Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
MrMurdjo - майстор
Оптроните са за галванично разделяне на управляващия компютър от електрониката за управление на моторите, както и останалите изходящи и входящи сигнали. С две думи разделят компютъра от рутера. От това което виждам, нужни са два източника на захранващо напрежение 5 в. без обща маса между тях. (Аз между другото на моята платка собствено производство използвам 5 в. от USB гнездо на компютъра за захранване на неговия кръг.) И дано китайците не са свързали някъде масата по платката, че и такива изпълнения съм виждал, които обезсмислят наличието на оптрони.
На платката не виждам реле, нито ключов транзистор. Директно може да се свърже само конвертор за трифазен шпиндел, който се управлява с логически нива (5 в.)

Оптроните не могат да управляват директно реле, освен ако релето не е някакво със супер малка консумация и работещо на 5 волта. За всеки друг шпиндел и за да е защитена слаботоковата част най-добре е да се направи малък модул с ключов транзистор и реле за 5 волта, плюс свързан в обратна посока диод за защита от обратната индукция. Като транзисторът се управлява от някой от изходите, а той включва и изключва релето. Релето може да прекъсва единия или и двата проводника на 220 волтовото захранване, зависи с колко контакта е.
Аз ползвам всъщност две релета - едно маломощно с ключов транзистор на платката, което от своя страна управлява силово реле на 230 волта върху DIN цокъл.
Има разнообразие в решенията, но за тази платка най-добре подобно на моето решение, защото се ползват само 5 волта.
Много е важно също при окабеляването да не се съединят някъде двете маси.
Дай една снимка на платката и от другата страна, че ми стана любопитно, защото двата терминала за маса на клемата са подозрително един до друг.
Balabanov - специалист
Масата е обща м/у входовете и изходите. И аз така си го представях транзисторче, реле и диод.
Нещо такова:
Изображение
Колега би ли драснал една примерна схема на твоя вариант.
Благодаря предварително! :prayer:
Balabanov - специалист
Предполагам ще е интересна конструкцията по Х има 4бр направляващи с общо 8 лагера.
Изображение
MrMurdjo - майстор
Аз още вчера щях да питам какво стана с двойните направляващи.

Колкото до платката, щом минусът е общ, не ми я хвали. Оптроните са сложени за "омагьосване" на клиента, но реално не пазят нищо. Най-много да ти развалят формата на управляващите импулси, ако не са с достатъчно бързодействие.
Моята схема - за паралелен порт и управление с Mach3

Прикачен файл

LPT-OPTO-BRD.jpg
Balabanov - специалист
Колега масата на твоята схема също е обща!
MrMurdjo - майстор
Не си гледал внимателно :)
Balabanov - специалист
Каквото и да гледам историята е същата. При мен масата е обща и минава през оптроните за входа и изхода. При теб е същата история само дето е начертано по отделно входовете и изходите но те пак са на маса! Щом е отделено не виждам смисъл за притеснение и странно отсече, че оптроните не вършат никаква работа! те китайците не са толкоз зле. =D>
MrMurdjo - майстор
Щом казваш ....
Кой съм аз, че да ти противореча
:partyman:
mika - специалист
MrMurdjo написа:
Щом казваш ....
Кой съм аз, че да ти противореча
:partyman:
Нима не е прав?
MrMurdjo - майстор
А защо според вас в схемата се ползват два отделни символа за минус и обозначени с различни наименования? Както и за плюс междувпрочем.
Но няма значение, аз се опитах да помогна и както можеше да се очаква, добрите намерения не остават ненаказани :-D
Пас съм.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: