• 1
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69
  • 70
  • 154
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
dj_marti79 - специалист
Съчувствам ти. Аз още преди да сложа витлата забелязах че при лек вятър мачтата с генератора има собствен резонанс. Какво говоря, че те и парните турбини имат резонанс. Забеляза ли поривите колко метра/сек са били? Заварките задължително през цяло и на голяма пощ. Никакво точковане. Допълнително парче метал заварено върху двата детайла. Не по малко от 4 опорни точки. Където има усилия или механични напрежения да се слагат тампони или пружини за обиране на вибрациите. Ако конструкцията е по-тежка, струва ми се че по-трудно изпада в резонанс.
Аз вчера го изправих с новите витла. Те са с около 10-15mm по-тесни от всички страни от старите и тръгват по-късно - 1,5m/s. Липсва инерция ипри 1m/s се опитват да спират. Необходимо им е време и постоянен вятър за да наберат обороти - недостатъчна мощност. Не че са лоши, просто старите бяха по добри. Говорим за котвено залеване 100гр/m.

Прикачен файл

DSC00089.jpg
tgv - специалист
Всяка конструкция има собствена резонансна честота. Избират се режими на работа, които да избягват изпадането в резонанс или саморазрушение на конструкцията.
Затова до сега резултатите са Плачевни. #-o
Едеми да не се сърди на вятъра, а на себе си. Едно е да си повярваш, друго е да организираш курсове, трето да отговаряш когато си на кеф, а четвърто и пето е, да дадеш работещо решение поне за 5години.
Един ветрогенератор се проектира от фундамента до върха на крилото, така, че екплотационния му период да е 15-20год.
Счита се, че ако се е изплатил до 7-та година, резултата е отличен. Другото е онанизъм.
edemy2001 - специалист
Съгласен съм, че резонанса си е сериозна причина и проблем, но в моя случай се отнася повече за недооценяване на ситуацията. Защото резонанса си е резонанс, но ако се направи достатъчно здрава конструкцията съобразена с мощностите, резонанса не би се отразил по този начин. Всъщност недооценяването се състои в следното. Реших, че след като някои производители могат да си позволят да направят до 300 вата генератори без механична защита срещу силен вятър с отклоняване чрез опашката на пропелера от фронтално до успоредно срещу вятъра, мога и аз да опитам един 50 ватов генератор да го направя така. Да, НО не оцених, че при вятър със скорост 15 м/сек. върху пропелер с диаметър 98 см. колкото беше въпросния се отделят не 100 или 200 вата, а цели 650 - което си е 2/3 от киловат! Естествено, че при такива мощности, трябва конструкцията да е здрава. От там нататък, дали е имало резонансни явления (вибрации) не мога да знам случило се е през нощта, когато не бях там, но самия факт за мощността въздействуваща в случая си е показателен само по себе си. Съответно, като не съм се съобразил с това, алтернатора заедно с пробелера се държеше на две планки, които бяха заварени към втулката на вертикалната ос на дължина от по 1 см. за всяка от тях! Е, да попитам - какви резонансни явления - това, което съм направил си е чисто недооценяване на ситуацията!
А, иначе всичко което е направено от мен с цел продажба си е направено по всички правила на тази техника и не съм имал проблеми от към механичната част. Имам един изгорял статор, който в момента правя наново. Но такива неща се случват. Важното е да се направят съответните изводи и да не се повтарят едни и същи грешки.
tgv - специалист
edemy2001 написа:
Защото резонанса си е резонанс, но ако се направи достатъчно здрава конструкцията съобразена с мощностите, резонанса не би се отразил по този начин
Така са мислили и конструкторите на падналия висящ мост в Щатите, през първата половина на миналия век. Същото се е случило и с твоя ВГ. Обикновенно конструкцията се разрушава там където са концентрирани наи големи механични напрежения/ръбове, ъгли и др./. Дори и да са здрави, се получава умора на материала в тези зони.
Моя съвет е да наденеш една ПВЦ тръба, с Ф110, около мачтата над обтяжките и да я напълниш с кварцов пясък. Окачването на турбината да е отделно и да е свързано към генератора посредством кардан. Окачването на турбината и генератора да е чрез тампони. Задължително PITCH CONTROL вместо чупеща опашка!
MrMurdjo - майстор
PITCH CONTROL
Управление на стъпката на лопатите ли се визира? Т.е. витло с променлива стъпка?
tgv - специалист
Крило с променлив ъгъл на атака, в зависимост от силата на вятъра.
http://www.youtube.com/watch?v=AhMoJzUkZHk
edemy2001 - специалист
tgv написа:
edemy2001 написа:
Защото резонанса си е резонанс, но ако се направи достатъчно здрава конструкцията съобразена с мощностите, резонанса не би се отразил по този начин
Така са мислили и конструкторите на падналия висящ мост в Щатите, през първата половина на миналия век. Същото се е случило и с твоя ВГ. Обикновенно конструкцията се разрушава там където са концентрирани наи големи механични напрежения/ръбове, ъгли и др./. Дори и да са здрави, се получава умора на материала в тези зони.
Моя съвет е да наденеш една ПВЦ тръба, с Ф110, около мачтата над обтяжките и да я напълниш с кварцов пясък. Окачването на турбината да е отделно и да е свързано към генератора посредством кардан. Окачването на турбината и генератора да е чрез тампони. Задължително PITCH CONTROL вместо чупеща опашка!
Това за тръбата с пясък не е лоша идея по принцип. Казвам по принцип, защото за 50 - 150 вата генератор просто не си заслужава. Но за 500 и нагоре вата вероятно да. Макар да съм виждал и до около 4 - 5 киловата без да има нужда от специални мерки против вибрации.
Но това за Pitch Controll - извинявай ама не ставай смешен. До около 15 - 20 киловата въпроса се решава с чупеща опашка, да не говорим за 50 до 1000 вата! Последното важи и за кардана!
dj_marti79 написа:
Съчувствам ти. ... Заварките задължително през цяло и на голяма пощ. Никакво точковане. Допълнително парче метал заварено върху двата детайла. Не по малко от 4 опорни точки....
Благодаря!
Именно за това говоря - здравината на първо място!
tgv - специалист
edemy2001 написа:
Но това за Pitch Controll - извинявай ама не ставай смешен
Мисля че напоследък ти стана за смях, с рекламния си ветрогенератор. Това дали ще приемеш съветите ми, си е твоя работа. Искам да те уверя че не са изсмукани от пръстите ми, а се базират на 8годишен опит. Споделям ги, защото някой друг може да реши да направи по сериозна концепция на Ветрогенератор, от Твоята.
edemy2001 - специалист
tgv написа:
edemy2001 написа:
Но това за Pitch Controll - извинявай ама не ставай смешен
Мисля че напоследък ти стана за смях, с рекламния си ветрогенератор. Това дали ще приемеш съветите ми, си е твоя работа. Искам да те уверя че не са изсмукани от пръстите ми, а се базират на 8годишен опит. Споделям ги, защото някой друг може да реши да направи по сериозна концепция на Ветрогенератор, от Твоята.
Не ми изваждай думите от контекста! Имах предвид, че устройството за Pitch Controll за такива малки генератори от порядъка до около десетина киловата, ще струват повече от целия генератор. Да не говорим за настройката на устройството. В този смисъл е абсолютно излишно според мен да го коментираме този метод на контрол.
MrMurdjo - майстор
Аз се извинявам за намесата, но вече от доста време следя темата и ми прави впечатление, че в нея няма и не се използва единна терминология, от което страда дискусията.
например - пропелер, ротор, перка, витло
също - лопата, крило
да не говорим за чуждиците. Вярвам, всички ще се съгласят, че ако не се говори на един и същ език и с единен набор от термини, взаимното недвусмислено разбиране на написаното страда много от това.
  • 1
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69
  • 70
  • 154

Тема "ветрогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: