• 1
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • 62
  • 103
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
menka - напреднал
Може и тук да хвърлиш едно око.
STEPER - специалист
Mhitoss написа:
Казвам се Димитър Стефанов и по професия съм инженер-дизайнер.
Здравейте,
Удобно ли е да попитам на каква цена /крайна за клиент в София/ илезе лазера,
с каква мощност е и работна площ?
Поздрави
Mhitoss - напреднал
За цената на лазера момчето от което го взех спомена че му се е сумирала накрая със всичките такси над 2200-2300 лв. Аз го купих от него директно. В Китай същия модел от завода струва 350 евро, но с Чайнапост или DHL се товари с още около 690 евро бе да се смята тука митото. Работната му площ е 190х290 мм а не както пишат 200х300 мм.Нама крайни изключватели по осите и като се бъгне и хукне на някъде при края на направляващите става безумно тракащо нещо. Има само два оптични датчика за да си намира началото на координатната система. Мощноста на лазера е 40 вата , с водно охлаждане на тръбата. Безумно проста конструкция, с части от ибей и 2-3 големи матрични принтера за двигатели и ремъци, най-малките направляващи и лагери на пазара може да се спретне нещо доста по-добре. Преди ден ми дойде едната пратка и смених едното огледало (старото беше ужасно) и качеството му на рязане се пооправи, дебелина на среза при добро фокусиране 0,2-0,3 мм, но при фокусно разстояние на лещата 50,8 мм е ясно че има някаква конусност на лъча. Има начин да се смъкне работния плот надолу и да се смени лещата с по дълго фокусно разстояние, обаче няма да може да се гравират обемни неща, но софтуера си остава безумно бъгав. За нещо дребно става, но има ли малко повече инфо във файла се бъгва когато му хрумне. Тези дни чакам да пристигне и новата платка от Китай и ще мятам малко по малко конверсията за работа под MACH3, че има срок за изпълнение на моите щуротийки. Ако те интересува нещо повече по машинката драсни да снимам. Поздрави
otico - напреднал
Аз понеже се занимавам с такива неща, ми е интересно какъв е лазера и в какъв режим работи. Може ли да дадеш повече информация за него или направо ако има някаква документация да я качиш (конкретно за лазера имам предвид не ме интересува цялата машина).
Mhitoss - напреднал
Както споменах, лазера го взех от България и няма никаква конструктивна или техническа до документация на машината. Евентуално мога да снимам. В ибей има всички възможни елементи на системата (лазерна тръба, захранване, огледала и оптика) и както разбрах оня ден с получена пратка огледала са сравнително качествени и евтини и пристигат за 2 седмици.
otico - напреднал
Ок, ясно. Тогава аз да поразпитам малко. Като казваш, че е тръба предполагам, че лазерът е CO2, огледалата сигурно са някакви метални (вероятно златни). 40 W дали това е в непрекъснат режим или лазера дава някакви дълги импулси. Мож наистина една снимка да му направиш.
STEPER - специалист
otico написа:
Ок, ясно. Тогава аз да поразпитам малко. Като казваш, че е тръба предполагам, че лазерът е CO2, огледалата сигурно са някакви метални (вероятно златни). 40 W дали това е в непрекъснат режим или лазера дава някакви дълги импулси. Мож наистина една снимка да му направиш.
Тръбата е с водно охлаждане и 40 w е непрекъснат режим на лазера като той се управлява и работи в тригерен режим в зависимост от
поставените задачи.Има и по мощни като за всеки джоб :-D
Ето тук
http://www.ebay.com/itm/40W-CO2-Laser-T ... 230a85e72e
се предлагат тръби,а тук,
http://www.ebay.com/sch/i.html?clk_rvr_ ... +ZnSe+Lens
както и на други места можеш да намериш необходимата оптика
Mhitoss - напреднал
Конверсията е в движение, получих контролера от Китай и съответно както и очаквах нищо не тръгна от раз. Добре , че "Братята Руси" са минавали и те по този път, че се светнах, че не съм оправил настройките на Е-стоп-а.Стартовата пробна установка се състоеше от принтерно захранване, 3 стъпкови мотора пак от принтери и един архаичен компютър, на който качих Масн 3. На тестовете всичко се развъртя както трябва, не че знам как трябва, но всички мотори въртяха. После по инструкциите от нета изкарах един + от четвърти пин и минус от масата и ги закачих на мултицета. Вече настроил всичко по моторите, отново следвайки предните инструкции и чудото стана:) Файла го подготвих на КамБам и всичко стана прилично, когато е между срязовете няма напрежение, а когато е в детайл подава +4,8/4,9 волта. Понеже не намерих необходимите куплунзи, най-вероятно в лазера ще импровизирам. Като купя и изключватели ще ги мисля и тях. Установката е разпиляна на обекта и не е за снимане, но когато почне монтажа в лазера ще пощракам.
STEPER - специалист
Mhitoss,
Сподели какво захранване ползваш за тръбата и имаш ли
някаква схема или документация за него?
Mhitoss - напреднал
Лазера си е фабрично изпълнение и захранването си е оригиналното на машината. Сменям само контролера, понеже оригиналния не ми върши работа. Поне захранващия блок е открит и ще го щракна тези дни.
  • 1
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • 62
  • 103

Тема "CNC електроника, управление на стъпкови и серво мотори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: