Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
stivemaster - майстор
Е да ама не.Искаш да кажеш, че можеш да направиш настройки за работа,при които не изпуска стъпки, на обикновен стъпков мотор, които да са като на такъв ,но с обратна връзка ли Добрински или се обърка ?
Щото аз твърдя, че можеш да постигнеш половината обороти,(според мотора) до 75% от въртящия момент и по висок шум, с обикновения мотор.
dobrinski - специалист
Написал съм две изречения и не можа да ги разчетеш правилно. Няма да се впускам да обяснявам какво съм искал да кажа. :)
stivemaster - майстор
Ами недей,твоя работа, въпроса е в това, че с тези две изречения, които много добре прочетох и разбрах ,ако мислиш че си казал много неща ?
Това е като да върви разговор за софтуерни похвати и ти да коментираш, не конкретен похват,ами да кажеш, че те всички работят, ама ако ги употребяваш правилно и са за различни неща.
Едно е какво си искал да кажеш,предполагам че има какво да кажеш ако искаш,но така общо и менторски нищо не казваш.
Аз лично не пиша във форуми (където хората са влезли за да обменят знания и информация) неща от рода - "то всичко може, ама трябва да знаеш как става,за всяко нещо си има начин" .Кому е полезно това ?Какво казвам всъщност ?
Не ти го пиша за да те обиждам, така че не ми се сърди ! Просто следващия път, кажи нещо конкретно ,щото сигурно знаеш много повече от това!
И накрая, нещо за да се замислиш - можеш ли да покажеш пример, за работа на рутер със обикновени стъпкови мотори, на предела на възможностите им (щото това е целта ни обикновено) и връщане до стартова позиция - упор в измерителен часовник ?
dobrinski - специалист
С последния си пост направо зачеркна стъпковия мотор. :) Все едно да кажеш "Купувайте само определена марка кола, защото с друга кола ще закъсате по пътя". Ако беше казал ".....защото с друга кола ще стигнете от точка А до точка Б с десет минути по бавно" щях да съм съгласен. В този смисъл от последните ти постове не само, че не се научава нищо ново а и вкарваш някои читатели в заблуждение, че само с мотор с обратна връзка може да се направи работеща машина.
Никой не спори с теб, че мотор с обратна връзка работи по бързо от такъв без ОВ.
По отношение на последното за предела на възможностите. Карам кола която може да вдигне 200 км. в час. На хубав път и подходящи условия поддържам 140-160. Предела на възможностите и го ползвам много рядко. В този смисъл избирам не само мотори и драйвери но и възлите от механиката в зависимост от това какво ще се работи на съответната машина, какво ще е натоварването, какви са размерите и т.н.
kabel96 - специалист
Абе я стига сте се дърлили ами ако може да обясни някой каква е разликата в машините за рязане на плексиглас от обикновения лазер. С него помътнява в краищата.
stivemaster - майстор
Странно, що не ме разбираш Добрински ?Аз изобщо не казвам, че с обикновени стъпкови мотори, не може да се построи добра машина !Казвам друго - моторите се класифицират според възможностите си така:
Обикновени стъпкови мотори - за машини с ниско и равномерно натоварване ,като така постигат добра точност.
Стъпкови мотори с обратна връзка - за машини с по високи натоварвания и по широки възможности за натоварване със много по висока скорост.
Серво мотори - за машини с високо натоварване и възможности за претоварване и най висока скорост и точност на работа.
С други думи, ако използвам твоето сравнение - аз вероятно мога да измина 50км. планински проход с Опел кадет 1.3 за 1/2 час, но мога да го измина пак за толкова и с Порше Кайен.Във втория случай обаче ,ще се наслаждавам на пейзажа ,без да дишам учестено и да ми пресъхва устата.
Надявам се ме разбираш и не хаби нерви ,нищо лично не пиша и не искам да те обиждам ,напротив подчертах че най вероятно мислим по подобен начин,само че се изразяваме полярно различно.

А към хакера, дето ще вземе да стане чех вече, толкова често взе да ходи там- ето така е най добре да режеш плексиглас ,така че вземе си пусни рутера.Само като препоръка, уточняването на контура го прави в посока ОЧС ако инструмента ти е десен,не като този на клипа.

И накрая питанка - защо не намирам в България такива машини ?Трябва ми за шпиндел на един малък рутер, нещо по евтино.
MrMurdjo - майстор
Обратната връзка въобще не е панацея.
По-скоро дава възможност да спре работата преди да е поразена заготовката. Защото запецне ли мотора по някаква причина, обратната връзка не може да му каже да си качи мощността, а синхронното движение така или иначе е нарушено в една или друга степен. Но драйверът може да даде сигнал към управлението да спре.
Не го бъркайте с обратната връзка чрез енкодер при серво моторите. Те без нея няма как да се завъртат и спират на точно определен ъгъл. При стъпковия мотор това е така да се каже "генетично" заложено.
stivemaster - майстор
Тя работата стана,като да се убеждаваме, на кого му е по голям, ама аз оставям на всеки сам да стигне до извода за себе си. Неприятното е, когато като мен стигнеш до истината, като си плащаш.Доста по добре е, да има кой да ти каже преди това.Даречем, на мен ми трябва за определено приложение ,хайде конкретно ще говорим - за ТНС контрол при плазменото рязане, мотор който да може да върти много бързо и да може да сменя посоката си много бързо.
Та ето едно предложение и хайде някой да ме убеди, че може да се постигне със обикновен стъпков мотор това. Режима е долу горе, като при регулиране височината при плазмено рязане.Оставяме настрана че така знаеш и къде точно се намира мотора защото с обикновен мотор и неминуемото изпускане на стъпки ,понякога движение реално може и да нямаш.
digitalpr - специалист
Някой има ли наблюдения над различни марки танкети и направляващи? Марките които могат да се купят от ebay, като гледам са главно две - TBI Motion и HIWIN. Същото важи и за СВД-тата, ако изключим noname-ите. Коя марка е за предпочитане, имате ли идея?
stivemaster - майстор
Аз имам наблюдения върху Хайуйн и тези на Екзорор.Засега мнението ми е, че първите са много добри, а вторите трябва да се избягват,но наблюдения означава много бройки,системно и дълго наблюдение,при различни машини,не става с година-две.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: