Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
digitalpr
- специалист
5467 мнения в "CNC машина гравьор"
Р.Пенев
- напреднал
Мдаа грешката е моя и доста глупава.Поставил съм под ъгъл часовника и от там идва грешката.Подравних го по винта и по описания метод въртях.Сега е 1/100 но това вече е от не точен оборот.
Извинявам се, че ви занимавах с такава глупост, но се стреснах от видяното и не съм видял най видимото.
Поздрави, Радо.

Извинявам се, че ви занимавах с такава глупост, но се стреснах от видяното и не съм видял най видимото.
Поздрави, Радо.
Karhu
- помощник
Здравейте! Имам намерение да си направя дърводелски рутер,но ще ми е нужна помощ тъй като познанията ми за електрониката на тези машини са нулеви. От сайта на магазин exoror горе-долу подбрах някакви компоненти, пратих им запитване дали са подходящи и съвместими ама няма отговор.Ходовете на машината ще са 1000/550/200. Спрял съм се на конструкция при,която П-образният портал (ос Х) се задвижва от два мотора.Mоторите които предвиждам да монтирам са по 3.1N.m и за трите оси. Масата на П-образният портал е около 28-30 кг.Първият ми въпрос е подходящи ли са тези мотори като големина на въртящия момент за задвижване на портала. Следващия ми въпрос е свързан с драйверите и контролера,Тъй като за ос Х използвам два мотора и драйверите ли трябва да са два? Следващото нещо е захранването -за моторите в сайта пише "I-max 4,2A" . предлагат захранване което е "48VDC 12A" .едно захранване ще може ли да задвижва и четерите мотора? предполагам чекато започна машинката ще изникнат и много други въпроси ,но ще се радвам ако някой ми помогне поне да тръгна, че голям мерак ме гони.с изработването на конструкцията смятам че няма да имам проблем всички винтове гайки,релси и тн ще ги купувам готови .това е за сега .чакам предложения и съвети
MrMurdjo
- майстор
При 550мм ход по портала (ос Х), той общо ще е някъде 800 мм. Два задвижващи винта според мен са излишно усложняване и натоварване на бюджета. Един винт и добри направляващи според мен са напълно достатъчни. Още повече, че става дума за работа с дърво и не се гонят даже стотни от милиметъра. Двата винта са оправдани, ако под портала трябва да е празно място за поставяне на по-голямогабаритни неща, например изправени дъски за прорязване на зъби за сглобки. Централен винт в този случай ще пречи.
За два мотора и два винта трябват и два драйвера за всеки. Могат да се командват от общ изход. Моторите, даже и да работят всички едновременно, не консумират дадения максимален ток постоянно, защото той се ограничава и мени от драйвера. Захранването трябва да е достатъчно за целта според мен.
За два мотора и два винта трябват и два драйвера за всеки. Могат да се командват от общ изход. Моторите, даже и да работят всички едновременно, не консумират дадения максимален ток постоянно, защото той се ограничава и мени от драйвера. Захранването трябва да е достатъчно за целта според мен.
mika
- специалист
Karhu написа:Следващото нещо е захранването -за моторите в сайта пише "I-max 4,2A" . предлагат захранване което е "48VDC 12A" .едно захранване ще може ли да задвижва и четерите мотора?Зависи от вида на захранването. Ето какво пише в ръководството на моите драйвери Leadshine:
"Both regulated and unregulated power supplies can be used to supply the driver. However, unregulated power supplies are preferred due to their ability to withstand current surge. If regulated power supplies (such as most switching supplies.) are indeed used, it is important to have large current output rating to avoid problems like current clamp, for example using 4A supply for 3A motor-driver operation. On the other hand, if unregulated supply is used, one may use a power supply of lower current rating than that of motor (typically 50%~70% of motor current). The reason is that the driver draws current from the power supply capacitor of the unregulated supply only during the ON duration of the PWM cycle, but not during the OFF duration. Therefore, the average current withdrawn from power supply is considerably less than motor current. For example, two 3A motors can be well supplied by one power supply of 4A rating."
Karhu
- помощник
Централен винт не мога да ползвам точно по причината, която сте писали.Искам да има зона на масата на рутера където да изправям дъски по височина,а и си мисля че и с два винта ще избегна усукване на конструкцията.това което не писах е,че стъпката на винтовете които ще ползвам е 5мм, сигурно е важно за да се прецени дали 2 мотора по 3Nm.могат да преместват портал с маса 30кг.
опитах се да кача и картинка на бъдещата си конструкция ама нещо не ми се получи.някакви насоки как се качва снимка?
опитах се да кача и картинка на бъдещата си конструкция ама нещо не ми се получи.някакви насоки как се качва снимка?
angelfilev
- специалист
Karhu написа:Централен винт не мога да ползвам точно по причината, която сте писали.Искам да има зона на масата на рутера където да изправям дъски по височина,а и си мисля че и с два винта ще избегна усукване на конструкцията.това което не писах е,че стъпката на винтовете които ще ползвам е 5мм, сигурно е важно за да се прецени дали 2 мотора по 3Nm.могат да преместват портал с маса 30кг.Силата с която двата винта ще движат портала е над 7500 N, теоретично ( при ниски скорости ). Това е голям резерв, който позволява да работиш с по-големи скорости и ускорения, и (или) да работиш с по-малки токове на моторите, ако загряват.
ig_ivanov
- специалист
Да използвам темата и да попитам:
Някой може ли да даде предложение откъде да си намеря (срещу заплащане, разбира се) плътен квадратен алуминиев профил (прът) 25мм с дължина 250мм. Гледах по фирмите, които предлагат профили, но най-малката дължина там е 1500мм, а и никак не са навити да ми отрежат. В рециклиращите пунктове пък ме гледат странно.
Трябва ми да си направя кутия за едни 14x21мм линейни лагери- за този размер се предлагат само лагерите, не можах да открия кутия за тях, както примерно е при 12мм лагери.
Някой може ли да даде предложение откъде да си намеря (срещу заплащане, разбира се) плътен квадратен алуминиев профил (прът) 25мм с дължина 250мм. Гледах по фирмите, които предлагат профили, но най-малката дължина там е 1500мм, а и никак не са навити да ми отрежат. В рециклиращите пунктове пък ме гледат странно.
Трябва ми да си направя кутия за едни 14x21мм линейни лагери- за този размер се предлагат само лагерите, не можах да открия кутия за тях, както примерно е при 12мм лагери.
Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература