• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
MrMurdjo - майстор
При окабеляването винаги се оказва, че поне един кабел не е минал откъдето трябва :-D
faktura - специалист
Де да беше - един :-D :-D :-D
faktura - специалист
Много жица, много нещо !

Изображение

Крайните изключватели ми се опънаха и ще трябва да приложа метода RFM ,
което ще рече - "Прочети шибаното ръководство" :-D
MrMurdjo - майстор
faktura написа:
Много жица, много нещо !
:-D
Нали.
Осъзнах го, когато седнах и започнах да чертая схеми колко жици до къде трябва да се прекарат. После едвам ги наврях през кабеловодещите. :) Остави си и някоя резервна, че не се знае за какво може да потрябва. До основата, до портала и до вертикалната шейна съм пуснал отделни напрежения 12 в и 5 в. За захранване на допълнителни джаджи и LED осветление на полето на инструмента. Много полезно нещо.

За крайните какъв е проблема? Аз предишната версия на рутера я карах повече от година без крайни изключватели, само вход за пластина за нулиране на височината. После сложих само за нулиране на началната позиция и то за да видя кое как се прави.
faktura - специалист
И аз не съм фен на крайните изключватели - за HOME , мисля да ползвам индуктивни от
https://vikiwat.com/induktivni-datchici.html

5V, 12V и 24V има подготвени за разни глезотии като LED и др.
MrMurdjo - майстор
Аз ползвам най-обикновени механични, от тези със скачаща пластина на контактите и лостче с ролка отвън за задействане. Работят си много добре, не искат захранване, лесно се обединяват в последователна верига, а и при дървената конструкция ще ти трябва метална пластина да задейства индуктивните.

Колкото до фен или не, вършат добра работа. Особено ако масата на подвижните части е повечко, ударите със засилен мотор в ограничителите са доста неприятни. А пък ако се ползва функцията "soft limits" на Mach3, голямо шоу е как след установянане на физическата нула и правилно зададени размери на полето, малко преди да удари, моторът започва плавно да сваля скоростта и спира в края.
faktura - специалист
Каква повтаряемост на позиция HOME получаваш с тях ( ако имаш предвид
тия , които съм показал в пост 42 , но с ролка ) ?
MrMurdjo - майстор
Честно казано, не съм правил замервания за повторяемост и не мога да цитирам числа. Не ми се е налагало много често да привързвам наново координати, макар че при почване на нещо по-сложно си записвам реалните координати на относителната нула, която съм задал. Ако се случи да изпусне стъпки, счупи инструмент и т.н. предпочитам по възможност да пренулирам върху обект от детайла с известни координати. Най-лесно е по вече пробит отвор с диаметър, отговарящ на този на инструмента или по-голям отвор в метал, където Mach3 има макрос за намиране на центъра с докосване и задействане на ел. верига. Ако има оформени стени - с докосване по Х и У и корекция с радиуса на инструмента. Въпрос на фантазия :)
faktura - специалист
Благодаря ти за информацията !
faktura - специалист
Движението и по трите оси е много добре.

https://youtu.be/QcPPQYqX1ns

Продължавам с окабеляването - спирали за кабели и кабеловодещи канали.

Време е да помисля и за плота. Щеше ми се да е от алуминиеви профили с Т-канал.
Но цената им се оказа доста "солена" :-D

Изображение

И най вероятно плота ще е някаква полскост. Може би MDF.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Играчки за напреднали 2 (Hobby CNC )" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: