• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
brum - майстор
С този само ти можеш да ги сметнеш :) . Аз ползвам това - https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/tools.html .
ivanovbg - майстор
Май не разбрахте въпроса. Не колко ток мога да произведа, а кога да го произведа за да има повече смисъл. Ще начертая няколко картинки за да ме разберете.
hidrazin - майстор
чет юни 20, 2024 12:32 ambrum написа:
Аз ползвам това - https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/tools.html .
О, върна ме поне 4-5 години назад. Спомени...
И май от тогава не съм го поглеждал. Няма и смисъл.
Отдавна има много по-добри ... неща. :)
:partyman:
brum - майстор
чет юни 20, 2024 12:49 amivanovbg написа:
а кога да го произведа за да има повече смисъл
Когато ще го ползваш. Това което съм виждал да се прави е да се съобрази консумацията с производството, а не производството с консумацията.
ivanovbg - майстор
Идеята е с разположението на панелите тип двускатен покрив да постигна зелената графика. червената е със стандартно разположение на колекторите.

Прикачен файл

untitled.JPG
untitled.JPG (22.9 KиБ) Видяна 542 пъти
brum - майстор
И пак се връщаме на калкулатора дето ти дадох. Смяташ двата ската, вадиш им произведената мощност по часове, събираш и чертаеш графиката. Но силно ме съмнява след всичките сметки да решиш нещо да променяш по наклона на панелите.
ivanovbg - майстор
Не мога да се оправя с тези калкулатори. Все различни неща показват. Утре ще си сваля характеристиките на панелите и сам ще си спретна калкулатор.
gogo7777 - майстор
Какъвто и калкулатор да измислиш, едноскатното разположение на панелите ще е най-ефективно.
ivanovbg - майстор
Да дам отчет от експериментите днес. След като им снех характеристиките спряно насочването се оказа, че оптималния възел е около 10⁰. Като ефект би трябвало да даде почти пълна мощност в продължение на 4 часа. Утре ще вържа по два панела на инверторите, ще ги натоваря с по 800 вата всеки и ще тествам дали са ми вярни сметките. Едните двускатно, а другите прави.
Ако приемем добитото от бр. панел за единица- 1, то "правите" ще ти донесат 2, а изток-запад 1.6.
Това от най простият... дори не е калкулатор, а цветна картинка с числа, за петокласници.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Ограничител за инвертор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: