Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
STEPER - специалист
"И аз работя с уиндоус, нещо повече - на няколко места го изполвам да ми управлява мрежи от по над 1500 компа." Еми това е похвално :supz: :)
Тук освен да доказваме кой е по-най и да се дават субективни квалификации кое става и кое не става друго няма.
Да аз никога не съм "пипал" твойте системи но и никога при работата на две машини не съм имал и проблеми с Mach3 /освен от незнание и неразбиране на някои процеси/, но може би
защото не ползвам и "моушън контролери" :wink: да не говорим за "HAL" и "пулинг" които не са ми необходими да ги "зная" за да работи добре системата в
духа на форума.Разбирай бюджетна любителска техника която и много от колегите ползват с успех и за професионална работа в такава конфигурация - Windows-Mach3.
Поздрави
brum - майстор
Тоя проблем при мен почва да се случва все по-рядко. Все едно се разработва нещо по машината, ама то там не виждам много неща дето да се разработят. По-скоро всичко опира до настройки на Mach3то за контролера...
dobrev - специалист
brum написа:
Тоя проблем при мен почва да се случва все по-рядко. Все едно се разработва нещо по машината, ама то там не виждам много неща дето да се разработят. По-скоро всичко опира до настройки на Mach3то за контролера...
Провери отново настройките като ползваш: http://dox.bg/files/dw?a=3fc2399767
alien - специалист
nivanov написа:
И аз работя с уиндоус, нещо повече - на няколко места го изполвам да ми управлява мрежи от по над 1500 компа. За мача не мога да кажа, че е лоша програма, но 60% от света си ползват моушън контролери и само ние любителите се бием с комп за управление на цнц машини. Надълго и широко мога да ти обяснявам защо уин не става за риалтайм процеси - все пак с тази техника храня семейство от 20 години, отделно години съм писал кернел драйвери за периферия и за уин, и за лайнукс, и за още няколко системи, за които подозирам, че не си пипал никога ... Да, 99% съм сигурен, че ако отново се заровя в драйверите и пренапиша тези за паралелните портове, които имам, като ги пусна да работят на прекъсване след HAL-а, а не както се правят масово на пулинг от 10 години насам, всичко ще работи и ще пее, но нямам нито времето, нито желанието да го правя. В случая линукс с рт кернел ми върши работа, така че не виждам защо да правя чудеса от храброст за да ползвам уин.
колега, в тоя форум трябва да се внимава с изказвания на тема знания и опит, има хора които психически го приемат много тежко ако не са най-по-по-най
да, прави си че РТОС и моушън контролер е по добрия вариант, но все пак ако всичко се изпълни както е в упътванията мач3 работи - факт, и до скоро това беше най евтиния вариант, което за хоби да върши работа
проблемите възникват когато някой бърза без да чете да пусне машината на работния комп, задръстен със програми и вируси, и после пак без да чете бърза да пита по форумите... а тези които четат не питат... и така се оставя едно грешно впечатление колко лош е мач3...
а в същност като се започне с прясно инсталиран уиндоус на правилния хардуер с правилните настройки, да се забранят ненужните процеси, и след инсталация на мач3 компа да не се ползва за нищо друго - просто си работи
sstefanov - майстор
Не знам как го смятате за най-евтин вариант, като срещу 0.00 лв за EMC сложите цената на един Windows + цената Mach3. Дори и да са изпиратствани, пак цената ще им е колкото на EMC.
alien - специалист
като казах до скоро - имах предвид до преди няколко години - когато емц/линуксцнц още прохождаше, а моушън контролери нямаше на разумни цени, тогава всички хоби машини ползваха настолен комп, уиндоус и мач3 (никой не плаща лицензи) на баща ми машината само събира прах вече, но компа е пентиум 2 на 500мхз и си работеше перфектно по цял ден когато я ползваше за работа
сега вече е друго, варианти много - преди около 2 години реших пак да се пробвам с линуксцнц и тоя път успешно без познания по линукс и така си остана, на паралелен порт и ми върши работа
brum - майстор
dobrev написа:
brum написа:
Провери отново настройките като ползваш: http://dox.bg/files/dw?a=3fc2399767
Много полезно :) . Та като гледам обясненията май проблемите са ми от стойностите за Velocity и Acceleration. Първата стойност е вярна, защото правилно спазва мащабите.
bdimov - специалист
Съфорумци,
Дайте идея, мнение и т.н. по следния ми въпрос.
Какво да си взема на една нова машинка, която мисля да започвам? Старата т.е. действащата ми машинка е стандартната спорна напоследък установка от мотори, драйвери, контролер вързан към ПЦ с качен XP и ползващ принтерския ( 25 пинов ) порт. Да "чукам на дърво" за 3 години работа не ми е създавала никакви проблеми! Това мисля че е така, защото "щайгата" ( комп-а де ) се използва само за тази цел. Не е вързан към нет-а, няма никакви други качени програми освен един Mach3 ( даже няма качени драйвери за мрежова карта, звуци и т.н. ). Прехвърлям си готовите файлове с флашка и си работя.

Сега идеята ми е друга. Машинката ще е сравнително малка на размери ( около 40х50см. работна площ ), двигателите мисля да са 3-4А работен ток. Искам ако има вариант всичко ( без захранването разбира се ) да е на една платка... Това е с цел да не заема място и да е сравнително лесно за местене. Също така основното условие е да е на USB за да мога да го мушна към лаптоп-а и направо да си действам :)
dobrinski - специалист
Правих една машина преди време на която електрониката я събрах в кутията на компютъра. Трафа влиза горе на мястото за CD, драйверите правих по схема L297-2xL6203 - платката стана малка и наредих на дъното на кутията три броя. Контролера отиде на задната планка, където са и куплунзите. Стана много компактно и работи вече повече от година без проблеми.
Мислил съм си за машина на която електрониката да сложа на лицевата и страна в подходяща, специално изработена за целта кутия. Така всички кабеляци от двигатели, суичове и други ще влизат директно в кутията а от нея ще излиза захранване и връзката към компа.
Ако намериш читав USB контролер на добра /реална/ цена пиши.
Поздрави :)
brum - майстор
Не знам дали на някой му е интересно, ама може пък да се окаже полезно в даден момент. Та продължавам да си пиша още малко :) .

Става дума за Mach3 и лаптоп с PCMCIA LPT порт. Бях писал по-горе за проблема дето се появява понякога - все едно стъпковият мотор влиза в резонанс и спира да работи правилно (при което прескача част от командите за завъртане и фрезоването се "засира"). В тези моменти мотора звъчи все едно е със изронени зъби.

Излиза, че проблема е най-вероятно в LPT порта дето го имам. И други хора са срещали подобни проблеми. Оказва се, че повечето такива портове работят на 3.3V, а не на 5V като вградените в дъната портове. Но някой контролери нямат проблеми с тях и си работят без проблеми. Та моят контролер е от тия дето работят явно, но остава проблема с лаптопа и power saving нещата. При тях се сменя честотата на процесора в "движение" и е възможно да се получи точно в този момент "прескачане" в работата на порта. Уж лек било да се изключи power management-а на лаптопа. Ще пробвам и ще споделя.

Ще пробвам и LinuxCNC защото там може да е помислено за това. За целта ще трябва само една flash-ка със 1.5Gb свободно място. Пък и се решава проблема с наинсталираните работи по основният OS на компютъра.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: