• 1
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 198
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
sympathetic - напреднал
Брагодаря за пореден път... вече ми е неудобно да задавам въпроси :-D
За токовия траф на схемата не пише да е 88 навивки това го пише за Т1.1 може ли да кажеш дали е вярно това за токовия?
С трафове вместо оптрони доста ще се опрости схемата :) но ми се струва, че ще трябва да се преправят радиаторите, искам да се водя от същата конструкция направена от руснаците :) (правех платки на моста на Лисов, но ти ме секна с това предложение и зае*ах всичко) чертая по принцип на eagle и си знам, че не мога да пропусна или объркам писта... със sprint layout ми се струва несериозно с две думи да си рисувам писти и да спазвам само разстоянията на елементите и техния отвор на платката [предпоставка за грешки (поне до толкова я разбирам и си обяснявам програмата...) ] може да греша. Та затова не искам да пипам платката, че да не се омаже нещо... ще си го правя с оптрони 10лв. не са много :)
Поздрави от Русе и благодаря за помощта отново :partyman:
nikolaytatarov - специалист
Здравеите ,да се включа и аз ,колега токовият трансформатор колегата Пансим го е казал много точно състои се от 88 навивки на феритен пръстен 22/12/6 с определена магнитна проницаемост която в повечето случаи може да варира доста.Токовия трасформатор се състои от тт1.1 и от тт които е една навивка.Моят въпрос е как е тази схема като качество на заварката съпоставена с мостовите схеми визирам резонансната схема и кондербаласта.Имам впечатления от резонансния инвертор на Нягулев и от кондербаласта но ,много пъти тази схема е предизвиквала любопитството ми ,да не забравяме че темата по която пишем е благодарение на нея,разбира се без микроконтролерно управление но това не променя нещата,схемата има много вариации.ще се радвам хората които са я реализирали да коментират.
pansim - майстор
При добро изпълнение - аз не мога да различа дали заварявам с еднотакт или мост /полумост/
Имам възможност и съм тествал КЕМПИ /еднотакт/ ЕСАБ /еднотакт/ Фрониус /пълен мост/ Линкълн /два еднотакта работещи заедно/ СЕЛКО / не знам какво има вътре :) / и трябва да призная че не намирам разлика в заваряването им.

Та по темата - ако вземем включването на 3845 в схемата с АТМЕГА и пренесем в схемата от първа страница, то съм сигурен че няма да има разлика в заваряването. Е, АТМЕГАТА ни дава Хот старт, Антистик, Форсаж, но това са улесняващи функции които са почти без значение при добър опит в заваряването.
andro440 - майстор
най накрая ,стигнах до някакъв /визуален / резултат! само да припомня ,че работя по моста на Лисов .
Прикачен файл:
Picture 133.jpg
Picture 133.jpg (44.95 KиБ) Видяна 3772 пъти
графиките са снети от гейтовете на транзисторите ,без да са захранени самите те с 300-та волта ! притеснява ме малко факта ,че се виждат хармоници /иглички / в началото на правоъгалния импулс . схемата работи в диагонал ,както е известно ,за това на другите два транзистора ...графика -Няма . интересно ми е ,ако захраня силовата част с някакво напрежение -примерно 24 волта и ползвам вместо трафа -товар /кантал ,,,халоген или нещо подобно / дали ще заработи системата ....не ,че няма да пробвам ,само питам ? тук е момента и да спомена ,че първите проби ги правя с Мосфети ... импулсите от Тл-ката -към драйверите /хцпл 31 20 / ...нямат такива /иглички/-къде е проблема ?също имам и един друг въпрос -почти във всички инвертори ,захранващия нисковолтов блок е идентичен -без значение с какъв /ТОП/ е.има два диода в първичната на трафчето- 1,5 ке 200 ...и БуВ 26 -примерно . как отвеждате температурата на ценера?макар ,че го държах една седмица вкл. захранването-дразни ме факта ,че този диод грее -мисля да му спретна радиатор /по китайски стил / скоро мисля и да заварявам :)
sympathetic - напреднал
Споделете как да навия захранващия траф ? Изолация точно къде се слага и каква изолация слагате? Разполагам с проводник 0.30мм и 0.55мм... дайте съвет с коя и колко навивки за Е30 ? :partyman:
sympathetic написа:
Споделете как да навия захранващия траф ? Изолация точно къде се слага и каква изолация слагате? Разполагам с проводник 0.30мм и 0.55мм... дайте съвет с коя и колко навивки за Е30 ? :partyman:
Уточняваи те малко че не е ясно за какво става въпрос,в случая за кои трансформатор ,по коя схема ....
sympathetic - напреднал
Захранването от схемата с атмега8.

Прикачен файл

тр.JPG
тр.JPG (66.23 KиБ) Видяна 3754 пъти
Аз си слагам от едно полиамидно тиксо което издържа до 300 С,но става и с хартиено след всяка намотка,първичната се навива на две части ,първо половната и накрая другата половина,трансформатора го навивам само от 0.35мм за по лесно, на вторичната слагам 7-8 по 0,35 мм по памет ,но това зависи от тока които дава съответната намотка ,мисля че в комет.бг има готови трафове за тази цел.Важно е да се спазват начелата и краищата на намотките както е по схемата .
sympathetic - напреднал
Интересува ме по точно екранировката на този траф, - м/у всички навивки ли трябва да се слага и какво слагате?
Аз не слагам екранировка,и не съм имал проблеми от към блока за захранване ,а и не всички фабрични трафове за топ имат.

Прикачен файл

IMAG0046.jpg
  • 1
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 198

Тема "Изработка на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: