alien написа:попадал съм на 2 вида кривиниВ крайна сметка се оказа, че самият винт е прав. Криви са стругованите краища. Късата шийка има отклонение 10 стотни, а дългата 24.
1. крив винт - внимателно с големия чук![]()
2. тъй като закалката е повърхностна имаш закалена спирала в горния слой и при струговане на краищата се получават изпъкнали области и става криво, по добрия вариант е шлайф, но не всеки има тази възможност, това се забелязва като разхлабваш опорите една по една, като въртиш винта опората се клати на всеки оборот - това е трудно да се поправи без да се развали винта, внимателно на шмиргела отнемам където е нужно да се освободи
Има два варианта.
Единият е да занеса този винт на стругар, който да отнеме от шийките и съответно да ги изправи, което ще доведе или до смяна на опорните лагери с такива с по тесен диаметър, или до изработването на втулки които да "върнат" шийките до оригиналния диаметър.
Другия вариант е да се стругова нов винт. Имам излишен винт с подходяща дължина и неструговани краища. Не съм сигурен обаче дали при струговането няма пак да се получат подобни изкривявания. Нужно ли е разкаляване преди струговането?
Или ако имате други идеи?