чет мар 11, 2021 9:07 pmsvdmk написа: Има хора, които се интересуват от DIY принтери, обаче според мен, вороните които правиш излизат малко от тази категория.Здравей svdmk,
Лично според мен, прекалено много купешки и индустриални чаркалаци имат. И то няма и как да е по друг начин, при положение, че създателите претендират за перфекционизъм.
Моето разбиране за DIY е малко по различно, нещата трябва да се случват с достъпни материали и според фантазията и способностите на създателя, за да му донесе кеф.
Вероятно, ти вече си преминал през този етап, и търсиш други предизвикателства.
Ей това е DIY по мой начин, заварена рама, придвижване по X и Y с радиални лагери по калибрована стомана, та дори и нагревателя на леглото е DIY.
Може би след време това ще ми изглежда твърде лаишко произведение, но засега ме кефи.
Ако искаш да научиш нещо направи си - Do it yourself /DIY/
Ако искаш да имаш нещо - Купи си.
Това е философията на форума.Повечето са с купени машини след което започват да ги модифицират тъй като
навярно незадоволяват техните виждания,изисквания и потребности.
В това няма лошо,цените са ниски и примамливи но пък това е за сметка на качеството,изпълнението и вложените детайли.
Несправедливо е обаче да се казва

Но аз не мисля да имат нещо повече от това което ти си вложил в своя DIY принтер или някой друг ще вложи ако
реши да си прави 3Д принтер.Дори този модел - Voron Switchwire CoreXZ - има един мотор по-малко.
Всички тези "купешки и индустриални чаркалаци" като мотори,ремъци,винтове.лагери, и т.н. са извън сферата на Do it yourself
и не трябва да се споменават. Те определят само бюджета за принтера

Ворините определено са в категорията -Направи си сам-, понеже за сега няма производител от който да го закупиш.
А искаш ли го -трябва да си го направиш.
Аз не мога да направя свой авторски принтер и затова съм принуден да клонирам предоствените безвъзмездно разработки
на 3Д принтери какъвто е проекта VORON и който много ми допада.
Но интересното в моята история е това,че с първата ми прцизна DIY машина /CNC рутер/ успях да направя първите два
3д принтера. За целта се понаучих да използвам 2Д CAD-CAM софтуер и да си правя детайлите с рутера.
Като изходен материал е използван MDF.
Концепцията при тях е ясна - 3 кординатна система но решенията са си чисто мои.
Подрави
Малко снимков материал и което е DIY по мой начин.
DIY в действие

CNC рутер
Прикачен файл
100_1304.JPG (95.63 KиБ) Видяна 1424 пъти
Прикачен файл
100_1041 [640x480].JPG (110.7 KиБ) Видяна 1424 пъти
Прикачен файл
5.jpg (47.09 KиБ) Видяна 1424 пъти
Прикачен файл
3.jpg (45.39 KиБ) Видяна 1424 пъти
Прикачен файл
2.jpg (46.86 KиБ) Видяна 1424 пъти
Последна промяна от STEPER на пет мар 12, 2021 3:45 pm, променено общо 1 път.