• 1
  • 65
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69
  • 198
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
pansim - майстор
А може би е добре да се придържаме към авторската конструкция - там по спомен е 100 микроХенри дросела
Навий това което си показал на снимката и тествай. По моето скромно мнение - ще работи добре.
После ще говорим пак, ако има проблем с качеството на заваряване. И задължително тест с базични електроди!
andro440 - майстор
pansim написа:
А може би е добре да се придържаме към авторската конструкция - там по спомен е 100 микроХенри дросела
Навий това което си показал на снимката и тествай. По моето скромно мнение - ще работи добре.
После ще говорим пак, ако има проблем с качеството на заваряване. И задължително тест с базични електроди!
Реших да навия дросела на желязна сърцевина . на първо смятане ,ще събера около 15-на навивки от шината 20Х1 .
Прикачен файл:
Picture 187.jpg
Picture 187.jpg (32.58 KиБ) Видяна 2892 пъти
Така и никой не сподели ,кой материал за сърцевина е по добър в случая и за това ще се доверя на снимка от руски форум
Прикачен файл:
ScreenHunter_260.jpg
ScreenHunter_260.jpg (61.08 KиБ) Видяна 2892 пъти
:cool:
nikolaytatarov - специалист
хубаво е да можеш да го измериш,но и опитно става с електрод.От старите телевизори и радиа стават трафовете дето са лампови,20 навивки може и да са много според мен .
pansim - майстор
Няма най-добър, има предпочитани качества за конкретно приложение. В нашия случай, ти бях писал преди две-три страници, че е възможно да се навие върху сърцевина от дросел на стра луминисцентна лампа 40 вата /или повече/
Ама дали си го прочел?????????????????????
Със тези Ш образни сърцевини също може, ама трябва да се вземе под внимание насищането при голям ток, и съответно необходимата немагнитна междина.
Пак казвам - навий това което бе показал на предишната снимка - после ще кажеш дали е добре.
Според мен - ще работи...
Успех.
andro440 - майстор
pansim написа:
Няма най-добър, има предпочитани качества за конкретно приложение. В нашия случай, ти бях писал преди две-три страници, че е възможно да се навие върху сърцевина от дросел на стра луминисцентна лампа 40 вата /или повече/
Ама дали си го прочел?????????????????????
Със тези Ш образни сърцевини също може, ама трябва да се вземе под внимание насищането при голям ток, и съответно необходимата немагнитна междина.
Пак казвам - навий това което бе показал на предишната снимка - после ще кажеш дали е добре.
Според мен - ще работи...
Успех.
ЕСТЕСТВЕНО е, ЧЕ ,ЩОМ ПИТАМ >>>ЧАКАМ отговори и ЧЕТА ! Четох и това за луминисцентните лампи -тоя форум съм го чел от /нова година /насам -почти през вечер -от начало до края.да не говорим за други и руски -дори и японски ...това за насищането ми е ясно -за междините -също ! въпроса ми е : дросела ,със силициев магнитопровод или феритен. дай снимка ,как е направен дросел на инвертор ,навит на сърцевина от дросел за луминисцентна лампа.сложи и една снимка ,как ти си правиш дросела ...не се свиди толкова . или поне някоя насока дай ....за да не грешим и да не се налага да пробваме -точно с тия дебелите жици -ако решиш де ...
pansim - майстор
Ето ти снимка на един тип дросел, който използувам в моите заваръчни инвертори. Индуктивноста му е около 30 микроХенри
Размерите му са 60х50х30мм немагнитна междина 2мм навивки 8
Обаче - автора на схемата която правиш е дал стойност 100 микроХенри. Явно е имал нещо наум...не мога да кажа...та...ти си знаеш. Пак казвам - навий колкото се съберат навивки на ферита и тествай.
Това ще ти даде информация за по-нататък...
Доволен ли си вече....или искаш и готов дросел да ти пратя :)

Прикачен файл

дросел.jpg
vezbata - напреднал
Някой, случайно да се е опитвал, да добавя "трансили" паралелно на силовите транзистори като допълнителна мярка за защита от пренапрежения.
Идеята ми е да поставя по един двупосочен "трансил" освен RCD снубера.
pulsar - специалист
vezbata написа:
Някой, случайно да се е опитвал, да добавя "трансили" паралелно на силовите транзистори като допълнителна мярка за защита от пренапрежения.
Идеята ми е да поставя по един двупосочен "трансил" освен RCD снубера.
Ами слагай, щом си стигнал до тях. Ако ти не помогнат, поне няма да ди пречат.
pansim - майстор
Никакви трансили в тази схема не се поставят на транзисторите!!!
Ако искаш ме слушай - твоя воля :partyman:
vezbata - напреднал
Ами слагай, щом си стигнал до тях. Ако ти не помогнат, поне няма да ди пречат.
По принцип нещата се получават добре според мен, с изключение на едно единствено нещо: при натоварване (при ниско напрежение) има доста голям пик на импулса в началото на К-Е. Изчиства се при използването на кондензатор на снубера чак при 47nF!!! Сигурно разковничето е в индуктивността и/или намагнитващият ток на трансформатора. Чудя се дали този импулс при по-голям ток няма да слезе надолу. Някой може ли да покаже осцилограма К-Е от правен от него инвертор, при натоварване?

И като се замисля нещата май не се получават толкова добре :) . Очаква се едно голямо БУМ, като го натоваря.
А за трансилите само питам, че ми е интересно.
Благодаря на pansim за коментара му отностно напрежението на гейта (от предишните му постове)- наистина беше високо. Вече го редуцирах до 12V.
  • 1
  • 65
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69
  • 198

Тема "Изработка на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: