за сваляне на портала, независимо, че е куха греда с голямо сечение. Това не е случайно.
Balabanov - специалист
Абсолютно е прав колегата при мен е същата работа на горе долу същите размери машинка като неговата. 880мм са дълги направляващите по Х само че аз съм с 16мм лагери и са тип TBR и ще слагам още 2бр направляващи. Имай предвид че при рязане на MDF има доста голямо напрежение!
dobrev - специалист
Balabanov написа:
Надявам се да се разбира идеята. Сега има ли забележки?
Между другото не знам дали се забелязва но ще вкопая всичко на 3мм в алуминиевите плочи. Демек дълбае се 3мм в плочата за да влезе другата по този начин тежеста е върху плочата а не върху болтовете, а болтовете са много защото са М5 застраховам се че дебелината на материала е 15мм.
С четири направляващи конструкцият изглежда достатъчно стабилна. Проблем може да е съосноста на направляващите, но при добра изработка, с достатъчна точност, на отделните детайли и това е отстранимо.
Balabanov - специалист
Точността е следната:
аз си ги режа на Мултикама в работата 0,01мм отклонение от файла, който се вижда на картинката материала е 15мм дурал. А профилите са отрязани изключително точно от БРТехника :roll:
STEPER - специалист
MrMurdjo написа:
Лагерите не лягат добре върху окръжността на пръта или дори под действие на теглото на портала с третата ос се стремят да се отварят.
Този ефект се получава при страничен монтаж на лагерите,което не е за препоръчване въпреки,че се използва при олекотени машини.
/Доколкото си спомням твоята машина е с такава конструкция./
При вертикален монтаж при който направляващите лежат на опората си върху носеща греда този ефект липсва,но все пак трябва да се вземе под внимание
и товароносимостта на самия линеен лагер.
MrMurdjo - майстор
Съгласявам се с теб, изхождайки от конкретния практически опит. Идеята ми беше да има срещуположно разположение, което да не позволява на портала да се посуква. Но към момента има леко мърдане за посукване и в същото време има и клатене на портала напред-назад.
Не знам дали споменах, но май сам прецаках лагерите - докато се мъчех да обера насрещния луфт и посукването, без да се усетя (на бях откачил винта и задвижването, за да се мести свободно портала) съм ги пренатегнал. Когато все пак откачих винта да проверя, усилието беше много голямо, а лагерите хрупаха. Сега мисля да купя само вътрешните (същински) лагери и да ги сменя.
Но вече обмислям ревизия на конструкцията.
Balabanov - специалист
За съжаление няма как да знаем товароносимостта каква е защото лагерите са китайски и си е до проба грешка както се е случило при колегата. А този тип лагери задължително би следвало да се монтират "легнали" а не странично защото все пак тялото им е алуминиево и лесно биха се "разжлембили" както се е случило и при колегата. Без да знам каква им е товароносимостта предполагам че с тези 8 лагера при мен няма да има проблеми въпреки, че портала при мен идва тежичък, а ако има проблем при тази конструкция значи просто този тип лагери не стават!

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=9-lS29QX86o[/youtube]
Намерих нещо интересно:
n = обороти на въртене скорост в min - 1, v = скорост на рязане в m/min, d = диаметър на инструмента в m, π = 3,14
n = v / (π x d )
dobrev - специалист
За цилиндрични сглобки се използва лепило LOCTITE 638. Предлага се в тубичка от 10 ml, което е напълно достатъчно. Показаното на клипа лагерно тяло би трябвало да има и зегерка, която пречи на лагера да се извади / вижда се канала за зегерката/. При нужда от смяна на лагера, лагерното тяло се демонтира и се загрява с пистолет за горещ въздух и след достатъчно загряване може да се демонтира стария лагер.
MrMurdjo - майстор
Какво лепило, какво набиване? Моите едва ли не изпадат сами, като махна зегерката :) Затова смятам, че или в екструдирания алуминиев профил има неточност, или се е разтворил сам за относително неголям брой работни часове. Говоря за отворения тип.
STEPER - специалист
Balabanov Лагерите не са само китайски и видеото изобщо не е показателно за тези лагери.Вероятно е попаднало някакво менте или е бракуван
или е от тези китайските по два за лев :-D които ги много има :lol:
Но ако купите лагер за 50 долара като този от на снимката няма да имате никакви ядове.
Лагерите за мен са отговорен възел в конструкцията и бих купил нещо друго китайско но не и лагер.
Навремето когато правих първата си машина си купих лагерите от фирма в България но не китайски разбира се а фирмени и по ISO9001 стандарта.
След това се монтираха в една обща черупка /лагерна кутия/ и се търкалят вече мноооого време.
Така,че търсете лагери в България.
Поздрави

Прикачен файл

$T2eC16d,!)!E9s2fDIz4BQdctDQVB!~~60_57_1.jpg
$T2eC16d,!)!E9s2fDIz4BQdctDQVB!~~60_57_1.jpg (37.05 KиБ) Видяна 3048 пъти

Прикачен файл

100_1876_1.jpg
100_1876_1.jpg (66.73 KиБ) Видяна 3048 пъти

Прикачен файл

100_1874_1.jpg
100_1874_1.jpg (48.02 KиБ) Видяна 3048 пъти

Прикачен файл