• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 23
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
shulio - специалист
Марти - стъклото което си ползвал обикновено ли е или някакво по специално.
dj_marti79 - специалист
shulio написа:
Марти - стъклото което си ползвал обикновено ли е или някакво по специално.
най обикновенно, чух че пропускливостта му е 98%, да ли е така? Има ли по-подходящо?
shulio - специалист
Незнам дали това е най- подходящото. Питам, защото на село има доста стъкла и то големи та се информирам дали може да влязат в употреба поне за това да не се дават пари

едит:
Колкото и да го смятам не излизат сметките :). Ако искам да обезпеча нещата, които работят постоянно - компютър, хладилник, фризер, и малко осветление вечер. Сега потреблението ми е около 200кW на месец. Тоест ако искам да мина на възобновяема енегия ще ми трябва годишно производство от 3000кW примерно. За такъв капацитет по средни данни ще ми трябват 3кW панели с малко запас стават 4. Най-евтино клетки има по аукционите където можеш да си вземеш нови за около 40ст на ват.и да кажем крйна цена за готов панел 1.5лв на ват. Тоест само за панелите ще трябват 6000лв и незнам колко часа труд. Като включим акумолатори и инвертори и цената отиде към минимум ама голям минимум - 9000-10 000лв. При сегашната ми месечна сметка от 30-40лв значи трябва да инвестирам за 25 години напред парите, който ще давам за ток за да получа независимост ,а след 25 години панелите и батериите незнам в какво състояние ще са.

Май има сметка само от фотоволтаична централа. Така другите потребители ще плащат моята инвестиция и заплата чрез разпределитеното дружество

Е остава въпроса и с кефа, който както знаем - цена няма :)

Ако не стояха така нещата щях да участвам в този аукцион. Оня ден един такъв завърши на 170 паунда

http://www.ebay.co.uk/itm/1kw-3x6-solar ... 41661d7e96
Последна промяна от shulio на пет юни 01, 2012 11:16 am, променено общо 3 пъти.
tgv - специалист
Най подходящото е бялото стъкло-калиево, ниско рефлекторно и усилено. Обикновенното прозоречно стъкло се води зелено-натриево.
П.П. За да е по лесна сметката ще допълня че 1Кват инсталирана мощностш дава годишно производство 1,2-1,3Мвата, ако е с двойно следяща система 1,5-1,7Мвата, при КПД на клетките около15%.
Сметката излиза при директно захранване на боилер за топла вода. Т.Е. без инвертори, контролери и т.н. , става съизмерима със сл.колектори. Става и за ел. подово отопление.
tgv - специалист
Добре де, Хммм, Такаааа..., и Тази тема ли трябва развивам :-D и да получа сто Бана. Или да си отворя личен Сайт, и да продавам соларни клетки на цена 1,15лв. на Ват, като съм ги купил на 0,40лв. Правят се реверанси към Колегите, от гледна точка на Комерса, но Видите ли, хората с креативни идеи се елиминират. Не всичко е пари и тънки сметки. Не трябва да убиваме Детското в Нас. :)
shulio - специалист
Съгласен съм, че не трябва да убиваме детското в нас. Мечта ми е да съм енергийно независим ама парите, който ще се дадат за това нещо са необосновано много за сега.

Според мен трябва да спрат плащането на зелена енергия на по високи цени от тези на който ние плащаме тока. Затваряме се в един омагьосан кръг в който всички потребители плащаме на някой си инвестицията. Дружеството взема пари от нас дава ги на фотоволтаичните или вятърните централи, а последните като станат много дружеството вземе, че ни вдигне тока за да си покрие разходите за зелената енергия и така докога?

Та след като спрат целия този фарс със зелената енергия тогава и цените на панелите може и да станат нормални.

Та идеята ми е да се мисли как да се свали цената на ват на готов панел. Ето примерно стъклата щом може да са обикновени може да се поразходите из квартала и да си съберете колкото трябва :). Чета, че трябва да се предпазят клетките от корозия - има ли идеи по този въпрос
fox_vt - майстор
shulio тези неща които си мислиш да захранваш не гълтат голяма част от тока че да трябва 3 кв панели.Хладилника и фризера искат голям ток при тръгване за компа ако си с лсд монитор пък хич не е много консумацията а осветлението за си на такъв етап да мислиш за фотоволтаик трябва да си минимум с енергоспестяващи и номинал със лед осветление.Лошото е че все още са прекалено скъпи тея фотоволтаици :)
shulio - специалист
Колкото и да е малко потреблението на тези консуматори съм си все толкова 200кW на месец. Компюъра, хладилника и фризер 400л работят постоянно. Осветлението ми е от енергоспестяващи крушки 15W. А панелите ги смятам толкова, защото искам въобще да се откача от ЧЕЗ - за това трябва да имам достатъчен запас за да не оставам без ток понякога :)

edit:

Въпрос към Марти: С какъв силикон запечата клетките отзад или не си?
tgv - специалист
shulio написа:
Колкото и да е малко потреблението на тези консуматори съм си все толкова 200кW на месец. Компюъра, хладилника и фризер 400л работят постоянно. Осветлението ми е от енергоспестяващи крушки 15W. А панелите ги смятам толкова, защото искам въобще да се откача от ЧЕЗ - за това трябва да имам достатъчен запас за да не оставам без ток понякога :)

Шулио сам си поставяш нива които не можеш да постигнеш :)
Очевидно е че консуматорите които цитираш, няма да можеш да захраниш с фотоволтаична система на приемлива цена. Висококачествената ел. енергия струва скъпо. Особенно реактивната ел. енергия :?
Но когато става на дума за активна енергия, нещата са други :)
Опитай нещо по-креативно, и не изхождай от частнособственически интереси.
Все пак сме в Форум :partyman:
shulio - специалист
http://www.youtube.com/watch?v=_2UxOY_w ... el&list=UL

Този човек мисля, че е направил достатъчно евтини и надеждни панели. Само силикона незнам колко пари ще излезе.

тгв: Всеки има частнособственически интереси включително и ти. И доколкото знам от другата тема (може и да греша) ти си един от онези, на който им плащаме "зелената енергия" на преференциални цени :) .Дай идей как да намалим цената на ват, или каква друга възобновяема енергия би захранила цитираните консуматори на приемлива цена. Все пак това не ми е цел само на мен - затова пиша във форума. Мисля, че има доста хора, които целят точно това - да елиминират консуматорите, които работят постоянно.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 23

Тема "Фотоволтаични панели (собствено производство ако може)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: