• 1
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • 65
  • 154
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
shulio - специалист
Ако се постигнат добри резултати при ниска скорост на вятъра мисля, че си струва. А и както ти знаеш един път като се специализираш в правенето на турбината - все по лесно и евтино ще го правиш
tgv - специалист
При ниски скорости на вятъра, количеството на добитата енергия е функция на площа на турбината. При хоризонтално аксиалните, по голямата площ на турбината, води до големи разходи по укрепващата конструкция. Друг е въпроса че са неподходящи за населени места.
Аз лично бих свързал в клъстър няколко Савониус турбини, чрез хидромоторпомпи които да задвижват хидромотор и генератор по избор.
Последна промяна от tgv на вт мар 06, 2012 7:11 pm, променено общо 1 път.
tgv - специалист
Нещо стана с сървъра? Ще допиша пък дано Тани да не види. [-o<
В раздела НЕ Е ЗА ВЯРВАНЕ в темата за Стърлинг двигателите, съм дал реплики на NIFTE PUMP, които могат да свържат слънчев колектор към хидромотора и генератора. Може да се получи нещо като Вятърно-Слънчева централа. :?:
dj_marti79 - специалист
На тези вертикални турбини с усукане витла, някой има ли представа, в кой участък от витлото какви трябва да са формата и наклона?
Само знам че при 2m/s би работила все едно че е при 4m/s. Като се има в предвид, че някои генератори нямат производство при 2m/s, разликата между има и няма е 100%. Двойно по-високата скорост между магнити и намотки ме подсща за два пъти по-малък генератор при същата мощност.
Нещо което ще е полезно:
Power of the Wind **)
m/s___W/m 2
0____0
1____0.6
2____4.9
3____16.5
4____39.2
5____76.2
6____132.3
7____210.1
8____313.6
9____446.5
10____612.5
11____815.2
12____1058.4
13____1345.7
14____1680.7
15____2067.2

**) For air density of 1.225 kg/m 3 , corresponding to dry air at standard atmospheric pressure at sea level at 15° C.
The formula for the power per m 2 in Watts = 0.5 * 1.225 * v 3 , where v is the wind speed in m/s.
tgv - специалист
Турбито е комбинация от Дариус, Савониус и Хеликс турбина. Мои познат беше започнал да прави крилата преди 3години. Ако имаш по сериозен интерес, пиши ми на лични.
6osi6 - майстор
tgv написа:
6osi6 написа:
http://prikachi.com/images/718/4486718G.jpg
Започвам да съчувствам на Тани :cry: По всичко личи че се появи нов Революционер в Ветроенергетиката.
Ако примера беше за хоризонтално аксиална турбина с два ротора, до някъде бих се съгласил. Нещо повече че има хеликоптери с такава система.

Започвай да съчувстваш на себе си :-D Бъркаш съотношението на площта на турбината и уловената енергия от вятъра, с начина на генериране ел. енергия. :axe:
При една двойно вертикална турбина, няма тела разположени едно зад друго, което е недостатък за хоризонталните модели.
По-голямото количество произведена енергия няма да е зависимост от промяна на площта на турбината, а от начина на добиването и. При традиционните генератори количеството енергия зависи от активността ротора. Статорът остава пасивен. При двойната турбина по-голямата енергия идва от едновременната активност на статора и ротора. Насочи вниманието си в тази посока, не се заплесвай по перките :rock:

По същият начин ще работят два пропелера, един до друг, с предавки задвижващи едновременно статор и ротор в противоположни посоки.
6osi6 - майстор
tgv написа:
Турбито е комбинация от Дариус, Савониус и Хеликс турбина. Мои познат беше започнал да прави крилата преди 3години. Ако имаш по сериозен интерес, пиши ми на лични.
Имаш модел на такава лопата? Става интересно! Най-добре я дай на Марти да си направи копие от гипс, после идват мъките с отливките от смола.
6osi6 - майстор
dj_marti79 написа:
На тези вертикални турбини с усукани витла, някой има ли представа, в кой участък от витлото какви трябва да са формата и наклона?
http://www.urbangreenenergy.com/sites/d ... _v2.51.pdf

За представа разгледай стр.17 Но само с картинки няма да стане.
tgv - специалист
6osi6 написа:
Започвай да съчувстваш на себе си Бъркаш съотношението на площта на турбината и уловената енергия от вятъра, с начина на генериране ел. енергия.
При една двойно вертикална турбина, няма тела разположени едно зад друго, което е недостатък за хоризонталните модели.
По-голямото количество произведена енергия няма да е зависимост от промяна на площта на турбината, а от начина на добиването и. При традиционните генератори количеството енергия зависи от активността ротора. Статорът остава пасивен. При двойната турбина по-голямата енергия идва от едновременната активност на статора и ротора. Насочи вниманието си в тази посока, не се заплесвай по перките

По същият начин ще работят два пропелера, един до друг, с предавки задвижващи едновременно статор и ротор в противоположни посоки.
Колега Босия, два пъти по високи обороти, не означават три пъти по-голяма мощност, особенно когато на входа имаш константна мощност. Ти май не си чувал за въртящ момент :-D :-D :-D
6osi6 - майстор
От теб за първи път чувам за този въртящ момент :? и нали каза че имаш някакви изчисления за лопати, да те попитам, мислиш ли с тръба фи 500 ПВЦ, може да се направи модела на аксиална турбина с трите лопати?
  • 1
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • 65
  • 154

Тема "ветрогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: