Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
digitalpr - специалист
alien написа:
попадал съм на 2 вида кривини
1. крив винт - внимателно с големия чук :-D
2. тъй като закалката е повърхностна имаш закалена спирала в горния слой и при струговане на краищата се получават изпъкнали области и става криво, по добрия вариант е шлайф, но не всеки има тази възможност, това се забелязва като разхлабваш опорите една по една, като въртиш винта опората се клати на всеки оборот - това е трудно да се поправи без да се развали винта, внимателно на шмиргела отнемам където е нужно да се освободи
В крайна сметка се оказа, че самият винт е прав. Криви са стругованите краища. Късата шийка има отклонение 10 стотни, а дългата 24.
Има два варианта.
Единият е да занеса този винт на стругар, който да отнеме от шийките и съответно да ги изправи, което ще доведе или до смяна на опорните лагери с такива с по тесен диаметър, или до изработването на втулки които да "върнат" шийките до оригиналния диаметър.

Другия вариант е да се стругова нов винт. Имам излишен винт с подходяща дължина и неструговани краища. Не съм сигурен обаче дали при струговането няма пак да се получат подобни изкривявания. Нужно ли е разкаляване преди струговането?

Или ако имате други идеи?
MrMurdjo - майстор
Откаляването е препоръчително и обикновено го правят в индуктивен нагревател само в дължината на участъка за струговане. Не съм стругар, но са ми казвали, че без откаляване може да се обработва само с диамантен инструмент.
Има и един друг трик, успешно приложен от мой познат: сърцевината всъщност е по-мека от повърхностния слой. Той разпроби отвор централно на винта, а после наби (не знам дали с топла сглобка) в него отделно направена шийка за лагери и резба за законтряне. Каза, че е използвал и анаеробно лепило. Машината му работи така вече дълго време.

Бях казал и преди, казвам го и сега - далечният (не укрепен аксиално) край на винта може да не се стругова. Достатъчно е да се набие втулка и подходящ лагер върху нея, като може да е и в гумен пръстен, т.е. леко плаващ, или направо лагер с вътрешен диаметър като на винта. Той не влияе на точността и луфта в линейното движение, само крепи винта да не замята. Ролята на втори лагер с плаваща позиция играе гайката.
digitalpr - специалист
Разбирам те за далечния лагер, но при сегашното състояние, винта не може да върви гладко дори с един лагер и гайка.
Това с отделната шийка е идея. Ще видим стругаря, какво ще каже за разкаляването.
Благодаря!
angelfilev - специалист
digitalpr написа:
Разбирам те за далечния лагер, но при сегашното състояние, винта не може да върви гладко дори с един лагер и гайка.
Това с отделната шийка е идея. Ще видим стругаря, какво ще каже за разкаляването.
Благодаря!

При твоя винт твърдият, закален слой вече е свален и затова разкаляването не е актуално. Може да е останал малко по-твърд слой като винтова линия, alien спомена за това, но не е проблем.
Бих избрал варианта със залепени втулки и евентуално по-малък размер на резбата. Може и с пресовани втулки, но неприятното е, че трябва да се изработят точно.
Проблема е после при струговане или дори шлайфане да се постигне радиално биене на шийката 5-10 микрона спрямо винтовата линия.
Питай стругаря може ли.
Постига се с поставяне на неподвижен люнет близко до шийката, която се обработва.
brum - майстор
А тоя винт от къде е взет? Някаква гаранция няма ли?
digitalpr - специалист
Винтът е от китай.
alien - специалист
аз се справих без откаляване - струговам докато дойде мекото
биенето ми се получаваше все на челото където трябва да опре лагера - там остава по твърда част от спиралата
уж лагера влиза стегнато на цилиндричната част, но като го стегна с гайка към винта и пак нещо се изкривява
тогава на шмиргела отемах внимателно твърдия участък от челото който избутва лагера
но като цяло е това е трудния вариант
до колкото знам на шлайф не му пречи закалката а за струг е по добре да се откали
ако имаш и радиално биене направо цели втулки, мек материал се стругова много по точно
digitalpr - специалист
Благодаря на всички за съветите. Ще видя какво ще каже стругаря по въпроса и кое от изброените неща може да предприеме.

Междувременно реших да вържа електрониката и да задвижа X и Y. Машината е с работна площ 1000x700mm.
Моторите са Nema23/3Nm/3A, захранването е 36V, драйверите DM542A
След няколко теста установих, че моторите излизат от синхрон и спират малко след 400rpm. Скоростта, която успявам да постигна съответно е 2000мм/мин (винта е със стъпка 5мм).
Колко добре/зле е това? Как да подбера ускорението?
brum - майстор
За винта - винаги можеш първо да набиеш втулката (от по-мек материал) и после да струговаш.

А и може просто с някакъв малък шлайф да отнемаш съвсем леко, после въртиш да видеш къде бие, драсваш с маркера и пак с шлайфа от горе. Пипкаво е, но при все че работиш на ръка с финни машини шанса да се получи май е по-голям.

За излизането от синхрон на моторите - да не ползваш лаптоп?
digitalpr - специалист
Мне, ползвам десктоп машина. Порта е на дъното.
Можеби излизане от синхрон не е най-правилното понятие, по скоро спират с един характервн шум на тормоз. Мисля че всички стъпкови мотори имат ракава граница, просто се чудя моята дали е приемлива.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: