• 1
  • 64
  • 65
  • 66
  • 67
  • 68
  • 98
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
STEPER - специалист
чет мар 11, 2021 9:07 pmsvdmk написа:
Има хора, които се интересуват от DIY принтери, обаче според мен, вороните които правиш излизат малко от тази категория.
Лично според мен, прекалено много купешки и индустриални чаркалаци имат. И то няма и как да е по друг начин, при положение, че създателите претендират за перфекционизъм.
Моето разбиране за DIY е малко по различно, нещата трябва да се случват с достъпни материали и според фантазията и способностите на създателя, за да му донесе кеф.
Вероятно, ти вече си преминал през този етап, и търсиш други предизвикателства.

Ей това е DIY по мой начин, заварена рама, придвижване по X и Y с радиални лагери по калибрована стомана, та дори и нагревателя на леглото е DIY.
Може би след време това ще ми изглежда твърде лаишко произведение, но засега ме кефи.
Здравей svdmk,

Ако искаш да научиш нещо направи си - Do it yourself /DIY/
Ако искаш да имаш нещо - Купи си.
Това е философията на форума.Повечето са с купени машини след което започват да ги модифицират тъй като
навярно незадоволяват техните виждания,изисквания и потребности.
В това няма лошо,цените са ниски и примамливи но пък това е за сметка на качеството,изпълнението и вложените детайли.
Несправедливо е обаче да се казва :? ,че ето виждаш ли, те имат /VORON -ите/ "прекалено много купешки и индустриални чаркалаци ".
Но аз не мисля да имат нещо повече от това което ти си вложил в своя DIY принтер или някой друг ще вложи ако
реши да си прави 3Д принтер.Дори този модел - Voron Switchwire CoreXZ - има един мотор по-малко.
Всички тези "купешки и индустриални чаркалаци" като мотори,ремъци,винтове.лагери, и т.н. са извън сферата на Do it yourself
и не трябва да се споменават. Те определят само бюджета за принтера :)
Ворините определено са в категорията -Направи си сам-, понеже за сега няма производител от който да го закупиш.
А искаш ли го -трябва да си го направиш.
Аз не мога да направя свой авторски принтер и затова съм принуден да клонирам предоствените безвъзмездно разработки
на 3Д принтери какъвто е проекта VORON и който много ми допада.
Но интересното в моята история е това,че с първата ми прцизна DIY машина /CNC рутер/ успях да направя първите два
3д принтера. За целта се понаучих да използвам 2Д CAD-CAM софтуер и да си правя детайлите с рутера.
Като изходен материал е използван MDF.
Концепцията при тях е ясна - 3 кординатна система но решенията са си чисто мои.
Подрави
Малко снимков материал и което е DIY по мой начин.
DIY в действие :) :wink:

CNC рутер

Прикачен файл

100_1304.JPG
100_1304.JPG (95.63 KиБ) Видяна 1424 пъти

Прикачен файл

100_1041 [640x480].JPG
100_1041 [640x480].JPG (110.7 KиБ) Видяна 1424 пъти

Прикачен файл

5.jpg
5.jpg (47.09 KиБ) Видяна 1424 пъти

Прикачен файл

3.jpg
3.jpg (45.39 KиБ) Видяна 1424 пъти

Прикачен файл

2.jpg
2.jpg (46.86 KиБ) Видяна 1424 пъти
Последна промяна от STEPER на пет мар 12, 2021 3:45 pm, променено общо 1 път.
STEPER - специалист
Поради ограниченията на форума още няколко снимки тук.

3Д ПРИНТЕР

Прикачен файл

100_2744A.jpg
100_2744A.jpg (43.01 KиБ) Видяна 1423 пъти

Прикачен файл

100_2742A.jpg
100_2742A.jpg (41.67 KиБ) Видяна 1423 пъти

Прикачен файл

5АА.jpg
5АА.jpg (37.1 KиБ) Видяна 1423 пъти

Прикачен файл

3_1.jpg
3_1.jpg (72.65 KиБ) Видяна 1423 пъти

Прикачен файл

1_1.jpg
1_1.jpg (81.78 KиБ) Видяна 1423 пъти
brum - майстор
Аз съм от другият край - купих си CNC рутер и 3D принтер, за да мога да майсторя разни неща със тях :) .

Рутера не е модифициран и грам от както го взех. Целта ми беше да се науча да работя с него и да изработвам дребни детайли. 3D принтера дойде преди няколко месеца. На CNC рутера почнах да правя основно кутийки за електроника и ми дойдоха ограничени възможностите му, та минах на принтирани детайли.

Но по мой сметки ако бях купил принтера на части щеше да излезе по-скъп. За рутера не съм гледал, ама принтера ми дойде на 300 и малко лева в кашон и за час и малко събиране заработи. Ако бях го накупил на части и бях инвестирал времето в него да си го изработя сам цената щеше да е много пъти отгоре. Та мисълта ми е, че да изработваш всичко сам е прекрасно, но трябва да можеш да си го позволиш. При мен ограничаващият фактор е времето...

А иначе концепцията на форума е "направи си сам". Та за да си направиш само WiFi стайни термостати на подовото се вписва. Нищо, че за тях си купил 3D printer за да им напечаташ кутийките :) . Та не ни отписвай тези дето сме си купили принтерите. Силно ме съмнява някой да си прави винтовера с който си майстори нещата.
brad4edat - специалист
Привет! Днеска пак се помъчих малко да оправя проблема с ретракшъна на екструдера.
Е не успях но заследих нови интересни неща, чакам и помощ от китайците, дано нещо измислят и те.
Значи не е хардуерно!
Защо мисля така! Защото грешката се случва ако се случи винаги и само по един единствен път на слой! И винаги се случва на две близки съседни точки от един детайл! Тези две неща изключват хардуерен проблем. Ако е хардуерно ще се случва по няколко пъти на слой и едва ли ще е винаги при две близки точки.
Хардуерен проблем с електрониките отпада!

Идва интересната част!
Опитах няколко Марлина, който имам за този принтер.
Сегашния марлин 2.0.6 с различни разновидности Мои!
1.1.2 Оригинален чист Марлин с който си дойде принтера
Марлин бЪГ фикс 2.0
Марлин 1.9
Потребителски Марлин за този принтер
Еми с нито един от тези Марлини не се оправни нито се повлия проблема! :lol:

Интересното е че слайсвам с 3 слайсера и на слайсерите виждам, че навсякъде има нужните пътечки за празен ход. Дори в момента в който принтера направи грешката виждам как точно там и точно сега го изчертава на компютъра като празен ход, а не го прави.
Няма значение дали е от меморикарта или от PC печатането, пробвал съм, не се влияе.
Прикачвам едно клипче на което се вижда проблема към края на клипа 1.14мин. Нарочн съм активирал Software retraktion и да повдига главата, за да е по видимо, но иначе не я ползвам тази команда за повдигане нити опцията Software retraktion.
С две думни не е хардуерно, софтуерно е но не се влияе от версията на марлин и не е от слайсерите! Еб-а си мистерията :lol: :lol: :lol: Ще продължавам тези дни да се боря още.

На видеото малко се е разскърцала предпазната гумичка на единия линеен лагер на масата от 5-6 дни, но ще почака още седмица две, докато направя кутия за принтера и тогава с разглобяването за да го мушна в кутията, ще сменя и лагерчетата, да си "бъжика" тихо и кротко докато принтира а не тоя оркестър сега :lol:

Някой би ли ми слайснал с неговия софтуер ето този мой лагер, за да опитам да изпринтя неговия г-код! https://www.thingiverse.com/thing:4789149 Вече не знам какви лудости да мисля и търся. Огледайте хубаво лагера, като го слайснете, че е супер плътен и да не ви залепи съчмите за гривните. Лагера е тестван и е работещ директно от принта.
brum - майстор
Пробвай да намали jerk-а и retraction-а по E наполовина и retraction speed-а в slicer-а наполовина. Виж дали проблема го има след това.

Ако отговора е "да" - намери някаква проста фигура за печатане (без кръгове по нея) за печатане при която проблема да се повтаря. Ще трябва да експериментираш докато го изчистиш и ще ти е полезна. Качи после gcode-а и снимка на отпечатаният детайл на който да се виждат проблемите.
brad4edat - специалист
Платки драйвери са чисти и добре се охлаждат. Не е хардуерен проблем защото го прави само един път на цял слой и винаги е на близко стоящи точки. Джерковете ми са 7 акслерейшъна съм опитвал от 700 до 4000 и е все тая :) минимална екструдирана нишка преди ретракт е 0.02 а разстояние минимално преди ретракт е 0.8. Играл съм си и с тези параметри и пак греда. Направо съм шах и мат с пешката :)

Ще кача и кодове, ама ако и някой слайсне лагера от горния линк да даде код да опитам...
brum - майстор
Слайсването е до конкретен принтер и материал. Кажи температура и скорост която търсиш, и диаметър на дюзата.

Jerk-а и ускорението по E ли си дал? И двете са доволно големи. Пробвай на 0.5 и 100. За X, Y и Z не ме интересуват. Проблема не ти е по тях.
brad4edat - специалист
съб мар 13, 2021 1:06 pmbrum написа:
Слайсването е до конкретен принтер и материал. Кажи температура и скорост която търсиш, и диаметър на дюзата.

Jerk-а и ускорението по E ли си дал? И двете са доволно големи. Пробвай на 0.5 и 100. За X, Y и Z не ме интересуват. Проблема не ти е по тях.
Привет! Да това са стойностите за Е екструдера. Казваш са голями, за джерка ок, но за ускорението 700 много ли е, доста по малко е от дефолтните в Марлините дето опитвах.
Температури дюза 205 а легло 65 масата ми е 300х300мм. Скорост на печат за лагера е около 25мм/с външно ивътре 35-40 1.2стена поне а пълнежа от 30% нагоре поне :)
brum - майстор
Не успявам да кача gcode-а, че дори компресиран е 2.4MB. Дай поща да го изпратя.

Но преди да пробваш с моя файл направи следното и виж дали проблема ще остане:
1) Намали E jerk-а на 0.5 mm/s
2) Намали E accelaration-а на 10 mm/s2
3) Намали максималната скорост по E на 100 mm/s
4) В slicer-а сложи retraction speed-а на 25 mm/s

Нарежи си пак модела и ползвай настройките за скорост които си споменал по-горе.
  • 1
  • 64
  • 65
  • 66
  • 67
  • 68
  • 98

Тема "3D принтер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: