Може да не съм обяснил добре, но на първата схема тези+5 си излизат от захранването на лазера и при затварянето на веригата лазера се задейства, дори и ръчно, в смисъл да задействам лазера не ми е необходим някакъв външен сигнал, просто затварям веригата ръчно или с бутон тест.
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Mhitoss
- напреднал
1028 мнения в "CNC електроника, управление на стъпкови и серво мотори"
STEPER
- специалист
Mhitoss написа:Може да не съм обяснил добре, но на първата схема тези+5 си излизат от захранването на лазера и при затварянето на веригата лазера се задейства, дори и ръчно, в смисъл да задействам лазера не ми е необходим някакъв външен сигнал, просто затварям веригата ръчно или с бутон тест.Точно.
+5 волта и Ground за захранване на релето ги вземи откъдето искаш.Просто трябва винаги да ги има.
Може с външно захранване а може да ги вземеш и от контролера пин14 и пин 15 от 15 пиновия куплунг за Manual interface-а.
За сега той не се използва.
Релето трябва да е обезателно за 5 волта и нисък ток на потребление.Едно RAS-05-15 /5V /72mA 15A/24VDC(120VAC) 10A/250VAC/
от Комет ще ти свърши работа.За диод един широкоразпостранен 1N4148 или много други .
Нормално отворения и средния контакт ги вържи към изхода за лазера както ти ги е начертал MrMurdjo.
Диода го няма в релето.Може и без него но е хубаво да го има защото предпазва транзистора от обратни
пулсации при превключване на релето.
На OUTPUT 1 назначи Пин 16 от LPT порта.Именно на този ПИН ще закачиш входа на релето-базата на транзистора,
/Там може да използваш резистор до 10 к.Без значение./
Съгласно инструкцията на контролера ти, именно той е даден за тази дейност,
а за OUTPUT 2 - pin17. Това са двата пина на които ще получаваш винаги изходен сигнал при определена инструкция.
УСПЕХ
Прикачен файл
РЕЛЕ.jpg (6.56 KиБ) Видяна 3625 пъти
Прикачен файл
Контролер.jpg (65.38 KиБ) Видяна 3625 пъти
STEPER
- специалист
Интересът ми е към машина за 3D лазерно гравиране.
Ако има някой информация в тази насока нека сподели.
Изгледайте този клип.Интересен е.
http://www.youtube.com/watch?v=xGpkgtVVjcY
А на колегата Mhitoss пожелавам това
http://www.youtube.com/watch?v=YBJ9yhUQ ... creen&NR=1
Ако има някой информация в тази насока нека сподели.
Изгледайте този клип.Интересен е.
http://www.youtube.com/watch?v=xGpkgtVVjcY
А на колегата Mhitoss пожелавам това

http://www.youtube.com/watch?v=YBJ9yhUQ ... creen&NR=1
Mhitoss
- напреднал
За 3д лазерното гравиране: Получава се с динамичен контрол на мощността на лазера. Оригинално моя е с потенциометър за контрол, но дръпнатооките предлагат допълнителен модул с електронен контрол на същата мощност който се закача към оригиналния контролер на лазера. Работния файл е картинка с градация на сивото. В смисъл там, където е най тъмно лазера е най-мощен и прогаря най много и обратно. В оригиналния софтуер има настройка на мощността към сива скала. Това е само теоретично , понеже вече знам че всичко по оригиналния софтуер е безумно бъгаво. Това е сайта на производителя http://www.moshisoft.com/, Между другото, ако не се иска голяма дълбочина и релефност става също само с оригиналния контролер, но подготовката на картинката е малко по-специфична, конвертира се само в черно-бял на "Фотошоп" или "Фотопейнт" и се настройва филтъра на конвертирането. Получава се нещо като печат на старите вестници с по-големи или по-малки черни точки, и тяхната наситеност.И пак съответно където е повече черно прогаря повече и обратно.
Mhitoss
- напреднал
Почвам да се чувствам като идиот, може ли да изгори само един пин от порта??, или проблема ми е софтуерен след преинсталацията на МАСН 3, и реално какво става ако изгори, на мен ми подава напрежение от 3,7в когато е неактивен и 5в при активен, преди не беше 3,7 а нула.
MrMurdjo
- майстор
Може да изгори и само един пин. Аз даже предупреждавах.
За колко оси е контролерът? СТЕПЕР явно го познава, но аз не или съм изпуснал момента, когато е ставало дума за него.
Ако е за 4, може да се пренасочи към пиновете на четвъртата (А).
Но директното човъркане в пиновете на самия принтерски порт с галванично неразделен контролер е много рисковано. Пиновете носят само няколко ТТЛ товара - това са към 30-тина милиампера ток максимум.
Контролерът трябва да е поне буфериран с чипове на цокли, да горят те и да се сменят лесно.
За колко оси е контролерът? СТЕПЕР явно го познава, но аз не или съм изпуснал момента, когато е ставало дума за него.
Ако е за 4, може да се пренасочи към пиновете на четвъртата (А).
Но директното човъркане в пиновете на самия принтерски порт с галванично неразделен контролер е много рисковано. Пиновете носят само няколко ТТЛ товара - това са към 30-тина милиампера ток максимум.
Контролерът трябва да е поне буфериран с чипове на цокли, да горят те и да се сменят лесно.
Mhitoss
- напреднал
Няма ли някой от Варна или региона в радиус 100-120 - 150 км, който да ми окаже съдействие за подкарването на системата и привеждането и в работещо състояние, съответно срещу необходимото заплащане разбира се. Мятам машината и компа в багажника и до час и половина съм на място (за Бургас +20 минути). Има си добри специалисти за всичко, за това са учили, аз съм си добър в проектирането но не и в електрониката.
STEPER
- специалист
Don't worry Mhitoss,
Не казваш нищо къде,какво си мерил и с какво си мерил
Контролера ти е галванично разден от порта с оптрони,така,че не е възможно да си повредил пин
на компютъра /освен ако не си бъркал по него/.Въпреки,че този тип контролери са капризни и не са от
най-читавите би следвало да се справиш с него.
Остави измерванията и не изпадай в истерия а спокойно и логично започни отначало след всичко което знаеш.
Най-добре е сам да се справиш със ситуацията за да знаеш утре какво правиш,защото в процеса на работа ще
ти бъде необходимо да познаваш и хардуера
Мога да ти дам една малка програмка за тестване на LPT порта но не сматам,че ти е необходима.
Провери на практика как работи контролера ти като контролер /дали управлява двигатели по осите X,Y и Z./
Като пример - връзваш на контролера съгласно инструкциите само един стъпков двигател,с който пробваш подред функционалността на трите канала.
Стартираш Mach3,задаваш параметрите за работа на мотора,назначаваш два клавиша от клавиатурата за управление на двигателя /System Hotkeys/
и проверяваш дали мотора щв върти наляво и надясно.
В Motror Tuning задай на Step Pulse и Dir Pulse 5 и 25 khz.Kernel Speed и правилен адреса на LPT порта.
Би следвало всичко да функционира добре.
Надявам се да успееш.
Не казваш нищо къде,какво си мерил и с какво си мерил

Контролера ти е галванично разден от порта с оптрони,така,че не е възможно да си повредил пин
на компютъра /освен ако не си бъркал по него/.Въпреки,че този тип контролери са капризни и не са от
най-читавите би следвало да се справиш с него.
Остави измерванията и не изпадай в истерия а спокойно и логично започни отначало след всичко което знаеш.
Най-добре е сам да се справиш със ситуацията за да знаеш утре какво правиш,защото в процеса на работа ще
ти бъде необходимо да познаваш и хардуера

Мога да ти дам една малка програмка за тестване на LPT порта но не сматам,че ти е необходима.
Провери на практика как работи контролера ти като контролер /дали управлява двигатели по осите X,Y и Z./
Като пример - връзваш на контролера съгласно инструкциите само един стъпков двигател,с който пробваш подред функционалността на трите канала.
Стартираш Mach3,задаваш параметрите за работа на мотора,назначаваш два клавиша от клавиатурата за управление на двигателя /System Hotkeys/
и проверяваш дали мотора щв върти наляво и надясно.
В Motror Tuning задай на Step Pulse и Dir Pulse 5 и 25 khz.Kernel Speed и правилен адреса на LPT порта.
Би следвало всичко да функционира добре.
Надявам се да успееш.
ig_ivanov
- специалист
Напълно е възможно е да изгори само един пин на порта. Също така е възможно ако си разкачал кабела към компютъра при повторното му включване някои от пиновете на конектора да е потънал навътре и да не контактува. Както посъветва STEPPER- трябва да се провери най-напред функционалността на машината и целостта на кабела. Следващата стъпка, ако е изгорял порта е да се монтира допълнителна платка с LPT порт. Нещо такова
Тема "CNC електроника, управление на стъпкови и серво мотори" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература