• 1
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • 65
  • 78
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
hidrazin - майстор
Chefo77 написа:
Само че това се води също ЛЕД лампа - 4 вата...
Това Е LED ламба. Тези жълтите "пръчки" СА светодиоди.
Направени са заради купувачите с носталгия по ламбите с нажежаема жичка.
То затова и не са скрити - чарът им е да ги виждаш. За тази дето ги харесват.
Всяка от тези "пръчки" се състои от 28 светодиода с фосфорна заливка отгоре.
Изображение
:partyman:
Chefo77 - майстор
Благодаря и на двамата. Явно мацката е носталгично настроена :lol:
Или дизайнера.
ivan_v - специалист
Плафонът на снимката е Ф400, а чиповете са 16 всеки по 10W. Разделени са на два независими един от друг кръга от по 8 чипа ( 5 топли и 3 неутрални) като всеки от кръговете има отделно захранване. Захранването позволява работа на три мощности: 12W, 24W и 36W като избора им става посредством двоен ключ за осветление, който пуска фазата към греца през един( при включен само първия ключ), два (при включен само втория ключ) или три( при включени и двата ключа) ограничителни ( гасящи) кондензатора.

Прикачен файл

Photo0050.jpg

Прикачен файл

Photo0049.jpg
hidrazin - майстор
Това за 12W иди-доди. Ама за другите две мощности не е реално.
Няма как тая боядисана ламарина да разсее топлина за 24 и още по-малко 36 вата.
brad4edat - специалист
hidrazin написа:
mironcho - специалист
ivan_v написа:
... а чиповете са 16 всеки по 10W. ...
Едва ли ще греят толкова много при 25% от номиналната мощност, освен това се предполага, че част от тези 36W ще са излъчени като светлина :partyman:
brad4edat - специалист
На мен ми е интересно да напише човека, какво се е получило реално в края на краищата. Колко свети, как свети, какво осветява, как са цветовете! Грее ли и колко грее тая пущина!? Има ли трептения видими или през камерата на телефона.
Все интересни и полезни нещица.
Ето например онзи ден при мен се случи седното. Пускам си аз струга, слагам си предпазните очила, цъкам си допълнителната лампа на струга и крушката така хубаво се взриви, ще стъклата като се разхвърчаха, рефлектираха и 2-3 парчета се удариха в предпазните ми очила. До сега ми се е случвало какво ли не с обикновените крушки, ама да се взриви не ми се беше случвало.
Отдавна съм им набрал зъб и тоя път чашата преля вече. Де що има такава крушка монтирана по машините я изхвърлих.
Сега от 2 дена тествам ето тази комбинация монтирана в осветителното тяло на струга. Резултатите са отлични. Свети чудесно, цветопредаването е перфектно, няма никакви видими трептения и си понагрейва доволно :-D 67* измерени на самия диод при 10 мин. работа. Утре ще измеря след час време, като диода е монтиран на доста серозен радиатор. Даже ще цъкна и снимки да видите. Цената е доволно скъпичка, само диода и драйвера + доставката е 28-29лв. за единия комплект. Но пак казвам че свети идеално, перфектни цветове, никакво трептене, и на 1м. от лампата диода дава реално 1280LM. Cree си е Cree!
До няколко дни ще поръчам още и ще подменя, и другите крушки, мисля че и цената е добра, щом се търси качество на светлината. Доволен съм и то много. :)

Изображение
Led Cob емитер/светодиод 1500lm 2-14w G4 Bin 3000/5000k Cree CXA

Изображение
Led/светодиоден токов драйвер 30-48в/300ма/85-265в вход/20вата
ivan_v - специалист
hidrazin написа:
Колега, може ли да споделиш това заключение на база на какво го направи:
Вариант1: Повторил си на 100% постановката и си констатирал това, което си написал?
Вариант2: Извършил си някакви пресмятания, които ще ни споделиш?
Вариант3: Просто така, на око си преценил?
brad4edat - специалист
Лично аз миналата година с два такива 10W диода, захранени всеки със собствен драйвер, залепени на подобен (малък плафон, ако твоя е малък де)щях да изпека диодите. За има няма 5-10 минути, направо ставаха вряли, не се пипаха и ми се наложи да ги премонтирам на два доста солидни радиатора. Но там диодите си бачкаха захранени на макс с двата драйвера.
Можеш ли да ни кажеш, ако знаеш (измерил си) колко градуса ти се нагрява плафона при по продължително светене, да кажеме 20 минутки и повече. Хладен ли е, топъл ли е пари ли? Имаш ли някакви оплаквания, забележки, трептения в светлината, нещо, каквото и да е като инфо, което не си описал:)

ПС. ти си си го описал, ама хем го чета, хем не гледам какво чета аз :-D Твоя е голям плафон, като моя в коридора -
Плафонът на снимката е Ф400
hidrazin - майстор
ivan_v написа:
hidrazin написа:
Колега, може ли да споделиш това заключение на база на какво го направи:
Вариант1: Повторил си на 100% постановката и си констатирал това, което си написал?
Вариант2: Извършил си някакви пресмятания, които ще ни споделиш?
Вариант3: Просто така, на око си преценил?
Ами вземи първо да ни кажеш как ги получи тези мощности?
1.Изчислил си ги.
2.Измерил си ги. Ако да, с какво.
3.Какъв е общия капацитет на гасящия кондензатор за всяка група от осем диода?
4.Какъв е капацитета на филтриращия кондензатор?
5.Друго. :-D

• 1
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • 65
  • 78

Тема "Направи сам LED осветление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: