• 1
  • 67
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71
  • 154
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
alien - специалист
аз си мисля че има смисъл от регулиране на ъгъла, не е кой знае какъв проблем, и ползите ще са повече, не само за защита, но е въпрос на гледна точка, за направи си сам може всичко, но за търговия - вероятно няма смисъл, там други цели се гонят - да се вземат парите на клиента с възможно най малко усилия

колкото до терминологията - много ще е трудно, би се справил само човек с образование точно в тази област, а тук такива няма, всеки си го разбира както му е удобно от клипчета в ютюб... но не е толкова фатално, важното е практиката и да се трупа опит, преди едисон да открие лампата е открил 1000 начина как не става лампа, така че и грешката понякога е полезна

мисля че с промяната на ъгъла ще се разшири доста работния диапазон на скоростта на вятъра, което за България си е типично, и ще си работи все още надеждно там където другите започват да се разпадат, а при много силни ветрове с лопати успоредни на вятъра натоварването е минимално, срещал съм механизми които сравнително лесно могат да се изпълнят дори в домашни условия за 2, 3 или 4 лопати
някой може да каже - механизъма ще е слабо място - да, така е, но той се саморегулира и няма да изпадне в ситуация като на турбина без регулиране
dj_marti79 - специалист
Съгласен. Някъде по назад бяхме започнали да съставяме "речник" с термини.
tgv, време е да спреш да се заяждаш. Покажи ни снимки на твоя 8 годишен опит. Моля споделяй личен опит а не аматьорски клипчета от youtube. Да покажеш какви грешки не трябва да се допускат е много ценна информация, но да подчертаваш грешките на другите и да им натякваш как са се издънили е грозна постъпка.
Аз предложих всяко мнение да бъде подплатено със снимка (когато влезнеш във форум, пълен със снимки схеми и чертежи - съдържателен, е по-приятно), а така - много празни думи...
Ти забеляза ли че витлата са по метър и петдесет, а са закрепени на 10 милиметрови оси! Поривите понякога са като шамар за ветрогенератора, виждал съм го да прави завъртане на 360 градуса, и докато пич-контрола заработи витлата ще са се огънали назад и ще са станали като на моя малкия! Забеляза ли че гондолата е направена не от профил а от парче ламарина? Повярвай ми, ако вятъра пожелае да извие витлата в някоя посока, ще се огъне или оста която ги движи, или цялата ламарина с управляващия механизъм (т. нар. гондола). Ангренажния ремък също не е добра идея, да не говорим че витлата не са усукани по дължина!
alien, не си сиурен дали тук няма човек с подобно образование. Пич-контрола не етруден за изработванемеханически, а електрически. Нали знаеш че ако нещо се обърка ще е в най-неподходящия момент, на най-неподходящия възел, по най-лошия начин... С пич-контрола започнахме още на първа страница, но засега още е на заден план.
MrMurdjo - майстор
Последните мнения обаче ме накараха да се замисля за възможни конструкции на механизми за автоматична промяна на стъпката. Единствените, които съм изучавал някога (в аероклуб) са системите за промяна на стъпката на витлото на спортен самолет по хидравличен път и доста сложна система от маслена помпа, задвижвана от кока на витлото, който има малки лопатки и между него и вала на витлото има разлика в скоростите на въртене, плюс напора на насрещния поток върху същия този кок.
Горе-долу имам представа и как е при хеликоптерите. Но и в двата случая става въпрос за закрепване на лопатите върху ос, която пък трябва да ги удържа надеждно да не отлетят от главината.
edemy2001 - специалист
Пак дъвчем вече коментирани неща. Вижте този пост и другите около него, че не ми се цитират всичките: http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 40#p389330
tgv - специалист
Примера с клипчето Е демонстрационен. Ако лопатата е конструирана така, че да е захваната с лагер към главина, оста ще ипълнява само фунциия по въртене на лопатите.
MrMurdjo - майстор
ОК, извинявам се, че се намесих не на място.
edemy2001 - специалист
MrMurdjo написа:
ОК, извинявам се, че се намесих не на място.
Защо пък да не е на място!? Мнения се приемат всякакви и предполагам не само аз мисля така. Темата стана много голяма и трудна за проследяване. Не знам дали да не помолим модераторите да направят подтеми, ако е възможно и да разделим малко потока, за по-лесно проследяване на информацията.
Тани - модератор
Почти ще е невъзможно да се раздели! Има мнения , които ще се подходящи за повече от една тема , а трябва да се избере само една. Ще се изгуби логическата нишка и ще стане трудно за четене и невъзможно за разбиране!
ludiagsm - специалист
И аз се включвам с малко въпроси отностно моя проект стигнах до тук :Изображение

Изображение

Изображение

Направих тест с Една бобина с 50 навивки от проводник с диаметър 1мм върху дорник 40х20х8 мм ,магнитите са 8броя неодимиеви 40х20х5 мм с 14кг сила при отлепване от железен диск . Разстоянието между магнитите и бобината е по-малко от милиметър.Все още не съм го въртял с точно измерени обороти но като го врътна на ръка с цифров мултицет отчитам 0,3 волта променливо напрежение ,външният диаметър на дисковете е 250мм.Струва ми се доста малко това напрежение,0,3волта, но пък когато дам накъсо краищата на бобината явно проти4а сравнително голям ток защото се усещат големи вибрации. Другата седмица ще направя по обстойни измерванияния.
edemy2001 - специалист
ludiagsm написа:
И аз се включвам с малко въпроси отностно моя проект стигнах до тук :
Направих тест с Една бобина с 50 навивки от проводник с диаметър 1мм върху дорник 40х20х8 мм ,магнитите са 8броя неодимиеви 40х20х5 мм с 14кг сила при отлепване от железен диск . Разстоянието между магнитите и бобината е по-малко от милиметър.Все още не съм го въртял с точно измерени обороти но като го врътна на ръка с цифров мултицет отчитам 0,3 волта променливо напрежение ,външният диаметър на дисковете е 250мм.Струва ми се доста малко това напрежение,0,3волта, но пък когато дам накъсо краищата на бобината явно проти4а сравнително голям ток защото се усещат големи вибрации. Другата седмица ще направя по обстойни измерванияния.
Като гледам снимките и забелязвам:
1. Разстоянието от горния диск до бобината е твърде голямо. Разстоянието между него и бобината трябва да е същото, каквото е между бобината и магнитите.
2. За 14 кг магнити бобината е твърде дебела. От 40х20х8 я направи 40х20х6 - така ще намалиш още разстоянието между магнитите и горния диск.
3. Махни за сега изправителя - при измерването мери неизправено напрежение.
Магнитите се надявам, че са ти подредени в последователност S N S N и т.н.
  • 1
  • 67
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71
  • 154

Тема "ветрогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: