Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
MrMurdjo - майстор
Алоу, спамърите :)
И без това има една едничка порядъчно оспамена тема за толкова обширна област, оставете я на мира, бре :partyman:
hidrazin - майстор
Iliev Labs написа:
- Защо толкова резко ги режете новобранците? ...
:? Не всички. Ама голяма част от тях си мислят че света започва и свършва с тъпия фейс и чалгата.
И нямат никакъв респект и уважение към тези които могат да им помогнат.
На всичкото отгоре очакват всичко да им се поднесе на тепсия без да вложат капка мисъл, труд ...
Пък като им обясниш колко са далече от истината, се правят на ощипана девица. :lol:

А по темата - човека искаше да види и евентуално да купи подобна машина.
Показал съм му нещо дето съм гледал на живо. Е, не точно същия Мазак ама го гледах като извънземно. :-D
Не ми се откъсваха очите от него. За жалост не ми е стихията.
Та с това приключвам участието си в темата. :)
:partyman:
MrMurdjo - майстор
Човекът си е изтрил част от мненията и по тази причина не знам как се е развил разговорът. Но бъди сигурен, че ако разполагаше с пари да си купи "Мазак", едва ли щеше да пита точно тук :)
При мен пък се случва да идват хора, на които други хора, притежаващи реномирана марка ЦПУ фреза, са им отказали. Не знам дали от високомерие или от неумение да си ползват машината. И аз полекичка се удивявам какви неща успявам да постигна с мерак и четене на една правена от мен самоделна машинка.

Колкото до другото, солидарен съм с теб. За мен човек, който не си е направил труда да прочете хелпа към програма, да усвои базовата терминология и понятия, не заслужава помощ. И обратното, ако видя, че е копал в материала, но е запецнал и нещо го затруднява, а аз го знам, с радост ще споделя. Просто в такъв човек има перспектива. За съжаление все по-често срещам първата категория. Участвам и в чуждоезични форуми и там даже май е по-зле (демек Гугъл, интернет и смартфона са нанесли по-изразено поражение). Вчера си купил рутер, днес свалил КАМ програма, още не е разгледал какво пише в менютата й, но вече пуска bug report. И на такъв човек е практически невъзможно да обяснив в учтива форма, че задава тъпи въпроси. :partyman:

П.С. Тук обаче спамим, ако има интерес, може да обсъдим проблема в говорилнята и в отделна тема.
Balabanov - специалист
Всичко рано или късно отказва дори да е реномирано, все пак хората разполагащи с реномирани ЦПУ ги експлоатират до краен предел!
На дали някой ще си купи Мазак или Хаас за домашни нужди, за тия машини трябва да има много работа иначе няма смисъл да се инвестира в тях, а е друг въпроса, че този тип машини нямат нищо общо с плотерчетата за които пишем тук!

П. П.
На дали има машинака от 1-ва страница до тази тук, която да струва колкото инструментите поставени на цангите в магазина на този тип машинки :lol:
hidrazin - майстор
Balabanov написа:
На дали има машинка от 1-ва страница до тази тук, която да струва колкото инструментите поставени на цангите в магазина на този тип машинки :lol:
Колегата Balabanov леееееко ме провокира и ще добавя още един пост в тази връзка.
Миналата седмица гледах едно инструментче за такава машина дето струва 12 000 лева. Кофти е да го строшиш. :?
Има и друго. Всичките тези машини са тръгнали от прототип.
Прототип направен от хора като тези в този форум и този раздел.
А такива машини са като деца и се правят с ресурс да работят десетки години. Като самолетите.
Успех на всички! Ето и малко красота:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=RCaA_jW0isE[/youtube]
alien - специалист
работата стана като оня виц за циганчетата :-D
- абе знаеш ли колко било вкусно хляб със салам
- що бе ти да не си ял че знаеш?
- не бе, ама баща ми като бил в затвора някой му разказвал, че видял един от пазачите как яде.... :-D

обработващи центри има хиляди, няма нужда да ги изброяваме всичките, едни от други по добри, само дето вица който писах по горе има повече общо с нашите правени плотерчета със стъпкови мотори от колкото обработващите центри за метал :-D
Balabanov - специалист
Колега @hidrazin всички тия машини са тръгнали от прототипи от които всички тук са толкова далеч, че не можеш дори да си го представиш. Пак ще се повторя металообработващи центрове от подобен тип са далеч от плотерчетата, които обсъждаме и ъпгрейтваме точностите са други в общи линии тема не за тук.
MrMurdjo - майстор
За разлика от теб аз не се чувствам далеч. В основата си и принципно нещата са едни и същи. Другото е въпрос на ресурси.
Balabanov - специалист
Високо самочувствие, дано има покритие. :weedman:
1. В домашни условия никога ъгъла между оси "X Y" и "Z спрямо X и Y" не е 90 градуса, няма как да се постигне, също така няма и как да се измери особено при по-големите плотерчета. Това явление е същото при плотери от подобен типов клас Multicam, Mecanumeric и др. като причината за това е както в конструкцията на този клас машини така и в електрическата част, ползването на типа индуктивни или механични крайни изключватели за вземането на референтна точка.
2. Разделителната способност на машините, които събираме с обикновено китайски нискобюджетни части по теория е 0.01мм-0.02мм като същото се отнася и за стокови плотери от подобен класови тип (освен ако някой заблуден колега не си е направил машинката охлюв, с голяма редукция)

При металообработващ център се гонят микрони и микрометри, иначе да имат нещо общо и двата типа бачкат по оси X, Y, Z, А, B и т. н. при тях точността, натоварването, типа конструкцията и абсолютно всичко са корено различни, включително и подхода при работа :partyman:

Инак щом не се чувстваш далеч си в особено плюс за форума, аз се познавам лично с хора в БГ които действително не са далеч и имат покритие за това твърдение но те обикновено нямат, както време така и полза да пишат в подобен тип форум.
И те тека те :проба:
Инак да въпрос на ресурси.
MrMurdjo - майстор
Много приказки за да покажеш, че въобще не си вникнал в написаното от мен.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: