• 1
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69
  • 70
  • 103
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
cvettomirr - специалист
Ще надписвам паметници и орнаменти с нея. Какви мотори, електроника и от къде по-евтинко?
MrMurdjo - майстор
85BYGH450B-06D-15J от Ексорор според мен напълно те устройва. Даже и по-малкия модел на 3.1 Нм също би се справил. Него би могъл да ползваш за Z с редукция, защото по вертикалата не е нужно да имаш същия бърз ход като по дългите хоризонтални оси, но теглото му е по-малко, а там това има значение. Следващия по-голям модел е излишни пари и тегло ( 5 кила). По-важно е драйверите да са истински или поне китайски копия на истински, а не от тези, дето се продават в интернет 3, 4 или 5 в едно.
Дори и 600 (а аз мисля, че с добър драйвер се постигат 1000 - 1200) оборота само да вадиш от тези мотори, при 5 мм стъпка имаш 3000 мм/мин бърз ход, което за тези размери е прилична скорост. По-важно е да има добро усилие по осите в работен режим.
Двата големи модела имат канали за шпонки за фиксиране на задвижващи шайби. Т.е. с назъбен ремък и редукция за още по-голям въртящ момент в най-добрия оборотен режим. Тогава може да се ползва винт със стъпка 10 мм.
Неотдавна гледах един китайски 2 м х 1.4 м с такива винтове и директно задвижване. А моторите бяха поне 85 мм, ако не и повече, т.е. с голям диаметър на ротора. С китайски драйвери, подобни на тези от Ексорор, на 1/8 стъпка и 24 в напрежение на захранването направи за проба 12 метра в минута, но на дългия винт му дойдоха малко в повече - почва да замята. :)
Лично мнение и не те ангажирам да предпочетеш точно това.
skat - специалист
cvettomirr написа:
Никой не иска да каже за разликата от мотори 3.5A - 11.2 NM и 5A - 6NM, че трябва тия дни да поръчвам, а не знам кои. Ще задвижвам 20mm винт по ос X и A 1300mm, Y - 1700mm, Z - 500mm
Ами според мен разликата си е написана във въпроса - първият мотор при 75% от тока на втория прави два пъти по - голям задържащ момент, предполага се, че ще е по - икономичен при еднакви условия на работа. Вероятнотърговецът препоръчва и подходящи драйвери за управление на тези мотори. Като се вържат двете неща, трябва да се прецени съотношението цена/качество и решението става лесно.
dobrev - специалист
cvettomirr написа:
Ще надписвам паметници и орнаменти с нея. Какви мотори, електроника и от къде по-евтинко?
Тези мотори от снимката не изглеждат много големи. Пък и конструкцията изглежда доста удобна за работа - налагаш на плочата и работиш.

Прикачен файл

frezer.jpg
frezer.jpg (113.15 KиБ) Видяна 3328 пъти
dobrev - специалист
cvettomirr написа:
Не забравяй да предвидиш и аспирация, защото финния прах, който се отделя при работа, ще скапе бързо направляващите и винтовите двойки.
Ако имаш нужда мога да помогна с общия вид на конструкцията.
mika - специалист
dobrev, разгледал съм десетки професионални машини за обработка на камък и нито една от тях нямаше аспирация.
STEPER - специалист
mika написа:
dobrev, разгледал съм десетки професионални машини за обработка на камък и нито една от тях нямаше аспирация.
Да,при тези машини за обработка на камък няма аспирация защото се използва вода за охлаждане на инструмента.
Но тук при този начин на работа действително се отделя прах /както и при всяка операция при фрезоване/и елементарна аспирация е необходима.
Иначе първото нещо което ще се скапе е самия KRES ако се използва такава конструкция.При КРЕС-а вентилатора е много ефективен при работа.
cvettomirr- не зная каква ти е концепцията за машината, но аз мисля че едва ли с фрезера ще се постигне такава гравюра като тази тук.
За това обикновено се използва електромагнитноударно устройство и този въпрос в известна степен бе обсъждан вече
в темата "CNC машина гравьор".Ето тук например viewtopic.php?f=18&t=8418&start=3920
Освен това на този сайт който се вижда на снимката от Добрев има, да не кажа океан а море от информация по този въпрос. :)
А колкото до двигателите - тези от eXoror "60BYGH301B" ще са ти напълно достатъчни и с резерв при едни хубави драйвери. :wink:
Поздрави

Прикачен файл

8.jpg
8.jpg (27.86 KиБ) Видяна 3349 пъти
cvettomirr - специалист
Аз Kress няма да ползвам. Предвидил съм в бюджета шпиндел 3 kw с водно охлаждане + инвертор.
cvettomirr - специалист
Утре поръчвам останалите неща. Ще ми е нужна тепърва помощ и съвети. И последна екстра, която ще взема е някакъв лазер за гравиране на образи само.
mika - специалист
STEPER, на дадената снимка буквите са 3D и е глупoст да не се използва вода. Иначе да, всичко може да се направи не както трябва.
  • 1
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69
  • 70
  • 103

Тема "CNC електроника, управление на стъпкови и серво мотори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: