• 1
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 198
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
pansim - майстор
До мощните диоди, по-точно паралелено на тях са поставени ВАРИСТОРИ с цел защита от пренапрежение и евентуален пробив. Термистор е друго...и там няма работа
В случай на употреба на 400 волтови диоди, няма нужда от тях. Само със RC демпфер.
andro440 - майстор
Пансим ...не смея да те нарека колега .!защото не сме ! но по форум сме ,нали ? имам един въпрос относно нещо ,което беше публикувал за изчисляване на трансформатори. актуална /вярна /,ли е версията ти ,за изчисляване на трансформатор ?!!! -за моя случай ? моста на лисов.
нещата ,спрямо руските идеи се разминават .въпроса ми е конкретен , аз не твърдя ,че разбирам ,затова питам .и .... /антистиг /...залепване ли е ? ,че затормози доста темата с това -не всеки знае руски! би ли ми изчислил трафа -за /моята /схема! -нещо не се получава при мен
///18 сентября 2010 г. вышла первая версия программы расчета трансформатор однотактного прямоходового преобразователя Forwar :axe: [-X
sympathetic - напреднал
И аз да питам Е70 трафа наличния в комет става ли? http://store.comet.bg/Catalogue/Product/15484/
Т-Т трафа също ме вълнува кое как какво защо в ММА схемата... (как се изчислява?)
Термисторите в захранването стават ли от АТХ захранвания?
Програматора http://dx.com/p/usb-avr-isp-avrisp-programmer-151161 става ли за тая атмега? А и каква да взема ATMEGA8A-AU или ATMEGA8-16AU прошивката дадена от братушките за коя е? С руския не съм на ти - не сме учили младото поколение?
За импулсния траф на захранването... Е30 първична 40+40 го дават, това се навива първо 44 и накрая 44 след вторичните ли?

andro440 и теб те питах това-онова отговор-ТЦЪ
Последна промяна от sympathetic на вт юли 16, 2013 11:37 pm, променено общо 1 път.
andro440 - майстор
andro440 и теб те питах това-онова отговор-ТЦЪ[/quote]
40/40 ,,,какво изобщо ме питаш .задай въпроса правилно -за коя схема ми говориш -аз работя по моста на лисов-
има я в началото на темата в архивиран вид -аз от там гледам
sympathetic - напреднал
Той си знае кого питам... а за твоята помощ - евала! Помислих си че съм в грешка и не съм преценил колегите - твои градски, с които учих...
pansim - майстор
Схемата с АТМЕГА 8 не съм я правил. Просто ми се видя интересна, на фона на останалите.
Познанията ми по микроконтролери са нулеви. Мога само да използувам програматор, нищо повече. Този които си посочил би трябвало да работи.
Трафа Е70 от Комет е добре.
Термисторите от АТХ не са подходящи - малки са. Може да поставиш няколко паралелно, но трябва да са еднакви. Като вариант - два 5 ватови резистора по 40-80 ома в паралел.
Токовия траф защо те смущава? Просто го правиш както е по схемата. Или не разбрах какво ме питаш. Конкретизирай въпроса
Имулсния траф на захранването се навива така: половината първична, после вторичните, и след това другата половина от първичната. Това се прави с цел намаляване на Ls. и оттам намаляване на пиковете в първичната намотка. Това е обратноходов преобразувател - може да се намери много информация в нета. Ако се ползува трансформатор вместо специализираните оптрони / които са доста скъпи в БГ/ отпада необходимоста от екранировката между намотките.

Към другия колега - програмата за смятане на трафа в твоя случай е ExcellentIT
Дадох я на предишната страница ако не се лъжа.
Мога и аз да го изчисля но ми трябват данни:
1. Какъв е ферита.
2. Каква е честотата на която ще работи.
3. Какви са ти транзисторите / пад на напрежение в отпушено състояние/ От тях пък зависи и работната честота. Не може да качиш примерно 80кХц с бавни ИГБТ

Ако съм пропуснал нещо - питайте...
sympathetic написа:
Програматора http://dx.com/p/usb-avr-isp-avrisp-programmer-151161 става ли за тая атмега? А и каква да взема ATMEGA8A-AU или ATMEGA8-16AU прошивката дадена от братушките за коя е? С руския не съм на ти - не сме учили младото поколение?
От файла "фюзы.ipg", до колкото видях мегата се пуска с вътрешен осцилатор на 8 MHz, така че която и мега8 да сложиш, ще работи.
За програматора ще си изтеглиш съответната програма, с която той работи, и внимавай с тези фюзове, защото може да се заключи чипа, а отключването е по-сложно.

На мен ми стана интересно на какво изходно напрежение ги изчислявате тези инвертори, и ако имаме поне 50 волта на празен ход, кой осигурява падащата характеристика, или тя се получава автоматично от ограничаването на тока.
Варианта с удвоител е ясен.
andro440 - майстор
sympathetic написа:
Той си знае кого питам... а за твоята помощ - евала! Помислих си че съм в грешка и не съм преценил колегите - твои градски, с които учих...
не знам ,за кого говориш ,но !ако си решил да правиш нещо и да постигнеш резултат -кажи-Аз правя ...бармалея /примерно /! тази техника се оказа ,по сложна
за мен ,отколкото си мислех ...задавах неудачни въпроси от незнание -смееха ми се ! но човек така се учи ! чети и питай ...прави си постановки и пробвай -и не се надявай да си спретнеш електрожен за 50 лв ....моята идея беше да го направя сам и да ми върши работа ,защото ми трябва ,не ,че не мога да си купя /китаец /за 200 лв ! нямам достатъчно познания ,за да давам съвети и да те обърквам ...относно моята схема -реших да правя първата срещната в интернет -за нея мога да коментирам ,единствено след като я захраня и изпробвам -хареса ми като схемно решение и чертеж и ясни обяснения !все още не съм и пускал /тоци / :? ,защото се старая заедно с електрониката да вкарвам и конструктивни решения за бъдещия инвертор -не се опитвам да направя електрожен ,които да тежи 3 килограма-а ТАКЪВ ,който да заварява !и мисля да успея ....все пак от 6 месеца ,насам ..дерзая ! и разходите до сега са около 150 -180 лв ...без платки принтери и ютии ...и изгубени нощи в четене ,за четене -почти нямам време ....но пък имам желание :-D надявам се проекта ми да заработи и да отчета грешките си ...тогава несъмнено ,ще се изказвам подготвен ,но за сега само показвам ,какво правя .много съм благодарен на всички,които ми помагат! :rock:
sympathetic - напреднал
andrade написа:
От файла "фюзы.ipg", до колкото видях мегата се пуска с вътрешен осцилатор на 8 MHz, така че която и мега8 да сложиш, ще работи.
За програматора ще си изтеглиш съответната програма, с която той работи, и внимавай с тези фюзове, защото може да се заключи чипа, а отключването е по-сложно.
:prayer: :partyman:

Pansim питах за ТТ трафчето колко дебела жица и колко навивки за 200А също разясни и за изходния дросел (имам доста разнообразни жици от размагнитващи бобини) а за силовия траф да разясниш как се работи с програмката (не панимаю руски :-D )
Опртоните 3120 как точно се заменят с траф ?
Мощните диоди на по приемлива цена може ли да се намерят?
Какви транзистори предлагаш за 200А
Не мога да ги схвана и означенията на схемата - какво е примерно на ТТ1.1 - 88 "МГTФ" 2000 "НМ" ???
pansim - майстор
sympathetic написа:
Pansim питах за ТТ трафчето колко дебела жица и колко навивки за 200А също разясни и за изходния дросел (имам доста разнообразни жици от размагнитващи бобини) а за силовия траф да разясниш как се работи с програмката (не панимаю руски :-D )
Опртоните 3120 как точно се заменят с траф ?
Мощните диоди на по приемлива цена може ли да се намерят?
Какви транзистори предлагаш за 200А
Не мога да ги схвана и означенията на схемата - какво е примерно на ТТ1.1 - 88 "МГTФ" 2000 "НМ" ???
1.Токовия траф е феритен пръстен на който са навити в случая 88 навивки от проводник МГТФ /аз ги навивам с обикновен лакиран проводник/ 2000 е проницаемоста на ферита / не е задължително да е точно толкова/
2. Дебелината на проводника за ТТ е 0.3 - 0.4мм. Не е критично. Каквото имаш използувай.
3. Оптроните 3120 се заменят с траф по схемата на стр. 1. Там се вижда, че силовата част в двете схеми е практически еднаква. Разликата е в управлението с АТМЕГА.
4. Мощните диоди са си по принцип скъпи. Преди две три страници бях дал линк за 60А диоди които може да ползуваш включени в паралел. За конкретната схема ти трябват 3 прави и 4 обратни диода.
5. Защо точно 200А искаш. Това е МНОГО голям ток и почти никога не се ползува в домашни условия. НО - ти си знаеш...
6. Транзисторите са означени в схемата. Дадени са няколо варианта.
7. Щом те мъчи програмата - за Е70 ти трябва 15 първична и 5 вторична. немагнитно растояние между половинките 0.1мм Постига се с подлагане на хартия от касов апарат. Тя е 0.05мм. По ЕДНА на всяка страна!!!!!!

Забравих да добавя - при използувне на трансформатор за управление на ИГБТ се спестяват две намотки на захранването т.е опростява се навиването на трафчето. За справка отново схемата на стр. 1
  • 1
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 198

Тема "Изработка на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: