• 1
  • 65
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69
  • 98
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
brad4edat - специалист
Привет!
Емайла brad4edatrazlog@mail.bg
Днес си играх със скоростите, джерковете и тем подобни и с тези стойности дето си писал, нищо не го влияе освен дето принта беше супер бавен но пак със същия проблем. По принцип работя основно през repetier в който съм настроил Cura, Prusa и Slic3r да извлича кода чрез тях.

Преди малко реших да слайсна директно в Prusa, не през Repetier. Там обаче този път намалих стойността на minimum travel after retraction ( retraktion is not trigered when travel movments are shorter than this lenght) от сегашните 0.8мм. На 0.03мм. Пуснах да слайсне и качих на мемори картата.
Принтих със стандартните ми сетингси на Марлина до момента с които си работя. Тоя път О чудо, никъде не пропусна команда за E retraction. Но трябва още принтове да направя за да се уверя че е ОК сега и дали фатката е че минах от 0.8мм. Разстояние на 0.03мм. Разстояние или е забъркан Repetier по някакъв начин.
Интересното е и че Prusa слайсва така, че има много по-малко близки една до друга точки на прехвърляне на дюзата, отдалечава ги осезаемо една от друга. Пак имаше съседни точки, но този път всичко мина ОК.
Но джерковете, ускоренията и тем подобни не са виновни.

Утре ще тествам още за да потвърдя че нещата са ОК и да видя дали проблема е бил в супер малкото разстояние-minimum travel after retraction, което трябва да има от порядъка на стотни от милиметъра или нещо се оплитат нещата по друг начин.

Ще пробвам и Г кода от email а и ще пиша до къде съм стигнал. Но явно имам някакъв напредък за сега. Тоя проблем не ми е болка за умиране но е дразнещ и е единственото нещо, което ми се опъваше до момента с принтера.

Изключително съм признателен и благодарен за обърнатото внимание колеги! :)
brum - майстор
Звучи като да си намерил проблема. Но пък казваше, че в gcode-а има retraction. Ако тази настройка ти е проблема, то в gcode-а няма да има retraction на това място.

Пуснал съм ти slice-нати неща като за моя принтер с параметрите дето ми даде. Имай в предвид, че моят е с bowden extruder, та retraction distance-а е голям - 5мм.
brad4edat - специалист
Ок. Благодаря! Моя също е с Боудън екструдер. Преди година мислех да мина на директен екструдер но, като се позамислих се отказах поне за сега заради по голямата тежест на такъв директен екструдер. Това което направих е да скъся тръбичката до към 25-30см. И свалих Nema-та ниско, малко над нивото на леглото. Така работи добре и с tpu а мога да печатам до към20см. Височина. Моя принтере е 300*300*400мм. Така сложих втора NEMA горе високо на рамката ако се наложи да печатам нещо голямо просто бучвам кабела на горния екструдер, там тръбичката е 60-70см. Но 99% от принтовете са с височина по Z на 10см макс.
svdmk - специалист
ср мар 10, 2021 8:30 pmsvdmk написа:
Относно проблемът на brad4edat:
В CURA има параметър "retraction minimum travel" , с който се задава минималното разтояние, при което се изпълнява ретракт.
По дефолт в CURA този параметър е 0,8 мм , естествено при травъл от 0,1мм, както споменаваш в поста си, естествено няма да направи ретракт.
Brad4edat,
Един въпрос
Реших да изпринтирам лагера ти, обаче гледам, че сачмите са доста близко да вътрeшната гривна.
Та да попитам, променяш ли някакви настройки в слайсера, за да може се върти?
Примерно horizontal exnansion или други
Последна промяна от svdmk на нед мар 14, 2021 12:22 pm, променено общо 2 пъти.
brum - майстор
За direct drive-а и подвижната маса - при масовите принтери по Y положението е по-зле, щото мести и build plate-а, и модела. А ако имаш стъкло за основа на печатането то ще тежи повече от мотора и екструдера взети заедно.

Но и аз си карам на bowden extruder.
brad4edat - специалист
Относно проблемът на brad4edat:
В CURA има параметър "retraction minimum travel" , с който се задава минималното разтояние, при което се изпълнява ретракт.
По дефолт в CURA този параметър е 0,8 мм , естествено при травъл от 0,1мм, както споменаваш в поста си, естествено няма да направи ретракт.
[/quote]

Brad4edat,
Един въпрос
Реших да изпринтирам лагера ти, обаче гледам, че сачмите са доста близко да вътрeшната гривна.
Та да попитам, променяш ли някакви настройки в слайсера, за да може се върти?
Примерно horizontal exnansion или други
[/quote]

Да, съчмите на модела в Тингверсе в момента са тангенти на вътрешната гривна и повечето слайсери виждат зор да ги нарежат правилно, обикновено ги слепват с вътрешната гривна и става пълен бъркоч.
Аз тоя лагер там съм го поне 3 пъти принтирал, но успявах само с CURA да го слайсна като хората, до като не се появи след време проблема с ретракшъна.
Изчакай утре като отида на работа на служебния лаптоп имам файл, на въпросния лагер на който съм отместил съчмите от вътрешната гривна с 0.07мм. и ще успееш да го слайснеш. Самия лагер има от едната страна една гривна, която играе роля на съпорт на съчмите! Ляга на тази страна с този съпорт и се слайсва без никави подпори. Може периферия. И се внимава за долните слоеве на каква височина ще ги печаташ да не станат мазало :lol: Обикновено за тест е ок 1.2мм. стени и 25% пълнеж. А може и да си печаташ на 100%
Обещавам утре в Тингверсето да добавя и този файл с отдалечените леко съчми. Провери по някое време през деня, ще има нов файл и опитай него ако искаш.
Трябва да имаш настроен много добре екструдер и подаването му за да не ти залепи съчмите за гривните, особено на този файл дето са тангенти към гривната! :lol: Не пипам никакви настройки на дименсиите на обекта по никоя ос. Така съм го принтил но трябва ако се налага да намалиш % на подаване на нишката, примерно от 100% на 94% да речем. Много си зависи от самата нишка и настройката на екструдера :)

Да аз печатам на стъкло. Абсолютно чисто стъкло, На 2-3 дни го мия с вода и съпунче и PLA PETG залепват направо зверски за него. Масата ми е с подгрев! Пла си пада само след като изстине масата, ПЕТГ-а с малко споменаване на майка му понякога :lol:
Печатъл съм и на Клингерит 3мм. също става много добре!
Печатах и на лепеща се подложка за 3д принтери, но за 6-7 месеца даде фира, особено след няколко принта на АБС, АБС-а направо я отлепи изскубна от основата при свиването :shock:
После един час не можах да си изчистя масата от лепилото на подложката което остана по алумина на масата. От тогава се отказах от такива подложки и печетам само на съкло.
Да стъклото тежи + детайла, няма спор.
Но директ драйвите дето масата не им се движи а се движи само екструдера имат и релса, и две каретки минимум по които движи екструдера с релсата. Двоен ремък и така. Чудих се чесах се и реших че не си заслужава галимацията да пепрпавям притера да е с неподвижна маса по Х и У и да движи екструдера насам натам и се отказах поне за сега. А съм купил всички части за преработката в такъв тип принтер :lol: Но просто Боудена с къса тръбичка е идеален, даже и с ТПЮ си принти на 35м/с което е супер.

Иначе за ПРОБЛЕМА
Ами изглежда го напипах къде е!
Прикачен файл:
IMG_20210314_163320.jpg
Тази настройка е разковничето явно. В Prusa и Slicer e една и съща! По дефолт е 2мм :shock: Аз я бях смъквал до 0.8 и до 0.4мм. и ми слепваше тези супер близки една до друга точки на ретракт на екструдера! Само при субер близки една до друга точки го правеше.
Смъкнах стойността на 0.03 и на 0.05мм. за тестове и се оказа че проблема се реши!!! :partyman: :prayer:
Просто трябва тази стойност да бъде в стотни от милиметъра, не милиметри не десети!

Слайсвах директно с слайсерите и през Repetier host, качвах на картата и на кабел принтих и всичко е ОК работи точно! Няма никакво значение от ускорения, скорости и джеркове! Тази стойност ако е ОК, няма пропуски на ретракт!

Другия интересен момент който утре ще доуточня е че ако слайсвам с CURA през Repetier там тази настройка я няма, или не е точно същата а подобна и въпреки че и там смъкнах на 0.03мм и има определено осезаемо подобрение спрямо преди, то пак направи 2-3 пропуска. Но там настройката има гласи така; minimum travel BEFOR retraktion !!! ПРЕДИ!
А в prusa i Slic3r e minimum travel AFTER retraction!!! СЛЕД!
Подобни настройки с подобна идея но всъщност различни и то доста и точно тук се получва проблемацията в това, че няма настройка за ПРЕДИ retraction при Cura през Repetier host.

Така, че проблема е решен чрез драстично сваляне на стойноста в PRUSA и Slic3r
Остава да го доогледам в CURA, понеже 99% слайсвам и контролирам през Repetier host.

Качвам и две снимки на това което се случва при слайсване през CURA в Repetier.
Вижда се че командата за празен ход с ретракт я има но реално не се изпълнява и принтера си минава директно между двете близки точки. :lol:
Прикачен файл:
IMG_20210313_164831.jpg
Прикачен файл:
IMG_20210313_164715.jpg

Утре ще дотествам :wink:
svdmk - специалист
пон мар 15, 2021 12:11 ambrad4edat написа:

Другия интересен момент който утре ще доуточня е че ако слайсвам с CURA през Repetier там тази настройка я няма, или не е точно същата а подобна и въпреки че и там смъкнах на 0.03мм и има определено осезаемо подобрение спрямо преди, то пак направи 2-3 пропуска. Но там настройката има гласи така; minimum travel BEFOR retraktion !!! ПРЕДИ!
А в prusa i Slic3r e minimum travel AFTER retraction!!! СЛЕД!
Подобни настройки с подобна идея но всъщност различни и то доста и точно тук се получва проблемацията в това, че няма настройка за ПРЕДИ retraction при Cura през Repetier host.

Изобщо не се занимавай с CURA-та в Repetier, тя е ужасно стара версия.
brad4edat - специалист
Да стара версия е но в 99% от принтовете върши страхотна работа и е ужасно бърза за моментални леки настройки преди да почнеш да принтнеш ако се налага. Но да старичка е.

Добавих и лагера с малко-по големия луфт на съчмите, при другия лагер в Тингверсето.
brum - майстор
На картинката дето си показал ако ширината на нанесената нишка е 0.4мм, то travel-а е поне 1.6мм. Т.е. дори при 0.8мм не би трябвало да го има проблема. Ама подробност. Важното е, че си решил проблема :) .
brad4edat - специалист
пон мар 15, 2021 2:37 pmbrum написа:
На картинката дето си показал ако ширината на нанесената нишка е 0.4мм, то travel-а е поне 1.6мм. Т.е. дори при 0.8мм не би трябвало да го има проблема. Ама подробност. Важното е, че си решил проблема :) .
Само да ти кажа, че малко си позабравил да прикачиш Г-кода към e-maila :) :-D Но това няма значение вече. Благодаря за вниманието !:)

Да проблема се оказа в стойността на въпросната настройка в Prusa и Slic3r. Трябва да се намали до стотни. 0.05мм. е ок. По дефолт е 2мм :shock: Що за каруцарска стойност!? Чудя се защо не е по дефолт поне 0.1мм. да кажем. Често се принтят подвижни сглобени елементи, дето ако тая стойност не е поне 0.1мм ще се получи въпросната неприятна ситуация със слепването и елемента ще отиде по дяволите ако не се усети човек навреме.

Остава да намеря къде в CURA има точно такава настройка и да я наглася и там, че в новата версия не я виждам къде е
В CURA има параметър "retraction minimum travel" , с който се задава минималното разстояние, при което се изпълнява ретракт.
  • 1
  • 65
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69
  • 98

Тема "3D принтер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: