• 1
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 78
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Nortek4648 - специалист
brad4edat написа:
Готина идея ... :prayer:
Здравей, плафона осветява коридор в къщи, свети много добре. Става перфектно за замяна на стълбищно осветление на вход, даже е силна! замества около 60-70W не съм я мерил все още.
hidrazin написа:
Аз ли нещо съм в грешка и не разбирам...
:partyman:
"hidrazin" Интересно ми е твоите евтини и безумно калпави крушки какви ли спецификации имат като цвят, лумени и т.н. :? както каза :brad4edat"?
По този повод съм подготвил малко информация за светодиодната лента и сравнение между: 100W-ЛНЖ/150W -ЛНЖ/ И 14W LED крушка, за която мислиш че прекалявам :) И едно евтино китайче с изгорял драйвър ми попадна. купено от един приятел и след изгаряне ми я подари. За справка купена е от тук: http://www.krushki.com/index.php?main_p ... cts_id=611
Надявам се сте наясно че има значение от диод до диод. Не просто да свети а какво излъчва като светлина, колко консумира и колко светлина отдава и т.н.
Измерванията съм направил със ето този уред: http://www.ebay.de/itm/Asensetek-Lighti ... 1272700190 някой ако се интересува лампата му, каква е мога да му я измеря щото на боб всеки може :-D
Ето я лентата 2835/120/300К:
Прикачен файл:
2835-120-300Kk.png
На графиката се вижда (CRI ili Ra) което означава цветопредаването на светлината колко е близко до слънчевата светлина за тази лента е 85 което е много добре. Евтините китайски ленти обикновенно са със 58-62 (CRI - Ra) което не го и пишат. Също така келвините им не съвпадат със написаното. Реално за тази лента е 2690К което влиза в 3000К стандарт
Ето ги и крушките:
Прикачен файл:
kru6ki.png
Прикачен файл:
spectrumeter.png
Измерванията на крушките са направени в цилиндър!
13.6W-та крушка се вижда че дава 106 151Lux.
105W-та крушка дава 87 132Lux.
147.5W-та крушка дава 133 673Lux. Следователно замества не 110W крушка а даже и малко повече :)
Така подредени лесно може да се направи сравнение. Видимо се вижда че евтиното китайче му куцат цветовете даже червеното е в голям минус...
Лично аз предпочитам като давам пари да купя нещо качествено, независимо какво е то, не после да съжалявам...
В стаята си се осветявам със същата плафониера без (включен пир сензор) като ползвам диодите на едни дефектирали платки чипа им гори но диодите остават здрави. Голяма играчка беше докато ги отделя и вържа последователно защото бяха паралелно на групи, но си заслужаваше като краен резултат. Това което ме учуди е че един диод работи на 25V и лесно достигаш високо напрежение за да ги свържа с грец и кондензатор.
Като от сериен ключ определям степента на силата т.е. щунтирам съпротивления за да свети по-силно или по-слабо през съпротивление.
Прикачен файл:
led pl.png
Надявам се да съм бил полезен на тези които им е било интересно :roll:
Lisko - майстор
За измерванията - супер.
За значението на CRI, мисля че прекаляваш. Още повече, че за ниски температури (в твоя случай 3000К) смисълът му се губи.

Второ: Какво значи "Евтините китайски ленти обикновенно са със 58-62 (CRI - Ra)"
Извинявай ма това е егати обобщението. Все едно аз да кажа - във "всичко за един лев" обикновено има боклуци.
Хем е вярно, хем не е, щото при добро желание винаги може да намериш нещо дето не е боклук, или казано другояче - за парите си да е супер.
Въобще твърдението, че евтиното винаги е боклук е един много удобен полумит традиционно използван от продавачите на скъпи неща (като се почне от Apple, мине се през Microsoft та на каквито си искаш нива чак до ниво градски търговец). Въздигането на тоя полумит като абсолютна истина винаги ме е отблъсквало и колкото по-ожесточено някой го защитава толкова по-ясно е че има лична изгода да го прави.

Евтината лента може да има диоди излезли точно от същия завод откъдето и тия на скъпата. Защо е по-евтина тогава, щото CRI-то й било ниско ли ???? Нищо подобно. По-евтина може да е по ред причини: Сглобката на лампата/лентата къде е осъществена - с какъв труд, какви машини и в какви мащаби, какви други елементи влизат в изделието. Колко качествени са тия елементи. Примерно евтината може да сдаде дух след 10000 часа, твойта скъпата може да сдаде след 40 000 часа. Добре обаче ако евтината е 2 лева, а скъпата 12 лева, откъм часове излиза че евтината е по-на далавера, щото ще си купиш 4 ламби за 8 лева и пак ще ти изкарат 40 000 часа. Числата са само за примера, искам да кажа че не винаги евтиното излиза по-скъпо. Например аз си купувам слънчеви очила по 5 долара, полагам най-съвестни усилия да не ги загубя или седна отгоре им, но в рамките на година - две все нещо такова се случва. Ако си бях купил очила за 150 долара, пак щяха да си отидат за толкова време, най-много двойно и къде е файдата (моля да не отваряме темата че евтините очила били вредни, щото това е един друг мит).

Купуването на евтини неща има и един друг плюс - че докато евтиното нещо се сдуха, ще са излезли по-нови, по-ефективни и по-евтини артикули. Да речем аз ако си купя айфон за 1000 лева, след 2 години ще ми е мъка, колко пари съм дал, той си работи като пушка, но кел файда като хората имат телефони с много по-големи възможности. И кво сега - да си го стискам още 3 години докато съвсем каталяса сред поредния ъпгрейд на ios-a или да плащам наново и да го сменям. Или е по-умно всяка година да си купувам по един китайски телефон за 250 долара и все да съм в крак с новите технологии, нищо че телефона може след година да пукяса, нали и без друго ще го сменям.

В крайна сметка - има си хора за всеки влак, или по-точно всеки човек си има приоритети - за някои неща - скъпото, за други - евтиното. Аз например евтина видеокамера не купувам. Като си сглобявам компютър пък - скъпа видеокарта не купувам. И тъй нататък.
Скъпа крушка - не мерси !
hidrazin - майстор
Сори че малко закъснях ама си имах ангажименти и за форума не остана много време.
Сега на въпроса.
Nortek4648 написа:
"hidrazin" Интересно ми е твоите евтини и безумно калпави крушки какви ли спецификации имат като цвят, лумени и т.н. :? както каза :brad4edat"?
По този повод съм подготвил малко информация за светодиодната лента и сравнение между: 100W-ЛНЖ/150W -ЛНЖ/ И 14W LED крушка, за която мислиш че прекалявам ....
Уредчето е хубаво. И на мен ми се иска да си взема едно такова ама при мен не е оправдано. Та ще се задоволя с данните от продавачите.
Не знам по каква причина имаш такъв уред или достъп до такъв... Това ми навява мисълта че имаш нещо общо с въпросния скъпарски магазин.
Ти да не се опиваш случайно да правиш скрита реклама на магазинчето? [-X
Нали не мислиш че човек с всичкия си ще даде 30 лева за метър лента или 30 лева за 7W LED ламба? Ми то 60 кинта е половин грам злато бре. :lol:
Сега за моите калпави крушки. Да, нямат спецификации.
Ти пък да не си помисли че ще взема да си светя с такива в саите където прекарвам повечето време?
Само в сервизни помещения където не се прекарва много време - коридори, стълбища, килери, мазета и тавани ....
Все още съм с всичкия си за да използвам каквито и да лед ламби за основно осветление - независимо дали са от моите или скъпарския магазин. :-D
Все още си карам на добрите стари ламби. За съжаление не съм се запасил с Е14 та си купувам от тези с халогенната пура вътре.
За другите Е27 - имам на "склад" още поне 200 броя 100W.
Относно LED осветлението - сега когато остане време ще си поиграя с едни в стила на форума "направи си сам".
Ама и да сложа LED ламби за основно осветление, пак ще са допълнени с поне 1-2 халогенни за да "омешат" и изгладят спектъра.
За сега съм се заредил с ей такива диоди и някои други нещица. С ей такива диодчета и алуминиеви платчици:
Прикачен файл:
5730 LED.jpg
5730 LED.jpg (104.57 KиБ) Видяна 1943 пъти
Прикачен файл:
5730 LED1.jpg
По груби сметки ми излиза маааааалко над 2 лева една такава 9W платка.
Радиатори имам ама да сложим още по 50 стотинки и по 2 лева за драйвер - пак излиза под 5 лева.
Дори мога да си поръчам и корпуси за ламби и пак ще ми легне много под 10 лева за прилична ламба. И то на дребно. Далеч от ония 30 кинта. :shock:
Иначе 2835 не са лоши диоди. Даже са много хубави. Ама за в момента 5730 са с малко по-висок добив.
А между другото знаеш ли защо са направени 5730 и каква е разликата от 5630 освен размера?
Демек какво е довело до появата на 5730 а не си карат на 5630? :-D

Сега една молба. Така и така написа че може да измерих на някого ламбата. Не искам да мериш моите а да направиш няколко други измервания.
1.Спектър и CRI на евтината лампа при пълна мощност и когато е димирана (поне с 30%)
2.Спектър и CRI на хубавата лампа при пълна мощност и когато е димирана (поне с 30%)
3.Комбинация от евтината лампа и една малка лампа с нажежаема жичка - пак при пълна мощност на двете и когато и двете са димирани.
Естествено пак спектър и CRI в двата случая.
Това последното ще е по-трудно но ще е най-полезно. Там е добре да се използва нажежаема лампа с малка мощност - примерно 25W.
Има такива за цокъл Е14. Струват 50-60 стотинки. Ако те притеснява цената ще ти пратя 2-3. :)
По принцип би било още по-добре да са например 3-4 евтини китайчета с кофти спектър и една с нажежаема жичка.
Ама и само двете лампи да са, пак ще е много полезна информация.
Предварително благодаря. Ако ти се занимава де.
Nortek4648 - специалист
Lisko написа:
За измерванията - супер.
За значението на CRI, мисля че прекаляваш. Още повече, че за ниски температури (в твоя случай 3000К) смисълът му се губи.

Второ: Какво значи "Евтините китайски ленти обикновенно са със 58-62 (CRI - Ra)"
Извинявай ма това е егати обобщението. Все едно аз да кажа - във "всичко за един лев" обикновено има боклуци...
Здравей "Lisko" Не дочетох мнението ти, защото това е твое собствено мнение, на което всеки има право.Това с ниската температура не го разбрах, какво нямало смисъл, но както и да е.
Всеки има право на избор и купува това което му е според джоба. Това за магазин за левче че има само боклуци дълеч не съм съгласен, защото често обикалям такива магазинчета и си купувам интересни инструменти които ми вършат работа до ден днешен. Лентата наистина е скъпа тоба е без коментар.
Виждам че се дразните нещо, а аз нямам целта да доказвам или да карам никой нищо да купува. Просто сравнявам лошо качество с по-добро, да не говорим че има още по-добро а там цената ще е над 30лв. за мътър! ... Купувал съм китайски ленти и знам, каква е разлика и във охлаждането и лошо залепени диоди на лентата отделно криви а някои са на противно тънка лента, защото има безкрайно тънки писти и ако не се залепи на профил прегряват диодите и трудно се калайдисват така че знам какво е, няма какво да коментирам.
"hidrazin" Уредчето не е мое естествено, на приятел е ще видя дали ще мога да измеря това което искаш.
Дори мога да си поръчам и корпуси за ламби и пак ще ми легне много под 10 лева за прилична ламба. И то на дребно. Далеч от ония 30 кинта. :shock:
Крушката не е 30лв. Лентата е толкова :rolleyes: Понеже заговорихме за крушки се сетих в "лидл" бяха пуснали лед крушки и една ми стана интересна димираща се отговаряща на 75W не знам дали сте ги видели това беше преди около 2 седмици. И естествено си купих една за да я видя как е на качество. Та ето я и нея
Прикачен файл:
20150129_102434.jpg
Прикачен файл:
20150129_102426.jpg
Не и пазя опаковката иначе е 13W 2700К -75W на снимката е в дясно в ляво е онази от амара.
Не е никак зле крушката за тези пари и димируема добра е има малко трептене в камерата но не е зле.
Малко ще разнообразя темата и ще покажа осветлението на един обект направено със въпросната лед лента но в случая е 4000К и димиране. Все още не съм го довършил но ще добиете представа колко осветява тази лента.
Прикачен файл:
20150207_185044.jpg
Прикачен файл:
20150207_185017.jpg
Прикачен файл:
20150207_185425.jpg
Захранванията се димират с подаване от 0 до 5V в случая използвах готови китчета с LM317 на входа им 12V а на изхода им 7805 за да се подсигуря и влиза в конзолата идеално. Предстоят още 2 кръга да направя когато имам време.
hidrazin - майстор
Виж сега Nortek4648, може да не съм бил ясен. Не казвам че лентата е лоша или некачествена.
Просто е прекалено скъпа за нашите реалности. Ако има кой да я купува - добре. Цената се определя от други неща.
В една друга тема си говорехме за LED ленти в Белгия. Ето ти цени да разгледаш:
http://www.unibright.be/products2.aspx? ... rodGrId=11
Най-евтините ленти започват от 100-тина евра и то за лента с CRI64.
Нали не мислиш че тези ленти или поне диодите за тях са правени в някакъв таен белгийски завод? :-D
Та това е. Просто няма как да дам 300 лева за една ролка с лента. До 30 лева е приемливо за хубава лента.
Между другото ако търся свестни ленти си ги поръчвам от Китай.
Иначе евтини ленти за декорации със 3528 и 60 диода на метър си взимам от тук. И то под 10 лева за ролка от 5 метра. :)
Ей тук в темата бях дал снимка на алуминиеви лайсни дето съм налепил с такава лента.
http://forum.napravisam.bg/forum/viewto ... 80#p619315
Но те няма да се използват за реално осветление. Ще осветяват едни пътеки в двор. По-скоро само ще ги маркират.
Там отидоха над 35 метра лента за около 50 лева.
Ако бях сложил от тая по 30 лева, дори и само по една лентичка вместо четири, щеше да ми легне към 300 лева.
А относно лампите по 30 лева. Не говорих за твоята а за друга от същия магазин:
Светодиодна крушка E27: AM-JADE-7W
Както и да е. Ще бъда благодарен ако може да измериш нещо от горните неща. Особено последното.
brad4edat - специалист
Nortek4648 браво колега! Много ама много полезна информация и измервания ни даваш, евала :prayer: =D>
Lisko - майстор
Nortek4648 написа:
Здравей "Lisko" Не дочетох мнението ти, защото това е твое собствено мнение, на което всеки има право.Това с ниската температура не го разбрах, какво нямало смисъл, но както и да е.
:)
Да не дочетеш нечие мнение също си е твое право, но аз например не си позволявам чак такъв гъзарлък. (Освен в случаите когато са писали за перпетум-мобилета)

Това което не си разбрал е следното: Ламбата казваш че ти е с 3000К цветна температура. Това е което имам предвид под "ниска"
При тази температура CRI-то ти дава грешна представа за цветопредаването. Спирам дотук, че ако не четеш няма смисъл. Колко е температурата на фотосферата на Слънцето ?
fox_vt - майстор
Nortek4648 малко встрани от темата това с което мериш тия параметри приложение за телефон ли е :?:
nv952 - майстор
fox_vt написа:
Nortek4648 малко встрани от темата това с което мериш тия параметри приложение за телефон ли е :?:
+1
Nortek4648 - специалист
fox_vt написа:
Да! може да си го изтеглиш безплатно от Google Play магазина и после да се пулиш, защо не работи :-D
Важен в случая е датчика към който се конекваш чрез "bluetooth" !
Другите ми снимки съм ги правил с програмата от телефона вече и дирекно ми се сейват. Онова съм го снимал от оригиналното си устройство (ipod) то си пише на снимката :)
hidrazin написа:

Сега една молба... :partyman:
Разбрах какво искаш да видиш от смесването на светлините, ето и снимките които успях да направя:
Прикачен файл:
smesen test.png
Крушката няма как да я димирам. Мога да пробвам с тази от "лидл" но графиката ще е същата както и за луничката.
И един 10W лед за прожектор с който си направих осветлението на село, по-назад мисля че има и снимки, а ето и страницата viewtopic.php?f=18&t=41414&start=360 Сега го видях и викам дай да го светна и него да видим какво съм си купил:
Прикачен файл:
luni4ka selo.png
Диодите си ги купих от тук http://www.krushki.com/index.php?main_p ... cts_id=741 Не са чак толкоз зле като за тези пари, като не гледаме графиката, :lol:
Да вмъкна и една термо снимка на крушката ;)
Прикачен файл:
termo cam.png
  • 1
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 78

Тема "Направи сам LED осветление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: