• 1
  • 59
  • 60
  • 61
  • 62
  • 63
  • 103
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Mhitoss - напреднал
Привет на всички, та по въпроса: Имам нужда от помощ. Спазвах всички инструкции от нета за свързването и настройките на новия контролер и до ниво движение всичко е ОК. Проблема се оказа в задействането на лазера. Оказа се че модела на лазера ми е от последните, с "новия" контролер и управлението на самия лазер е друго.Лазерната тръба се оказа се със собствено захранване, и управлението и става предполагам с някакво реле в контролера посредством прекъсването на червения +5V идващ от платката на тръбата. Взех +5 от пин 4 както пишеха из форумите и го подадах към този прекъснат кабел, нищо не се получи, дори изглежда се включва някаква защита , защото лазера спира да работи дори на режим тест.Въпроса ми е:
1. Как да настроя така, че релето на шпиндела да реагира на Z, в смисъл да затваря когато почне движение на долу, за да управлявам този сигнал който идва от платката на лазера ИЛИ
2. Има ли реле, в смисъл на пазара,в което да мога да ползвам вече изведения сигнал с кабел от пин 4 за плюс и управлявания от релето на шпиндела минус за да управлявам сигнала от лазера?
Моля евентуално за графично изразяване на настройките на МАСН по въпрос 1.
Предварително благодаря и се надявам да се получи.
MrMurdjo - майстор
Без да хвърля едно око на документацията на лазера и без да знам каква е конфигурацията на крачетата на порта на компютъра, ми е трудно да отговоря.
Принципно управлението трябва да става от командата за посока на въртене на стъпковия мотор по Z.
nikolson - майстор
Ровейки из нета, случайно попаднах на този сайт: http://www.worldofcnc.com/
Аз самият не се интересувам от темата, просто реших, че може да е от полза за някой. :partyman:
STEPER - специалист
Mhitoss написа:
Привет на всички, та по въпроса: Имам нужда от помощ. Спазвах всички инструкции от нета за свързването и настройките на новия контролер и до ниво движение всичко е ОК. Проблема се оказа в задействането на лазера. Оказа се че модела на лазера ми е от последните, с "новия" контролер и управлението на самия лазер е друго.Лазерната тръба се оказа се със собствено захранване, и управлението и става предполагам с някакво реле в контролера посредством прекъсването на червения +5V идващ от платката на тръбата. Взех +5 от пин 4 както пишеха из форумите и го подадах към този прекъснат кабел, нищо не се получи, дори изглежда се включва някаква защита , защото лазера спира да работи дори на режим тест.Въпроса ми е:
1. Как да настроя така, че релето на шпиндела да реагира на Z, в смисъл да затваря когато почне движение на долу, за да управлявам този сигнал който идва от платката на лазера ИЛИ
2. Има ли реле, в смисъл на пазара,в което да мога да ползвам вече изведения сигнал с кабел от пин 4 за плюс и управлявания от релето на шпиндела минус за да управлявам сигнала от лазера?
Моля евентуално за графично изразяване на настройките на МАСН по въпрос 1.
Предварително благодаря и се надявам да се получи.
Този въпрос не е толкова елементарен колкото ни се иска и колкото си мисли човек.
Аз все още не съм се занимавал за сега с това,но съм съхранил доста проблемна информация за
работа на Mach3 с китайските лазерни установки.
Не съм сигурен че се иползват сигналите за управление на Z остта по простата причина,че тя се
изплзва по предназначение.
В моя проект например се използва за движение на масата.
Но пробвай за сега да направиш следното.
В Output Signals TAB, включваш Output#1 като го сетнеш с коректен порт и пин.
След това в Spindle Setup TAB се уверяваш,че настройките на шпиндела са изключени.
По настройките е това а другото е в G-Coda.
Между другото Mach3 позволява да имаме няколко различни профила.Пробвай този профил който съм свалил
и съхранил от нета.
Mach3 Има някои присъщи проблеми но в повечето случай работи добре.
Първо бих икал да отбележа,че версията на Mach3 R3.042.040,която ползваме /като най-стабилна/
не е много пригодна за работа с лазер поради липсата на някой команди.
Хубаво би било да се свали от сайта на производителя последната версия на Mach3.Мисля,че R3.043.056
и да се направи опит да се премине границата на лимита от 500 реда,както бях писал по-рано.
Но за тестове става и като Demo версия.
Целта е да се използват едни недокументирани команди за палене и гасене на лъча и които са много бързи.
По принцип могат да се използват и командите за управление на шпиндела - M3/M4 и M5,но те са изпълняват
с някакво закъснение. M7/M8 и M9 са подобни команди макар да се изпълняват и с не дотам такова закъснение.
Но по-бързи от тях са недокументираните M11P1/M10P1. Като тях са подобните и по бързи двойки команди
E1P0/E1P1.
E1P0/E1P1 се отнасят съответно за изход 1 а реципрочно за другите изходи ще са:E2P0/E2P1,E3P0/E3P1 и т.н.
Командите E1P0 / E1P1 /без да се посочват в документите/ са написани в оригиналния код на MACH3 от
неговите създатели, с единствената цел да се контролират лазери и други бързодействащи устройства.
Стандартните команди M (M3, M5) обикновено се с 100 mS закъснение между превключване на изхода,
а през това време G-Coda продължава, докато E1P1 е 2ms и E1P0 1ms при същите условия.
На Mach форум (Януари 2012) фирмата Art е отбелязала, че тя и Брайън (сегашния собственик на софтуера Mach3)
ще прегледат командите с цел възстановяването им към първоначалното им оригинално ниво на изпълнение.
За сега е сигурно, без да е документирано,че в Code M са включени командите M11P1 и M10P1 с които могат
да се манипулират за целта съответните изходи.
M11P1 ще включи Изход # 1 а M10P1 ще изключи изход # 1 (с P се определя Изход #)
Методът който съм съхранил е с използването на недокументираните команди E1P0/E1P1 за контрол на лазера.
Те позволяват бързо включване и изключване на лъча без закъснения.
Чел съм за лазерно рязане с ръчно регулиране мощностт на лъча, с помощта на потенциометър.
Когато Mach3 вижда в G-Codа E1P1 ,той веднага превръща изход # 1 в активно състояние и веднага ще го изключи,
след като види E1P0.
E1P1 трябва да предхожда кода а E1P0 да бъде след послдния ред на същинския работен G-Cod.
Тук трябва да се има пред вид следното.Оказва се,че трябва да има някакво реално движение след всяка E1Px команда.
Ако програмата ти завършва с E1Px , няма да можеш да изключиш лъча.Така,че след нея трябва да последва някакво
реално движение /ход/ макар и празен.
За сега друго не се сещам.
Поздрави и УСПЕХ

Прикачен файл

E1P1 Lazer.rar
(12.57 KиБ) Свален 112 пъти

Прикачен файл

TEST 2.jpg
TEST 2.jpg (65.99 KиБ) Видяна 3810 пъти

Прикачен файл

TEST1.jpg
TEST1.jpg (51.04 KиБ) Видяна 3810 пъти
Mhitoss - напреднал
Покорно БЛАГОДАРЯ колега STEPER,
Напътствията са разбрани, и до ден два ще бъдат реализирани по машината. Поне разбрах, че без научаването на G-код няма да се размина, добре че се понамира тук-там инфо, и естеството на задачите по които ще работя е от сравнително нисък клас на сложност, само векторно рязане по контур. Единствения ми проблем, но предполагам вече ще трябва да питам в другия раздел за софтуера, как да оптимизирам въвеждането на E1P0 / E1P1 за началото и края на всеки "ряз" понеже ако трябва да е ръчно , аз имам между 40 и 200 ряза на файл :) ще ми се разкаже играта. Предполагам има някакъв макрос или алгоритъм , но всичко с времето си. Оказва се че проектирането на модулите за рязане на Аутокад е най-малкия проблем в системата. :)
STEPER - специалист
Mhitoss написа:
....... че без научаването на G-код няма да се размина, добре че се понамира тук-там инфо, и естеството на задачите по които ще работя е от сравнително нисък клас на сложност, само векторно рязане по контур. Единствения ми проблем, но предполагам вече ще трябва да питам в другия раздел за софтуера, как да оптимизирам въвеждането на E1P0 / E1P1 за началото и края на всеки "ряз" понеже ако трябва да е ръчно , аз имам между 40 и 200 ряза на файл :) ще ми се разкаже играта. Предполагам има някакъв макрос или алгоритъм , но всичко с времето си. Оказва се че проектирането на модулите за рязане на Аутокад е най-малкия проблем в системата. :)
Аз бих направил следното за да видя първо дали тези команди работят,освен ако ти нямаш вече резултат.
Написвам си един елементарен G-cod за една фигура - например квадрат 4х4 см.
Активирам си Otput1 с коректен порт и пин.Ти разполагаш с един LPT порт и той се знае винаги-1.
Аз имам два LPT порта и са на различни адреси като единия е 1 в Mach3 а другия е 2.
Доколкото разбрах контролера ти е за 4-осна машина.Тогава активираш пин за ос А /четвъртата ос/
Ако си с три осен контролер тогава го пренасочваш с пин към остта Z.При това положение ще деактивираш
пиновете за дир и степ горе за остта Z в Motor Outputs.Трябва да има червена галочка.
А кой е този пин ще прочетеш в упътването към контролера.
Mach3 е програма със свободно манипулиране на изводите на LPT порта.
Така че може да си слагаш които искаш.
Само трябва да се съобразяваш кои са входни и кои са за изходни сигнали.С една дума посоката на сигнала - навън или навътре.Това е дадено
като пояснение отдолу на екраните Inputs и Outputs Signals.
По нататък трябва да си наясно как се управлява тръбата /пали и гаси/с неговата електроника.
Какъв сигнал е необходим и къде се подава.Аз не съм наясно с това.
Като в зависимост от това може да използваш някакъв изпълнителен механизъм между контролера и електрониката на тръбата.
Най елементарно става с един транзисторен ключ /един транзистор и два ресистора/ като за индикация свържеш един светодиод вместо лазера.
Успех
PS: Понеже спомена че проектите ще ти бъдат елементарни от нисък клас на сложност,само
с векторно рязане по контур.Мисля че при тези задачи няма да ти е необходим CAM.Можеш и на ръка да
си пишеш G-Cod-а.Дай e-mail да ти пратя една книжка за да видиш как се пишат програмите.
Mhitoss - напреднал
Направих си код само за една линия, като махнах всичко на тема Z и контрол на шпиндела и добавих командите в началото и в края, като добавих след изключването връщане в последната точка, но за съжаление не се включи релето, и съответно лазера.Направих и предложените корекции. Ще сменям версията на програмата и пак ще пробвам. Контролера ми е триосен.
Това са предложените настройки на производителя за конфигурация, те си работят без проблем.

Прикачен файл

3.jpg
3.jpg (43 KиБ) Видяна 3729 пъти

Прикачен файл

2.jpg
2.jpg (39.24 KиБ) Видяна 3729 пъти

Прикачен файл

1.jpg
1.jpg (50.34 KиБ) Видяна 3729 пъти
STEPER - специалист
Щом контролера е триосов,защо си сложил на пин 9,изход 1.
Сложи го на пин 5 който е за ос Z и там където би трябвало да сложиш мотоера за дир връзваш релето.
А на остта Z сложи червена галочка.
Освен това промени Kernel Speed на 25 khz
Ако пак не включи значи в твоята версия не се подържат тези кодове
Mhitoss - напреднал
въпрос, ако вместо стъпков мотор по зет, закача едно едно реле, и то управлява старта и стопа на лазера?????
Дали ще стане?
STEPER - специалист
Нали за това изписах толкова много.
Аз от отделенията в училище не съм писал толкова :)
Още един път повтарям.
Изключваш Z.Слагаш червена галочка.
На OUTPUT 1 присвояваш номера на пин DIR от Z защото го имаш на контролера.
На този изход връзваш релето.
За какво отговаря пин 9 по твоята инструкция за контролера?
  • 1
  • 59
  • 60
  • 61
  • 62
  • 63
  • 103

Тема "CNC електроника, управление на стъпкови и серво мотори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: