• 1
  • 62
  • 63
  • 64
  • 65
  • 66
  • 198
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
pulsar - специалист
Панайоте, ако междината е по-голяма от 0,1мм то тогава има смисъл. Иначе с увеличаването на междината само ще повиши тока през първичната, което ще доведе до загряване на трафа...... дори и на празен ход!
pansim - майстор
Малко тръгваме отзад напред, ама ...карай... :)
Различаваме ли загряване на ферита от прекомерни загуби, и загряване на намотките от голям ток???
И въобще...първо трябва да се постави ясно техническо задание - какво искаме да направим, и после да определяме, честота, ключове, трансформатор и др.
Когато намаляваме междината при равни други условия, се намалява използваната максимална индукция, т.е. се налага увеличаване на броя навивки в първичната заради повишена остатъчна индукция.
Въпросния еднотактен правоходов преобразувател може да работи и БЕЗ НИКАКВА междина, стига да се съобрази навиването на трафа съобразно по-ниска максимална магнитна индукция.
В конкретния случай, с 0.1мм трафа има чудесен запас по индукция и няма проблем да работи даже на 30кХц
vezbata - напреднал
Задаващият резистор ми е 8,2кОм, а кондензатора е 3,3nF.
Въздушната междина я направих от един слой хартиено тиксо (приблизително 0,1мм).
Ще пробвам да намаля резистора до около 5-6кОм.
Благодаря за бързите отговори!
pulsar - специалист
pansim написа:
Малко тръгваме отзад напред, ама ...карай... :)
Различаваме ли загряване на ферита от прекомерни загуби, и загряване на намотките от голям ток???
И въобще...първо трябва да се постави ясно техническо задание - какво искаме да направим, и после да определяме, честота, ключове, трансформатор и др.
Когато намаляваме междината при равни други условия, се намалява използваната максимална индукция, т.е. се налага увеличаване на броя навивки в първичната заради повишена остатъчна индукция.
Въпросния еднотактен правоходов преобразувател може да работи и БЕЗ НИКАКВА междина, стига да се съобрази навиването на трафа съобразно по-ниска максимална магнитна индукция.
В случая имаме дадена ни осцилограма и на базата на нея изказваме мнения, затова препоръчах да вдигне честотата, дори да махне междината.
pansim написа:
В конкретния случай, с 0.1мм трафа има чудесен запас по индукция и няма проблем да работи даже на 30кХц
А дано, ама надали............
pansim - майстор
И на какво се основава твоето мнение?
Продължавам да твърдя, че немагнитна междина не е задължителна за работата на този вид инвертори
И вдигането на честотата при колегата няма да промени нищо.
:partyman:
andro440 - майстор
Здравейте,понеже стигнах до събиране на електрожена в кутия ...се натъквам на следния проблем с дросела ,след изправителните диоди на изхода на трафа - и реших да попитам за съвет .
дросела не съм го направил а искам да е готов и да се ориентирам от размера му ,за да му намеря подходящо място в кутията..

разполагам с половинки от ТХО - медна шина 1мм х 20 мм - нямам уред за мерене на индуктивност ...КВО" ,правя в случая? -на 4 половинки събирам около 10-на навивки .
давайте съвети
Прикачен файл:
Picture 184.jpg
Picture 184.jpg (33.39 KиБ) Видяна 3188 пъти
pansim - майстор
Не е много критична стойноста му. Но ферита пък не е най-подходящ материал за изходен дросел.
Щом нямаш друго, навивай и ще работи. Не се притеснявай.
vezbata - напреднал
Съфорумци,
след 2-3 дни "борба" с инвертора нагласих коеф. на запълване да е 44% при 40 кHz. Тук идва и интересно (поне според мен)- това е измереният модулиран сигнал подаден върху гейта на транзистора(FGH40N6S2D), а К-Е при натоварен траф се получава това на снимката! Очаквах и там да видя 44% коеф. на запълване ама той не е. Това според мен не е много нормално.

Прикачен файл

IMAG0119.jpg
pulsar - специалист
На мен ми прилича на разменени крайща на драйверния траф към гейта на транзистора. И вобще за какво ти е този товар.
vezbata - напреднал
разменени крайща на драйверния траф към гейта на транзистора
И на мен ми се искаше да е това ама се съмнявам :) .
Освен да ги раменя и така да си карам :-D -на обратно. И без това вече почни се отказах от понататъчно развитие на проекта. За направата на такъв апарат се изискват доста познания и опит, според мен.
  • 1
  • 62
  • 63
  • 64
  • 65
  • 66
  • 198

Тема "Изработка на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: