Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
dobrev - специалист
Първа проба за изработване на платка.
Схемата и платката са проектирани с EAGLE.
Към тази програма има плъгин, който дава G код за пробиване и фразоване на платката.
Не е идеално, но все пак е първа проба!

Прикачен файл

Copy.JPG
Balabanov - специалист
@STEPER мерси за инфото действително не знаех макар да съм виждал такива в БРТехника но не съм задълбочавал въпроса. Моите са от EXOROR и не изглеждат много китайски но след време като стигна машината да заработи ще му мисля. Другото което е, зарежи лагера но е и много важно лагерното тялото и материала от който е направено. Примерно аз сега си поръчах съединители от EBAY е такива с отвор 14мм на 15мм:
Изображение
И материала ми изглежда доста мек а имам сериозен поглед от алуминий до алуминий. При нас режеме едни турски листове алуминий 2мм и 3мм дето се гънат като дъвка и съсипват инструментите защото яко маже. Та съединитела трябва да се набие във винта (супер плътно влиза) но на мотора влиза хлабаво и не знам дали така няма да измести центъра и да започне да бие :(
А на всичкото отгоре оста на мотора е с такова сечение:
Изображение
Имаше някакво лепило дето авто майсторите го мажат по болтовете на шайбите при пистовия ремък но не знам какво е и се чудя дали не е редно да намажа и после да стегна съединитела към мотора. Но не знам дали ще има ефект защото все пак там става жегаво. Въпреки това предполагам че ако го натегна няма да има ядове.
П. П.
Колега екстра е станала платката!
STEPER - специалист
Balabanov,
При твоите възможности и това,че професионално се занимаваш с това и при тази идея да построиш една такава машина, аз не бих робувал на тази концепция
а бих се насочил към нещо по-сигурно и рентабилно.И това е MECHMATE Поне да знам за какво си давам парите.Лично мнение.
Също и за колегите които искат да строят голями или да изградят "огромна CNC машина" ще трябва да се освободят от мисълта за използването на кръгли направляващи независимо от типа и диаметъра им.
Въобще ще трябва да се избяга от тази кинематична схема която се объжда тук на форума.
При такъв размер машина - с работна площ Y- 2900 / X - 2100 / Z ~ 150 mm. независимо какво ще се реже
на нея - е неподходяща от механична гледна точка.
Наложително е ходовата част да стане на стоманени профили и ролки като тези от снимките а за прототип предлагам да се обърне внимание на MECHMATE.
Между другото тя е станала нещо като еталон за голями машини.Мисля че на форума има човек който навярно вече е завършил своята MECHMATE.
А в нета има много информация за тази машина и може да се намери всичко което е необходимо за да се построи.
Тук http://www.youtube.com/watch?v=bvYqViUjNMk е дадено как се правят направляващите с това DIY приспособление от снимката.
И като допълнение няколко снимки.
Поздрави

Прикачен файл

5.JPG

Прикачен файл

4.JPG
4.JPG (57.96 KиБ) Видяна 3529 пъти

Прикачен файл

3.jpg
3.jpg (5.58 KиБ) Видяна 3529 пъти

Прикачен файл

2.jpg
2.jpg (48.02 KиБ) Видяна 3529 пъти

Прикачен файл

1.jpg
1.jpg (100.31 KиБ) Видяна 3529 пъти
STEPER - специалист
И още няколко

Прикачен файл

7.JPG
7.JPG (77.77 KиБ) Видяна 3529 пъти

Прикачен файл

6.JPG
6.JPG (48.54 KиБ) Видяна 3529 пъти
Balabanov - специалист
Това е така но все пак в работат машините не се гасят и работят постоянно а при мен на тази работна площ от горе долу 50см на 50см ще е изключително не сериозно да тръгна да правя нещо подобно. А все пак машинката вкъщи няма да работи 24 часа от понеделник до петък, ако беше така щеше да се насоча да взема машина с избушена електроника на по ниска цена и да си я направя принципно шефа така прави (купува конструкции) другото вече се прави. Но там се режат милярди детайли на мен ми трябва за дребни работи за това и машината е малка. Все пак това няма да е фреза за тежки метали!
alien - специалист
степер, лагеритете които си пуснал са си съвсем китайски и ако наистина си дал 50 долара за 1 китайски лагер... аз не бих набутвал и други хора :-D

надпис GERMANY , трибуквени съчетания и ISO9001 са масовите трикове на китайчетата за заблуда, това, че има три букви не значи че е марков...

марков лагер може и да струва толкова но при китайските цената не е определяща, много мошенници има и пробутват и боклуци като скъпи, лъжат, че това било голяма марка... за съжаление единствено с проба се разбира дали китайчето си е свършило работата или си е оставило ръцете

това са едни от най известните марки - SKF, FAG, NKE, NTN, KOYO, IKO, INA, NIS, RHP, TIMKEN, EZO, FAFNIR, STEYR, MCGILL, NICE, KSK, NSK, FLURO, GPZ, DFK разбира се има и още, и ако си струва да се харчат пари само марков си заслужава, не китайски
от китайските се срещат и читави, но реалните им цени са под 10 лева, всичко останало е горница от българските мошенници и таргаши

http://www.bearings-autoparts.com/produ ... 18731.html
често съм срещал и китайско копие на китайска стока, и май точно за такова става въпрос в момента.....
Balabanov - специалист
Недейте да определяте китайската стока под общ знаменател има доста качествени неща но там и цената е друга. Също така и нещата предлагани от EXOROR са от китайска фирма правеща части за cnc демек са с известен произход. ZNT компания основана през 91-ва година като продават части на много немски производители на cnc от 2004 година а в нета имат доста положителни мнения.
STEPER - специалист
alien написа:
http://www.bearings-autoparts.com/produ ... 18731.html
често съм срещал и китайско копие на китайска стока, и май точно за такова става въпрос в момента.....
Споко alien.Благодарско,че се тревожиш за мен да не съм се минал :)
Разбира се,че не съм дал 50 долара за лагер и няма да дам,та ако ще и златни да са
Аз си правя сметката къде,как,колко и в какво да инвестира.Целта трябва да оправдава средствата.
Освен това и никого не набутвам.Не се кахъри.Просто отбелязвам,че хубавите лагери струват пари.Всеки сам решава за себе си
какво и за колко да пазарува.
Като гледам посочения от теб линк, мойте лагери са точно в такава опаковка.Възможно е и да са китайски ,ама от ХУБАВИТЕ китайски. :lol:
И както пишеш "единствено с проба се разбира дали китайчето си е свършило работата или си е оставило ръцете".
След толкова дълго време работа при мен без проблеми ти казвам,че китайчето си е свършило работата.
Освен това не всичко китайско е лошо.Около нас в дома,бита,ежедневието и много неща които ползуваме са китайски,но това не ни пречи в живота нали :?:
Не си спомням вече /беше отдавна/ но тези лагери ги купувах не от фирма доставчик и търгуваща с такива стоки а от някакво машиностроително предприятие
или завод в България и цената им не беше висока - под 10 лева.
Хубаво е,че си дал фирмите производители на качествени лагер,за да могат колегите да се възползват от това но колко е сигурно,че не можем
да попаднем пак на менте.
Поздрави
mika - специалист
Чет Апр 10, 2014 8:07 pm
STEPER написа:
Но ако купите лагер за 50 долара като този от на снимката няма да имате никакви ядове.
Пет Апр 11, 2014 8:09 pm
STEPER написа:
Разбира се,че не съм дал 50 долара за лагер и няма да дам,та ако ще и златни да са
Чет Апр 10, 2014 8:07 pm
STEPER написа:
Лагерите за мен са отговорен възел в конструкцията и бих купил нещо друго китайско но не и лагер.
Навремето когато правих първата си машина си купих лагерите от фирма в България но не китайски разбира се а фирмени и по ISO9001 стандарта.
Пет Апр 11, 2014 8:09 pm
STEPER написа:
След толкова дълго време работа при мен без проблеми ти казвам,че китайчето си е свършило работата.
:)
Balabanov - специалист
Истината е някъде там! :mrgreen:
Имате ли представа от къде в София могат да се намерат подходящи механични копчета за крайни изключватели?
Благодаря предварително! :supz:

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: