Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
brum - майстор
brum написа:
За пръскалката - заръчал съм една...
Та дойде пръскалката - http://www.aliexpress.com/item/Milling- ... 34816.html .

Сега ми трябва идея с какъв компресор да я ползвам. Всякакви насоки биха били полезно. Знам, че по сериозните машини се ползват подобни неща и ако някой има информация компресора какъв е там като характеристики ще е някакъв ориентир.

Та за проба в началото - имам един компресор за гуми, двубутален (доста сериозен) дето го дават 85л/мин. Гума 235/75/Р15 я вдига за около минута и малко от нулата. Та ще пробвам с него да видя какво ще се получи. Обаче за постоянна работа не е подходящ, защото е на 12V (30A) и не знам как ще го захраня. Нито съм убеден, че може да работи един час без почивка :) .
dobrev - специалист
Примерно компресор за аерограф. Нещо такова http://olx.bg/ad/aerograf-vazdushen-pis ... 57sgE.html
brum - майстор
Точно за такова гледах тази сутрин, ама не ми харесаха цените. Като този компресор под 300лв не намерих. KS0402 се води. Иначе има един в Lidl дето го пускат от време на време - ако го имаше него нямаше да се замисля :) .

После си намерих компресор от климатик (наличен, около киловат, директно на 220V) и мисля да пробвам с него. Резервоар се надявам да не ми трябва. Само един пресостат за защита.

Иначе глеадх някакво BLACK & DECKER BD55/6, обаче т'ва е шумно колкото истински компресор...
digitalpr - специалист
В крайна сметка конусовидните дупки се дължаха на дългия фрезер. На тази дължина явно не може да поеме толкова бърз feed rate. Смъкнах feed rate-a и реже перпендикулярно. Направих същите дупки и с по къс фрезер, и са точни.
brum написа:
Та дойде пръскалката - http://www.aliexpress.com/item/Milling- ... 34816.html .
Само въздушна струя ли ще пръскаш с дюзата, или и вода? И аз мисля за такива, та ще следя и избора на компресор :)
brum - майстор
Според зависи. Иначе и вода (борьол) може да пръска :) .

Иначе точно заради водата бях питал на миналата страница как се справят домашните машини. Аз ще правя вана от плексиглас която да ми е основата.
brum - майстор
Тъй, 85л/мин са на ръба да стигна за пръскалката. Ако запаля двигателят и вдигна малко мощността пръска, ако е спрян - не може да си дръпне течността. Иначе ако е само за подухването - подухва, ама ми се ще и да попръсква :) .
MrMurdjo - майстор
Тъкмо щях да пиша, че това си иска бая компресор. Общо взето не ми харесва, работил съм с такава духалка. Всеки път борба за нагласяне на количеството течност колкото само да прави мъгла. Силата на въздуха се регулира с въртене на накрайника и в един момент, когато искам да не е много силна струя, започва да връща въздух в бутилката с течност.
brum - майстор
Усетих аз, че не е ОК. Има едно дето му викат fogbuster - иска по-малко въздух и по-ниско налягане. Изхода на края е с диаметър 0.1-0.15мм, работи добре при 1 бар налягане. Ей тук е описано доста подробно - http://www.google.com/patents/US5390854 ... q=&f=false :) .

А другото е, че компресорите за аерограф не вършат работа. Тоя от Лидл примерно го дават да работи на 15% от времето. Т.е. на 10 минути да работи максимум 90 секунди. Или ще трябва бутилка, или ще трябва друг компресор. Като го смятам така при 1 бар диференциално налягане ще има поток от 0.5л/мин през дупка с диаметър 0.015мм. Та даже и с малка бутилка ще стане работата.
MrMurdjo - майстор
Направил съм за експеримент точно нещо подобно. За съд съм използвал малък буркан, на капачката на който са запоени тръбички. Част от налягането на въздуха се подава към съда с течност и принуждава течността да изтича през тръбичка, стигаща до дъното, количеството течност може да се регулира с малко иглено кранче (видял съм идеята в американски форум и там хората могат да си купят такива кранчета, у нас не съм намерил). За експеримента използвам регулатор от мединциска система за вливане, който стиска маркучето. Върши работа, но не е прецизно. Течността се подава през медна капилярка при изхода на въздушната дюза. Цялата система се привежда в действие от компресор от хладилник.
Той обаче при липса на фреон да циркулира, доста се нагрява и трябва охлаждане. Пак за момента го охлаждам с мокра кърпа върху челото му :-D
digitalpr - специалист
digitalpr написа:
В крайна сметка май наистина говорим за резонанс на моторите. Ще го боря с тези демпфери за осите на моторите, които изрязах от МДФ. В последствие може да се изработят от по-смислен материал.
Да споделя ефекта от въпросните демпфери, които сложихме на осите на моторите - както знаете, преди моторите не можеха да минат 400rpm (2000mm/min), сега вървят на 1300rpm (6500mm/min). Звуково също се подобриха нещата.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: