• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 103
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
MaK - помощник
Прикачен файл:
Codewheel_shot.gif
Codewheel_shot.gif (54.26 KиБ) Видяна 5066 пъти
Прикачен файл:
Codewheel_9x.zip
(429.54 KиБ) Свален 246 пъти
Прикачен файл:
Codewheel_XP.msi.zip
.zip се изтрива
(619.5 KиБ) Свален 256 пъти
За сега намерих само това . Темата за CD енкодер може да е изтрита . Снимките на енкодера от мишка с десен бутон и Properties дава линка на форума . Аз съм правил реверсивен брояч на касетен дек с отчитане на посоката , смяна на знака и памет със 74ххх по моя схема мн.отдавна .
Последна промяна от MaK на съб яну 28, 2012 2:11 am, променено общо 3 пъти.
angelfilev - специалист
PhD написа:
Един въпрос към хората, които са специалисти по механика - коя резба оказва по-голям съпротивителен момента - метричната или трапецовидната? В момента моя рутер е с ос, която е с метрична резба и ми се струва че оказва значителен съпротивителен момент.
Теоретично метричната резба има по-голямо триене от трапецовидната тъй като ъгълът при върха е 60 градуса, а при трапецовидната е 20 градуса. Още по-малко триене има в квадратна резба, където ъгълът е нула.
Имай предвид и всичко, което вече писаха колегите.
PhD - специалист
Благодаря на всички отзовали се :). От това което прочетох и разбрах е че трябва да си проверя съосността на направляващите и на движещата ос. Мисля да махна водещата и да проверя хода на направляващите - би трябвало да се движат леко. След това ще проверя как се движи резбата в гайката. Дано да успея да намеря проблема.
В момента това което ми прави впечатление е отклонение на водещата ос при движение - незнам дали е нормално. И затягането се получава само в първите и последни 7-8% от хода на винта(целия ми ход е около 500мм - значи 30-40мм преди двата края на оста. И едно друго пояснение - направляващите ми са две двойки шини, които лагеруват(тях не съм ги проверявал за смазване).
П.С. Машинката ми е от третия тип, които описа nightborn.
mladomo - специалист
Мак не знам защо се занимавате с мишки за енкодери , има доста по-лесен вариант - магнитни енкодери към 5 лв са. Има 8 има 10 има и 12 битови. Те са с датчик на хол лепиш едно магнитче за оста и интегралата стой на 1мм разстояние и ти дава по няколко начина изход за ъгъла на заъртане , цифрово , импулсно и като изходно напрежение. Може да работи добре до 25000 оборота. Аз пробвах такъв енкодер работи идеално.
За това и се насочих към мой котролер тъй като програмите като МАК3 не поддържат такива неща.
Казано чесно днеска написах няколко мнения в няколко теми и постнах снимки на неща, които съм правил и то с доста малко пари, в които съм вложил мои разработки и идеи.
Освен две забележки никой нищо хубаво не видя. Мисля че, коефициента на Направи си сам е
полезността по качетвото делено на цената. КОгато цената минава няколко хиляди лева за мен това не е хоби, а търговия. Надявам се творчестовото и новите идеи да са водещи при такива форуми, а не китове с готови елементи сглоби си машинка. С други думи как да похарча парите си.Жалко че всичко дори и форумите са свързани с икономически интереси. Едно време хората са правили менгемета изцяло от дърво и се работи с години с тях бъчварите ( знам го от баща ми на село за били бъчвари и за си изкарвали хляба с това). Хубаво е да се коментира варианти как съоръжението да се прави с повече акъл отколкото с много пари.
MrMurdjo - майстор
Моята машина е правена предимно от скрап - обрезки от алуминиеви профили за без пари от тук и там, изкопани неща от стара техника, МДФ. Купувал съм само най-необходимото. Контролерите също съм правил сам. И затова уважавам всеки, който се е захванал с предизвикателството.
Според мен обаче има неща, които не си заслужава да изобретяваш, по причина че са достъпни и спестяват много време и труд, ако си ги вземеш готови. Да се слезе на нивото на почти дискретни елементи за управление на моторите, при наличие и достъпност на интегрални такива с вградени функции и защити, е излишно хабене на енергия с гарантирано по-лош резултат.
Вярно, че зависи от това кой каква точност гони и го удовлетворява.

За магнитните енкодери не знам как стоят нещата. Би ли дал информация какво е ъгловото им разрешение. Защото тук става дума за резолюция по-малка от един градус. Колкото до Мах3, след като доколкото виждам mladomo е навътре с микроконтролерите, винаги може да се направи интерпретатор между енкодера и програмата, който да подава информацията в подходящ вид.
mladomo - специалист
За магнитните енкодери просто напиши в гоогле magnet encoder.

Що се касае до това дали трябва да правиш с дискретни елемнти по-скоро вие си купувате контролери с дискретни елементи крайната интеграла е ограничена откъм ток , откъм настройки пък е направо осакатена. Цялата ВИ разработка е ограничена от софтуера на мач3.
Аз искам да правя с микропорцесор той може да следи от енкодера на каква координата е в момента оста и оттам оптимално да управлява двигателя . За постигане на високи обороти след като двигателя е набрал скорот има хитрости с които можеш да му вдикнеш скоростта много над оптималното. За сметка на вътящ момент. Има готов софтуер опен сорс и може да се взаимства обработката на Г кодовете. Една собствена или гупова разработка макар и с доста грешки е по добрия вариант за да се раззвива мисленето ако това го правиш за кеф. АКо го правиш за пари за какво ни е да си развиваме ума. Освен това укрепване на констукцията геометрични фигури които водят до това, математика, физика и още какво ли не. КОй тука говори за това.
alien - специалист
аз се опитах да говоря за физика и важни принципи при проектирането, но ме оплюха и ме накараха да съжалявам за дето съм се обадил, който си мисли че всичко знае сам си спира развитието, и в същост вече нищо не знае, но даже и това не знае защото си мисли че много знае...

както и да е, не знам за какъв мотор говориш но съм чувал идеи за стъпков мотор с енкодер което според мен си е загуба на време, ако ще има енкодер много по лесно се прави серво, бие стъпковия по всички параграфи
колкото до отделните възли - не мисля че трябва да си произвеждаме и транзисторите, което може да се ползва готово си е добре дошло, друг е въпроса кое е изгодно и кое си заслужава да се прави

имам един мотор с магнитен енкодер - 1000 импулса на оборот, разглобявал съм го но нищо не можах да открадна като идея, само имам бледи спомени мислех си как може да се запишат импулсите с нещо като глава за касетофон с еталонен енкодер, въртят се заедно а еталонния енкодер управлява записващата глава
обаче в крайна сметка от различните мотори които съм пускал стигнах до извода че трябват поне 500 импулса на оборот, колкото повече по добре, след декодирането на А и В стават 2000, определено не съм доволен от колелце с 200 импулса
иначе за не претенциозни неща могат да се ползват оптрони от мишки, има едни модели които рядко се срещат но приемниците са с 4 извода +/- захранване и А и В импулси с ТТЛ ниво, трябва да се вдигне малко тока на светодиода за да издържа на по високи обороти, или още по добре да се смени с мощен светодиод с близка дължина на вълната, това със записване на компактдиск може да излезе нещо, бих пробвал ако се намери софтуер, имам няколко повредени абсолютни енкодера на които с радост бих заменл колелцата и бих ги преработил на инкрементални

но пак най логичното е че фабричен енкодер е най добре, дори ако е заедно със серво мотора - много по мощни са и в същото време не се усещат магнитите, по плавно се въртят, съответно постига се по прецизно управление
nightborn - помощник
Добро утро на ранобудните,а на останалите-да си починат добре,за за се заредят с идеи:)
В момента това което ми прави впечатление е отклонение на водещата ос при движение - незнам дали е нормално. И затягането се получава само в първите и последни 7-8% от хода на винта(целия ми ход е около 500мм - значи 30-40мм преди двата края на оста. И едно друго пояснение - направляващите ми са две двойки шини, които лагеруват(тях не съм ги проверявал за смазване
Да именно за това говорех в по-горен мой пост .В смисъл че такива несъосия и неподравняване бяха допуснали дори от много стабилна фирма произвеждаща металорежещи машини (в случая универсален обработващ център с 5 оси)
Така ,че намери начин да поставиш винта съвсем съосен на направляващите ,понеже когато осите се пресичат в края на движението винта му се налага да се огъне много, за да поеме несъосието ,а той неможе повече :) Успех от мен !
Казано чесно днеска написах няколко мнения в няколко теми и постнах снимки на неща, които съм правил и то с доста малко пари, в които съм вложил мои разработки и идеи.
Освен две забележки никой нищо хубаво не видя. Мисля че, коефициента на Направи си сам е
полезността по качетвото делено на цената.
Здравей и на теб и добре дошъл във форума (макар че и аз съм нов тук :)
По ника ти съдя че си млад ,което е много добре ,защото повечето млади сега се увличат не от полезни неща а от бат` си Азис и подобни гамени :)
А по думите ти те оприличавам на моя син,който също е решил сам да си пише софтуера на управлението и...........абе съвсем същото като теб .В това няма нищо лошо,разбира се ,понеже повечето открития и рационализации са направено именно от такива новатори.
Лично за себе си ,обаче мога да кажа че не ми стигат знанията ,а ми се прави машинка с управление :) На 46 години съм и докато изуча всичко ,няма вече да ми е до машинки ,а до аптеки :|
За това и повечето от нас пък и по други причини ,залагаме на нещо вече готово ,за да можем да реализираме желанията си.
Както писах в друг пост ,това става или с много пари ,или с много знания ,умения,или с малко пари и много знания и въобще с всяка една от комбинациите :)
Но ти не се отказвай!
Колкото до КОЛЕКТИВЕН ПРОЕКТ,то и аз си мислех това. Всеки от нас е силен в някаква област. Всеки от нас може да попадне на полезно инфо и да го сподели.....
За себе си мога да кажа ,че се нагърбвам с "железарията" . Разполагам с машини а и имам стабилни връзки с машиносторителни заводи,които пък разполагат с много по-сериозни машини .
Така че правя предложение на всеки който иска да се включи- Дайте идеи,нека ги обмислим и изчистим !И да работим.
Спомнете си за Кубратовия завет :supz:
Пишете тук ако е прието така, че не съм много в час с етикецията на форумите.Или ако не е прието -voyager_service@mail.bg или на 0877650618 .
Пожелавам на висички ви, прекрасен уикенд ,а аз да вървя да си товаря момчетата и в на работа в сервиза :razz:
mladomo - специалист
Привет и на теб , ника ми те подвежда аз не съм млад :) ника ми съчетава букви от името ми и за това така звучи. Имаше преди едно младо момче на 16 , което предлагаше с пик различни идеи, да прави Г код управление през УСБ ама го скастриха и не го виждам да пише вече а идеята му беше стойностна макар и опита ми да го подвеждаше си струваше да го укоражат и подкрепят. И аз като тебе се кефя на млади хора, които искат да се докажат с ум, а не с песните на азис или колко могат да изпият и изпушат. Та те са нашите деца, не е ли време тях да привлечеме в такива форуми и дори да накараме синовете си да усетят тръпката, както е при нас.
Що се касае до използването на енкодери аз екпериментирах с AS5134 просто красота. Първо нямаш триене и износване - при високи обороти това си е проблем . Второ дава задоволителна точност от 8 бита код ниска цена поне 5 пъти. Куплиране с двигател може да е и стъпков и колекторен и всякакъв стига ако искаш добро спиране да предвидиш дали трябва и спирачка. ВЪпроса е да съчетаеш постигнат ефект къмто цена. Упралвението вече при такъв вариант със стъпка посока не е рентабилно . По скоро компютъра трбва да зададе иди на координата Х У. И това спокойно може да стане и през ком порт и през усб. Да се научиш да прорамираш съвременни процесори не е толкова сложно, а е толкова нужно. Преди каква мъка беше..
MrMurdjo - майстор
Управление през USB е измислено и то повече от един път
http://www.planet-cnc.com/
Аз ти зададох въпрос, ти ме пращаш в Гугъл. Разбира се, че мога да открия там информация, но въпросът беше зададен конкретно и с цел. Защото говориш за битове, а с 8 бита можеш да постигнеш 256 стъпки максимално, което е крайно недостатъчно. При това не е ясно дали този енкодер може да даде и толкова дори.
На ниво идея всичко може да се направи, но както казват англичаните "The devil is in the detail", подробностите при практическата реализация са определящите. Разбира се, че може да се направи интерпретатор на Г-код с микроконтролер, даже също е правено вече нееднократно.
Само че, ако се замислиш за детайлите, ще се види, че не е толкова просто да се постигне истинска функционалност, с планиране и изчисляване на траекториите напред едновременно с поддържане на зададената скорост и точност. Защото става дума за механична обработка, където режещият инструмент взаимодейства с материала и където както забавянето, така и надвишаването на скоростите на подаване може да се отрази фатално на едно от двете.
До тук аз лично виждам повече необоснована обща критика и роптаене по принцип.
Извинявам се, ако не съм прав. Но когато споделяш нещо с други, трябва да се стараеш да го направиш по разбираем за тях начин.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 103

Тема "CNC електроника, управление на стъпкови и серво мотори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: