Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
digitalpr - специалист
MrMurdjo написа:
...то това, което се движи наляво и надясно спрямо оператора, е Х, а което се отдалечава и приближава - Y.
Мисля че това е най-логичното обяснение, което прочетох и съвпада с начертана триизмерна координатна система на лист хартия/монитор.
stivemaster - майстор
Да, това е най точната формулировка май +1 :thumbs:
mooooka - напреднал
Така както казах Х ос на лазера е по дължината на машината.Когато програмиската направи програма на компа аз трябва да я завъртя мислено на 90 градуса наляво,за да съвпадне с разположението на листа на машината.Или с др.думи Х оста е по дължината на монитора,които е широкоекранен.Незнам дали ще ме разберете.
stivemaster ами нещо такова се получава колега завъртане на 90 градуса наляво.
stivemaster - майстор
Затова, ползвайки опита от плазмите с които съм работил, на тези които аз правя, се съобразявам с това, да не вкарвам в излишни разсъждения ползващите ги.
brum - майстор
Преди врем си бях начертал детайл по Х/У така, че се оказа, че материала дето съм "залепил" не пасва (плексиглас лепен с двойно лепящо). Вместо да завъртя чертежа и да завъртя контурите зададени в Арткам размених 2та кабела за Х и У. Проблеам много лесно и бързо се реши. Та Х и У при тия машини са относителни понятия :) .
stivemaster - майстор
Абе не че не става и така ,става разбира се ,ако са ти еднакви настройките(е те не могат да са еднакви де),като за една бройка и внимателно!
Въпросът беше,в системното решение.Даречем рутера, като една фреза всъщност,трябва да се приеме че работното място е пред машината ,тоест пред портала.Това че Y на рутера, се явява по дългата ос, вече е съвсем друго.Аз изхождам от логиката в CAD CAM-ите.
От друга страна, за хората които ги кефи да си въртят детайла на където си искат ,нямам нищо против разбира се.
cvettomirr - специалист
За мен портала който мести шпиндела на ляво и дясно е Y, Z е хода на шпиндела или лазера квото има закачено за на долу и на горе, X e който мести напред и назад. И на китайците рутерите са така та дори и лазер на durma. Но всеки както иска и му е удобно да го възприема. Със здраве на всички...
mooooka - напреднал
И аз това исках да кажа :? Всяка фирма си определя X Y коя да е :-D
besriworld - помощник
MrMurdjo написа:
angelfilev написа:
Неяснота и спор не са свързани с Декартова (правоъгълна) координатна система. Спорен е въпросът дългата или късата страна на машината да е Х. Другите оси се определят еднозначно.
Моята теза е, че при рутер, фреза дългата страна трябва да е Х защото това съответства на формата на мониторите.
stivemaster показва с примери, че при плазмите не е така. Какво удобство дава такъв избор не ми е известно.
Работя на широк монитор (който може да се върти, но не е завъртян), а като застана пред рутера, най-дългата ос, отдалечаваща и приближаваща към мен, е Y. Х е по-късата от двете и спрямо мен се движи ляво-дясно. Това не ми пречи да се правя проектите на монитор с пейзажно разположение (дългата страна е хоризонтална). В същото време съм работил на голям рутер, където дългият ход е 3600 мм, а пулта за управление е на опората на портала, т.е. операторът стои и гледа по дължината на портала и ходи заедно с него наляво и надясно. В този случай дългата е Х, а порталът Y. Всичко зависи от замисъла на конструктора и къде е предвидено работното място на оператора. Както и къде е координатното начало на машината. То между другото може и да е в центъра на масата и да работи в четирите квадранта, определяни от двете равнинни оси.
Важното е, когато човек застане пред машината за работа, да възприема нейните движения аналогично на проекта, който вижда на компютъра. И понеже е прието хоризонталната ос да е Х, а вертикалната - Y, то това, което се движи наляво и надясно спрямо оператора, е Х, а което се отдалечава и приближава - Y.
Надявам се, че поне за Z можем да имаме консенсус (в общия случай, защото има и частни) :-D

Да и според мен това е най правилния отговор .

Някой спомена за логиката на CAD/CAM програмите .
Е най-добрата CAD програма(solidworks) според класации за 2015 е точно на логиката по-горе .
Относно CAM програмите , всяка уважаваща себе си CAM програма има възможност за обръщане на координатите . Т.е. няма нужда нищо да си представяш и мислено да си завърташ в главата :yawinkle:
Все пак този който е чертал детайла не е нужно да се съобразява с оператора на фрезата :-D

Ето една металообработваща фреза от водещите имена .

Изображение

Изображение
stivemaster - майстор
Да и според мен това е най правилния отговор .

Някой спомена за логиката на CAD/CAM програмите .
Е най-добрата CAD програма(solidworks) според класации за 2015 е точно на логиката по-горе .
Относно CAM програмите , всяка уважаваща себе си CAM програма има възможност за обръщане на координатите . Т.е. няма нужда нищо да си представяш и мислено да си завърташ в главата :yawinkle:
Все пак този който е чертал детайла не е нужно да се съобразява с оператора на фрезата :-D

Е, тука си в грешка вече.Аз споменах за логиката на CAD CAM-ите и твърдя, че НЯМА такова нещо в Солидуоркс каквото ти се струва на тебе.Можеш да представиш визуалното поле както си искаш, но става с настройка ,същото е и в Аутокад и която си избереш друга.
В САМ-а - същото - можеш да си го въртиш както си искаш самия детайл,друг разбира се е въпроса при мултипартс,нестинг или усложнена последователност или логика на рязане.При всички случаи обаче трябва да умуваш кое ,как и защо.
А това че този който чертаел нямало нужда да се интересува от машината ,да не те обиждам но е много наивно твърдение (най меко казано).
Нали се сещаш, ако си изпляскал един ISO чертеж несъобразен с нищо, пълен с размерни линии ,други различни линии,шрифтове,стилове и т.н. как си мислиш че ще се отрази на САМ-а.
Ако си работил щеше да знаеш че повечето дори не импортват в какви да е формати.
Последна промяна от stivemaster на ср сеп 07, 2016 9:26 pm, променено общо 1 път.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: