• 1
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 78
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
brad4edat - специалист
Абе то и аз мисля, че ще се наложи да пожертвам една здрава, ама все се надявам да ми се размине и някой вече да се е сблъсквал с такава преработка :) .

Имам и друго питане относно плафоните с диодни ленти които преработваме. Понеже идеята за мене е предимно да са с възможно най-малко елементи и шанс за дефектиране, ги правиме само с грец, електролитен кондензатор, бушонче и самата лента. Супер елементарно и за момента се оказва доста надеждно като изпълнение при мен, но така не може да се филтрират трептенията HZ от мрежата, макар, че дори и да се опитвам да ги забележа с периферното си зрение не успявам. Вижда се само на камера. Плафоните обаче трептят по-малко от едисоновите крушки и енергоспестяващите такива, а за ужаса на пурите с дросели да не говориме.
Та все си мисля тия дни дали не е възможно да се вкарат и един два диода в схемата и да се понамалят тия трептения, като идеята си остава схемата да е максимално проста и надеждна, без транзистори, интеграли и космически кораби.

Нещо да се добави по тази схема, дали ще се филтрира добре?
Evgeniy Eто класическа схема, не гледай стойността на кондензатора. За нашите цели от 22 до 100 мкф е достатъчен.:
Изображение
Последна промяна от brad4edat на пон фев 16, 2015 8:23 pm, променено общо 1 път.
zz_stefanov - майстор
brad4edat, поздравления за плафона, но начина ти на захранване е опасен. Изолацията на лентите въобще не е предвидена за подключване към 230V. Бих го направил с предлаганите към лентите драйвери.
hidrazin - майстор
brad4edat написа:
Под елемента има някакво означение PR, поне аз така го разчитам.
С това PR обикновено се означава резистор предпазител.
Просто си е резистор с малка стойност който е направен така че при претоварване (прегряване) изгаря бързо като предпазител.
Обикновено изгаря при скапан електролитен кондензатор и по-рядко от проблеми с гасящия неелектролит.
Проверяваш трите неща - грецца и двата кондензатора. После запояваш за проба един резистор от 10-тина ома.
Относно опростеното захранване на плафоните - крещи си за един варистор на входа.
Особено пък с качеството и пиковете в нашата мрежа.
:partyman:
brad4edat - специалист
zz_stefanov brad4edat, поздравления за плафона, но начина ти на захранване е опасен. Изолацията на лентите въобще не е предвидена за подключване към 230V. Бих го направил с предлаганите към лентите драйвери.
Не се притеснявай колега! Имам вече няколко плафона и никой от тях не е пробил или окъсил до сега! И аз мислех, че изолацията им е слаба, но щом издържа на нарочно правени тестове на каруцарско запояване и разпояване, значи няма място за притеснение при правилно спояване и взети допълнителни мерки за изолация там където се налага, ако се налага. Друго нещо е че всичките плафони, които съм преправил до сега имат доста солиден слой боя, много здрав и дебел слой боя, през който е абсурдно да стане фал, и въпреки всичко си монтирам и предпазно бушонче веднага след греца, като имам и зануляване на плафона към - на греца. Просто дори и да стане някаква проблемация с изолацията, то бушончето ще прекъсне моментално. Лично аз за себе си съм много по-спокоен и сигурен в тези плафони отколкото с китайските крушки дето гърмят и им падат балоните или енергоспестяващите дето им се палят електрониките като заря на нова година. :lol: И това, като се има в предвид, че съм докарал броя на лентичките да е такъв, че диодите почти не загряват след часове на работа, просто си остават хладни.

Иначе що се касае до трептенията, пак искам да кажа, че такива видимо не се усещат дори когато се опитвам да ги хвана с периферното си зрение. Само с камерата ги наблюдавам и определено тези плафони трептят по-малко от всички други останали осветителни тела, който все още не съм преработил, което означава, че ако са с правилното CRI на лентата, са по-щадящи за зрението на човек от повечето крушки, ламби и други чудеса дето са на пазара в момента.

Хмм. тоя варистор ме заинтригува след кратко четене за него в нета. Що посъбера инфо, но пък ако помогнете с готово мнение или схема ще е супер. :partyman:
Нещо такова след греца дали ще филтрира трептенията?
Изображение
http://tpetrov.com/search.php?prod=%D0% ... 0+FB1S61-4
Lisko - майстор
Мерси на братчеда, че ми даде повод да прочета официални проучвания по въпроса за вредността от трептенията.
Първо - потвърди се първоначалното ми мнение, че те не са вредни за "зрението". Основната опасност която се дискутира е епилептични припадъци за хора които са предразположени, коментира се зависимостта от честотата, дълбочината на модулация и т.н. Оказва се че има случаи на припадъци дори на слънчева светлина, при движение под дървета при което се получава примигванена светлината от слънцето. Не по-малко интересно е че някои припадат и без да има де-факто примигване, а само гледайки прериодични шарки например стълбища.
Втория ефект, който вече влияе и на здрави хора се изразява в главоболие и забавяне реакциите на очните мускули, умора и т.н. което си е вредно разбира се, но не ми звучи като постоянно увреждане, по-скоро като мозъчно натоварване.
Беше споменато, но не беше дискутирано и че някои "фосфори" си променят спектъра в зависимост от яркостта на възбуждащата светлина, сиреч в цикъла на "трептене" освен интегралната промяна в светлиния поток стават промени и в спектъра. Какъв е физиологичният резултат от тия промени, вероятно още не е изследвано.
Целият текст тук
И извинения ако е даван преди.
hidrazin - майстор
brad4edat написа:
...и въпреки всичко си монтирам и предпазно бушонче веднага след греца, като имам и зануляване на плафона към - на греца.
Хмм. тоя варистор ме заинтригува след кратко четене за него в нета. Що посъбера инфо, но пък ако помогнете с готово мнение или схема ще е супер...
Такова "зануляване" е недопустимо! Към плафона свързваш нулата или заземителния проводник ако случайно си с трипроводна инсталация.
Предпазителя се слага още на входа а не след греца.
А самите + и - не трябва да имат връзка с плафона. Минуса не е зануляване!
За варистора и схема - погледни тук:
http://forum.napravisam.bg/forum/viewto ... 20#p501514
И в тази връзка - забележи на втората схема означението PR. Интересно. С него тук са обозначили варистора. :?
Я разгледай твоите лунички с изгорелия елемент къде точно е свързан - паралелно на захранването или последователно на кондензатора?
Относно това какъв варистор да използваш - например такъв:
http://vikiwat.com/varistor-20n431k.html
Гледаш да е 431 а първите цифри обозначават диаметъра и съответно максималния ток дето може да поеме.
За случая ще свърши работа и по-малък, например 10N431.
При толкова много диоди последователно и варистор на входа може да се мине и без супресор.
brad4edat написа:
Нещо такова след греца дали ще филтрира трептенията?
Нама да помогне ама има варистори. От друга страна пък да го взимаш само заради едни варистори - безбожно скъпо.

ivan_v - специалист
brad4edat написа:

...Нещо такова след греца дали ще филтрира трептенията? ...
Трептенията ще ги филтрира кондензатор с голям капацитет, като 470µF/350V или по-голям.
Преди няколко дни използвайки подобен плафон и аз сглобих схема с 5 чипа по 10W, свързани последователно и работещи на сумарна мощност около 17W.
Токоограничаващият кондензатор ( гасящият) е 6µF/400V, а филтриращия 4700µF/50V.
Схемата е тази:

Прикачен файл

F80LFX0HLSHJ4FU.MEDIUM.jpg
F80LFX0HLSHJ4FU.MEDIUM.jpg (7.09 KиБ) Видяна 2034 пъти
brad4edat - специалист
Такова "зануляване" е недопустимо! Към плафона свързваш нулата или заземителния проводник ако случайно си с трипроводна инсталация.
Предпазителя се слага още на входа а не след греца.
А самите + и - не трябва да имат връзка с плафона. Минуса не е зануляване!
Прав си колега за зануляването и за бушончето, знам, че е така! Но откакто видях преди години как градински маркуч вързан за чешмата свети като неонова пура след "компетентно" пускане на фазата по проводника за 0 лата в съседна къща, от компетентните служители на енергото, малко съм с резерви към тези правила вече! Вече незнам кога пак тия малоумници няма да сбъркат пак фазата някъде по трасето и да я пуснат по о-лата оново! Направо не ми се мисли какво ще стане ако някой се къпе или мие нещо :| Та така съм поне спокоен, че + и - винаги ще са си там където трябва след греца, независимо от компетентните действия на компетентните служители на енергото. Това е за плафоните, за зануляванията на контактите и машините е ясно, там мърдане няма, само се молиш да не се повтори това със светещия маркуч, че тогава може и да се преселиш в един по-безопасен свят. :lol:
То тия варистори ги дават 1w, паралелно ли се връзва в схемата, че иначе няма да устиска на мощноста на плафона ако е в последователна верига!?

Привет ivan_v твоята схема с диодите не работи с голямо изходно напрежение и имаш избор на кондензатори. При плафоните с лентички се работи с 240-340v на изхода и там приемливите като пари и размери кондензатори са около 150мф/350-400v. Въпроса е дали ще има ефект ако се реализира по схемата дето си дал с всичките елементи по нея и се заменят само изходните след греца с такива кондензатори 100-150мф/400v.
ivan_v - специалист
brad4edat написа:
Привет ivan_v твоята схема с диодите не работи с голямо изходно напрежение и имаш избор на кондензатори. При плафоните с лентички се работи с 240-340v на изхода и там приемливите като пари и размери кондензатори са около 150мф/350-400v. Въпроса е дали ще има ефект ако се реализира по схемата дето си дал с всичките елементи по нея и се заменят само изходните след греца с такива кондензатори 100-150мф/400v.
При лентите също може да се подбира схемата на свързване на отделните "12 волтови парчета ленти".
Намалявайки напрежението ( респективно увеличавайки тока) се печели от намаляване на работното напрежение на филтриращия,електролитен кондензатор, но е нужна по-голяма стойност на токоограничаващия кондензатор ( неелектролитен, 400V работно напрежение и стойност зависеща от желания ток.)
hidrazin - майстор
brad4edat написа:
То тия варистори ги дават 1w, паралелно ли се връзва в схемата, че иначе няма да устиска на мощноста на плафона ако е в последователна верига!
Ами не погледна ли схемата от линка? Свързва се между фаза и нула веднага след предпазителя.
А това за минуса към плафона - ти в момента си направил галванична връзка с мрежата! Махай го тоя минус от там!
Махай го независимо какво правят "компетентните" от енергото.
А като не искаш да имаш проблеми сходни със светещ градински маркуч се поставя повторен заземител.
Както го описваш излиза че си в къща. Слагай едно земно за да ти е мирна главата,
щото като дойде една мълния при буря и да не са ти объркали фаза с нула си изгорял.
Това - най-приятелски и с добри чувства ти го казвам.
  • 1
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 78

Тема "Направи сам LED осветление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: