Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Здравейте, предварително простете за невежеството.
Закупих контролер от Тинел Mach3-IE link: http://tinel.com/uploads/MACH3_IM.pdf . Молбата ми е ако може някой да ми помогне как да свържа към този контролер за пускане и гасене на шпиндел и прахосмукачка.
Благодаря!
stivemaster - майстор
Ами не си писал какъв ти трябва за шпиндела,тоест дали ще регулираш оборотите.Това показва че не си много наясно, с това което правиш, внимавай повече. :lol:
За шпиндела с регулиране на оборотите - Out-1. Без регулиране и за прахосмукачката, кеф ти някой от Out-8,9 или 14,16
digitalpr - специалист
MrMurdjo написа:
Аз и друго да питам - защо страниците (вертикалните опори) са абсолютно прави? Не ви ли е направило впечатление, че всички "купешки" рутери имат опори, които отместват хоризонталната греда на портала назад? Това не е случайно. Първо, като се сложи в сметката и теглото на шпиндела, то статичния център на тежестта идва в зоната на рамото между опорните лагери. При работа, приложната точка на усилието на инструмента, хоризонтално и вертикално, също идва в тази зона и гарантира равномерност на натоварването към линейните лагери при движение напред и назад.

П.П. Виждам, че има отместване на разположението на хоризонталната греда, но пак центърът на инструмента не попада в зоната между двата лагера.
Вадя този пост с един въпрос. Направих симулация на центъра на тежестта на портал. Има два варианта, които се виждат на схемата.
При единия проекцията на центъра на тежестта е между лагерите, но фрезера почти излиза от габарита на предния лагер.
При другия вариант крилата са изнесени назад, проекцията на центъра на тежестта е по-близо до задния лагер (но все още е между тях), а фрезера е изнесен към задната част на предния лагер.
Кое е по-важното в случая - центъра на тежестта, или центъра на инструмента? Масата на портала е 35кг.

Прикачен файл

mass.jpg
mass.jpg (49.67 KиБ) Видяна 1677 пъти
stivemaster - майстор
Първо това не са проекции на центъра на тежестта,което си дал.Второ, стабилността на конструкцията зависи от правилното и оптимизиране срещу силите които и действат.Според мен може да се изчислява като лост от втори род.Тоест колкото по широка, по ниска и с шпиндел по близко до геометричния център на основата толкова по добре.
digitalpr - специалист
Ако хоризонталата на схемата е X, то центъра на тежестта се намира в зелената равнина. Защо мислиш, че линията не е проекция на тази точка?
stivemaster - майстор
Ако от едната страна на едно тяло, закрепиш шпиндел с определено тегло, то накъде ще се премести центъра на тежестта, на това тяло ? В посока шпиндела или в обратна посока ?
digitalpr - специалист
Шпиндела го има и на двете схеми. На схемата не са нарисувани всички останали неща като планки, греди, мотор и т.н. (тези 35кг). Не гледай на шпиндела като на тежест, а само като на габарит и къде идва спрямо лагерите. Всъщност мотора е в противоположната част на конструкцията и тежи повече от шпиндела.
stivemaster - майстор
Както и да е всичко е въпрос на това каква сила прилагаш на инструмента ,по какъв начин се предава към опорите (опростенчески - като лост от първи или втори род) и колко понасят опорите.Ако и конструкцията ти, пренасяйки силите не трепти или усуква, то ще имаш хубава машина.Според мен конструкцията и опорите трябва да понасят поне 5 пъти по големи усилия от тези които ще им прилагаш с инструмента иначе няма да издържат и ще имаш "мека" конструкция.
stivemaster написа:
Ами не си писал какъв ти трябва за шпиндела,тоест дали ще регулираш оборотите.Това показва че не си много наясно, с това което правиш, внимавай повече. :lol:
За шпиндела с регулиране на оборотите - Out-1. Без регулиране и за прахосмукачката, кеф ти някой от Out-8,9 или 14,16
Да, вярно е, не съм наясно:) Имам шпиндел с инвертор 2.2кв от китайските. Аз си мисля за регулиране на оборотите чрез USB и плъгин за MACH3 (попаднах на една тема). Но ако може чрез контролера ще да е супер:). А на изходите Out-8,9 за прахосмукачка трябва ли реле или... ?
stivemaster - майстор
Не имаш си релета.Я покажи този плъгин че ми стана интересно.Аз ще се пробвам с един друг от тук

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: