• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 23
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
tgv - специалист
Уважаеми Шулио, преди време споделих някои неща които отчитам като Грешка :) Вместо да получа Респект към Опита ми, получих Подигравки и до Сега. За сведение, 1KW/h ел. енергия ми я плащат на 14,2ст. :x Ако някои може да постигне такава цена на ел. енергията от ВЕИ и да си избие Инвестициите за 6-7 години, да ми цуне :butthead:
euromirc - помощник
Понеже се отклоняваме от темата която беше свързана със собствено производство и инвестицията за любителски цели не може да се сравни с готовите панели, нито качеството им , нито с произведената енергия. Нека покажат любителите идеите си и какво са постигнали , въпреки всички неправилно и некачествени продукти и схеми които показват да не се критикуват толкова за да се засегнат, защото когато постигне човек нещо сам макар и без пари се гордее с него и се радва да сподели. Това дава стимул да опитва отново и отново, а хората които виждат различни проекти им хрумват други идеи. Примерно аз от един форум за роботика прочетох за количка която се движи по осветена част, т.е. следи светлината, от там взех идея за собствен проект за слънчев панел който да следи силно осветените зони при облачно време. Също идея за въртящ механизъм за охранителна камера която да записва докато следи нощем по фаровете движещите се коли около къща или вила в отдалечени неосветени райони , дори захранването де е свързано с независим източник на енергия фотоволтаици. Практиката и идеите винаги могат да помогнат на някой друг. Не се карайте , пийте по една студена бира и споделяйте :)
Поздрави !
edemy2001 - специалист
shulio написа:
...едит:
Колкото и да го смятам не излизат сметките :). Ако искам да обезпеча нещата, които работят постоянно - компютър, хладилник, фризер, и малко осветление вечер. Сега потреблението ми е около 200кW на месец. Тоест ако искам да мина на възобновяема енегия ще ми трябва годишно производство от 3000кW примерно. За такъв капацитет по средни данни ще ми трябват 3кW панели с малко запас стават 4. Най-евтино клетки има по аукционите където можеш да си вземеш нови за около 40ст на ват.и да кажем крйна цена за готов панел 1.5лв на ват. Тоест само за панелите ще трябват 6000лв и незнам колко часа труд. Като включим акумолатори и инвертори и цената отиде към минимум ама голям минимум - 9000-10 000лв. При сегашната ми месечна сметка от 30-40лв значи трябва да инвестирам за 25 години напред парите, който ще давам за ток за да получа независимост ,а след 25 години панелите и батериите незнам в какво състояние ще са. ...
Не знам как ги сметна тези 3000 вата панели. По мои сметки ще ти трябват най-много 1800 вата панели заедно с около 25% резерва включена в сметката, според сегашната ти консумация. Но ако се направи резерва за бъдещо увеличаване на консумацията ти - да кажем 2000 вата ще ти свършат работа.
edemy2001 - специалист
tgv написа:
Добре де, Хммм, Такаааа..., и Тази тема ли трябва развивам :-D и да получа сто Бана. Или да си отворя личен Сайт, и да продавам соларни клетки на цена 1,15лв. на Ват, като съм ги купил на 0,40лв. Правят се реверанси към Колегите, от гледна точка на Комерса, но Видите ли, хората с креативни идеи се елиминират. Не всичко е пари и тънки сметки. Не трябва да убиваме Детското в Нас. :)
Малиии, щом като tgv се появи тук, значи и тази тема ще стане за говорилнята... :wink:
Прочети повечко от този личен сайт за да видиш на каква цена са купени тези клетки... И вземи в предвид фразата от същия сайт, че въпросните клетки се "чупят като домашна юфка" и за времето от пристигането им в България до сега има по тази причина брак около 20% и ще разбереш защо са по 1.15 лв на ват.
А, колкото до опита ти - адмирации - има какво да се научи от тебе, само че много по-рядко от мене си на кеф! :lol: За справка - погледни подписа ми! :wink:

За да не пускам още един пост - отговарям и на shulio тук
shulio написа:
...Този човек мисля, че е направил достатъчно евтини и надеждни панели. Само силикона незнам колко пари ще излезе....
Въпросния двукомпонентен EVA (етилен винил ацетат) струва колкото клетките + стъклото + алуминиевата рамка. :x
tgv - специалист
Идеята, да се обезпечава максимална мощност за консуматори които работят спорадично е Несъстоятелна!
Идеята, да се акумулира ел.енергия е Екстравагантна, Скъпа и Нискоефективна!
Ефективното решение е , Ф.В. система да бъде натоварена с постоянен добре оразмерен консуматор.
Шулио, автономната енергйина система от ВЕИ е Мит. Винаги ще ти е нужна балансираща мощност. Не вярвам че не ползваш топла вода. Ф.В. имат и някои предимства пред сл. колектори. Но за това може би по нататък.
tgv - специалист
euromirc написа:
Не се карайте , пийте по една студена бира и споделяйте
Поздрави !
Колега недей да се кахъриш. Понякога е нужно кюфтенцето да е по-пикантно, за да се отвори място за някоя и друга студена Бира. :partyman:
edemy2001 написа:
Малиии, щом като tgv се появи тук, значи и тази тема ще стане за говорилнята...
Колега Едеми, мисля че запазените места с в Личният ти сайт, за теб. Недей да се притесняваш че темата ще отиде в Говорилнята, защото много бързо ще бъде изчерпана. За разлика от Ветрогенераторите, Фотоволтаиците са много по-лесни за направа, нямат движещи се елементи, не изискват скъпи спомагателни съоръжения, не са нужни високо специализирани знания и умения и не се нуждаят от скъпа подръжка. Някога когато цената им беше 5 евро на ват, беше по атрактивно да се инвестира в Ветрогенератори. Но откакто цената им стана съизмерима с тази на Ветрогенераторите, предимството е на Фотоволтаичните системи. Нещо повече, те са по-производителни от малките ветрогенератори, за условията в България.
edemy2001 написа:
А, колкото до опита ти - адмирации - има какво да се научи от тебе
Благодаря за Арните думи. Приятно е когато го чуеш от Колега :partyman:
shulio - специалист
tgv написа:
Идеята, да се обезпечава максимална мощност за консуматори които работят спорадично е Несъстоятелна!
Идеята, да се акумулира ел.енергия е Екстравагантна, Скъпа и Нискоефективна!
Ефективното решение е , Ф.В. система да бъде натоварена с постоянен добре оразмерен консуматор.
Шулио, автономната енергйина система от ВЕИ е Мит. Винаги ще ти е нужна балансираща мощност. Не вярвам че не ползваш топла вода. Ф.В. имат и някои предимства пред сл. колектори. Но за това може би по нататък.
Нали точно за това говорим да си преброим консуматорите, които работят постоянно и да оразмерим една система само за тях тъй като всичко ще е предвидимо. Автономната система не е мит - има доста комуни, които нямат захранване отвън. Всичко е в това с какво си решен да се разделиш като комфорт. А топла вода мога и в бойлера на дърва да си сгрея - не ми трябва ток за това. Виж хладилника, фризера и компа с дърва не работят :)

edemy2001 написа:
Въпросния двукомпонентен EVA (етилен винил ацетат) струва колкото клетките + стъклото + алуминиевата рамка. :x
Видях вече :). Ако има по евтино решение няма да е зле, защото от всичко ще се купуват само клетките рамката и силикона. Няма ли друг вариант да се капсулира панела. Хареса ми решението на човека за охлаждане - не затваря панелите отзад за да може да се охлаждат през лятото

едит: никъде не можах да намеря информация какъв е разхода на силикон за м2
edemy2001 - специалист
shulio написа:
...Видях вече :). Ако има по евтино решение няма да е зле, защото от всичко ще се купуват само клетките рамката и силикона. Няма ли друг вариант да се капсулира панела. Хареса ми решението на човека за охлаждане - не затваря панелите отзад за да може да се охлаждат през лятото

едит: никъде не можах да намеря информация какъв е разхода на силикон за м2
Направих експериментално два панела по 65 вата. Първия го направих горе-долу когато и Марти си е правил неговия. По същия начин и аз използвах задна стена. При него е от ламинирана плоскост, а при мен от структуриран поликарбонат. И двете имат съществен недостатък - топлоизолиращи са. Оказа се, че е лош избор. За това вече съм писал в тази тема: http://windsolarhydroenergy.eu/index.ph ... emid=0#209
За втория не съм писал още, защото не съм сигурен в резултатите от капсулирането му. Идеята е да не подведа някой. Използвах друго нещо - не е силикон, не е и EVA. Ще обявя какво е и как съм го използвал, след поне два месеца - да видя, дали няма да се разлепи от жегите през юни и юли. И ако някой реши да използва моя метод, и му се разлепи панела и се потрошат клетките да не си излее гнева върху мен! :wink:

edit: На снимките е втория панел.
Прикачен файл:
DSCN0228.jpg
Прикачен файл:
DSCN0229.jpg
Прикачен файл:
DSCN0230.jpg
Прикачен файл:
DSCN0232.jpg
Прикачен файл:
DSCN0235.jpg
Последна промяна от edemy2001 на нед юни 03, 2012 12:31 am, променено общо 1 път.
tgv - специалист
Поликарбоната освен че е топлоизолиращ , има висок крефициент на температурно разширение. С повишаване на температурата се гъне и издува. Т.Е. трудно се херметизира. Някой не е чел инструкцията за монтаж на поликарбонат. :-D
Според тази програма, на която нямам причини да не вярвам
http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps/r ... map=europe
най високо производство имат Ф.В. панели, там където има вятър /охлаждане/ - в Североизточна България.
edemy2001 - специалист
tgv написа:
Поликарбоната освен че е топлоизолиращ , има висок крефициент на температурно разширение. С повишаване на температурата се гъне и издува. Т.Е. трудно се херметизира. Някой не е чел инструкцията за монтаж на поликарбонат. :-D
Според тази програма, на която нямам причини да не вярвам
http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps/r ... map=europe
най високо производство имат Ф.В. панели, там където има вятър /охлаждане/ - в Североизточна България.
Това за температурната деформация на поликарбоната е най-малкия проблем. Същественото е, че КПД-то пада с почти 20%.
Това потвърждава и думите ти за ефективността на фотоволтаичните централи там където има вятър (охлаждане).
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 23

Тема "Фотоволтаични панели (собствено производство ако може)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: