чет окт 22, 2020 3:40 pmarnaudov78 написа: Здравейте , някой ползва ли драйвери TMC2209 ? Как се справят спрямо A4988 ?Щом толкова време няма отговор, явно никой не ползва този тип драйвери.
Аз ползвам tmc2208, и не знам колко меродавно ще е моето мнение, но все пак.
Ползвам tmc2208_UART на hypercube_evo, и мога да кажа, наистина движението е по-тихо, не чак толкова колкото го възхваляват по форумите но все пак забележимо по-тихо.
По форумите твърдят, че са склонни към греене, но аз не съм на това мнение, настроил съм ги на 800 милиампрера и мога да кажа, че са по-студени от а4988 на индентичен ток.
Имат 2 режима на работа, безшумен stealthchop и не чак толкова безшумен spreadcycle.
Твърди се, че тихият режим stealthchop е склонен към пропускане на стъпки при голяма скорост и ускорение, затова съм намалил DEFAULT_ACCELERATION в марлин на 600, освен това се задава параметър HYBRID_THRESHOLD, който задава скороста при която се превключва към по-шумния и по-стабилен режим spreadcycle, по подразбиране този параметър е 100 mm/s.
Получава се неприятен звуков ефект, защото когато хотенда принтира се движи на безшумния режим, а когато е в режим travel работи в по-шумния режим.
За да не се получва този ефект, в слайсъра съм намалил "travel speed"-а на 100 мм/с и всичко е OK. В нета други споделят, че увеличават "HYBRID_THRESHOLD "-а на 150 мм/с и работи добре.
Аз съм доволен от тях.