• 1
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71
  • 72
  • 103
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
MrMurdjo - майстор
TB6560 е за биполярни мотори. Униполярни с 6 извода не трябва да се свързват никои от изводите им заедно. Свързват се или двете намотки в краищата, като средния извод остава висящ, или средния и края на едната от намотките. Двете в паралел не могат да се свържат, защото взаимно си неутрализират действието на магнитните полета.
erolchy - специалист
Днес направих, нови опити и установих че моторите съм си ги свързал на сто процента вярно, и реших на изхода от платката да сложа два обратно свързани в паралел два диода за да видя какво се получава и се оказа че само единия мига и няма редуване. След което отново се опитах да барна настройките по документа на степер, но без резултат. После видях една команда с която прави автоматично прави настройки и тогава ми тръгна изправно само този мотор по Х, но се въртеше много бавно, настройвах стъпки от контролера и прочие, но без резултат, движи се бавно и това е. Като цяло не ми е ясно как точно се борави с мача и от там идват проблемите и от моя много слаб англ. Има ли някакво правило по което да се настройват настройките в мача, без да е необходимо да преписвам това което е на картинките като папагал и нищо да не правя :? ....?
П.П. Очаквах по лесно да се получи, че и единият ми канал изгоря сега трябва да чакам 1месец докато ми доставят, нов чип... :sad:
MrMurdjo - майстор
Чиповете ги продава "Сириус" по 15 лв парчето. Но поне са работещи при получаването, а не като купените от мен през интернет :)
Но силно те съветвам да се откажеш от този комбиниран контролер с драйвери за три оси. Лесно горят, а като изгори, не можеш да го подмениш лесно.
Пак казвам, че моторите не са ти свързани правилно. Ако имаш мултицет, лесно може да намериш средната точка на всяка от намотките.
dobrev - специалист
erolchy написа:
Като цяло не ми е ясно как точно се борави с мача и от там идват проблемите и от моя много слаб англ. Има ли някакво правило по което да се настройват настройките в мача, без да е необходимо да преписвам това което е на картинките като папагал и нищо да не правя :? ....?
П.П. Очаквах по лесно да се получи, че и единият ми канал изгоря сега трябва да чакам 1месец докато ми доставят, нов чип... :sad:
Малко помощ за настройките на български. :?: Опитах да кача .pdf но не ми разрешава. Ще мине малко време докато го форматирам.
MrMurdjo - майстор
Той erolchy днес намина при мен, разгеле не сме далече един от друг, и погледнах как е свързан мотора. Там е правилно. Средните изводи са висящи, целите намотки се комутират.
ТВ6560 е доста чувствителна към полярността на фронтовете на тактовите импулси за стъпките. Аз така издумках един чип, защото не се бях сетил, че има инвертор на входа и трябва да обърна поляритета в Мах3, който беше настроен за друг драйвер. На входа на самия чип трябва да идват положителни фронтове, иначе моторът работи хаотично, защото всъщност задните фронтове на импулсите се възприемат като начални.
Показах му къде са настройките, очаквам да пише какво е станало.

Но поначало, макар и бегло само да съм пускал този китаец, личните ми впечатления и мненията на много хора в CNCZone, не будят съмнение, че не е направен добре и оптроните, които са на обща маса и практически няма галванично разделяне, само кривят управляващите импулси.
Освен това честотата, която са задали на чопъра е много ниска. Ползват 1000 пикофарада (44 кХц), за което в описанието на чипа дават минимална дължина на импулса 90 микросекунди и има забележка, че точно тази комбинация не е тествана в производството. Аз сложих кондензатор 330 пФ, което по таблицата е 130 кХц и 30 мкс дължина на управляващия импулс. В зависимост от съпротивлението и индуктивността на намотките на конкретен мотор и използваното захранващо напрежение, при ниска честота на осцилатора може да се получи така, че времето за нарастване на тока да е по-кратко от времето за превключване на тригера на ограничителя на тока.
Самият чип, макар и капризен, при мен работи съвсем добре на една от осите на 34 волта захраване, но като самостоятелен драйвер и платка мое производство.
STEPER - специалист
NEW Stepper Motor Driver

THB7128 3A 4-Wire High-Speed Stepper Motor Driver Board Controller No Noise NEW
Feature:
Using THB7128 as driver chips: low power consumption. A variety of subdivision. High subdivision (up to 128 segments), the motor is running, no noise, without losing step. (For 57 and 57 below the 2-phase 4-wire stepper motor used)
Wealth and bridge MOSFET driver, low on-resistance Ron = 0.53Ω. The maximum operating voltage of 35V DC, current 3.3 A (peak). A variety of subdivision optional (1,1 / 2,1 / 4,1 / 8,1 / 16,1 / 32,1 / 64, 1/128). Semi-automatic flow lock function • Built mixed decay mode. Built-in input pull-down resistors. Built-in temperature protection and over-current protection
2630 10M ultra-high-speed optocoupler isolated input, while protecting your controller, higher transfer rates your stepper motor is more stable.
The maximum output current of 3A, 0-3A stepless adjustment function. Semi-flow control, stop the motor current is reduced to a minimum rotation, reduce system power consumption and stepper heat, the energy-saving effect.
Onboard resumed full-bridge circuit to reduce the chip heat, suitable for long-term stability. The measured temperature is less than 50 degrees Celsius.
Test conditions:
- an open environment, the ambient temperature is 28 degrees
- Natural cooling
- 3A full load, the working voltage of 32V
- One hour later heatsink remote temperature not greater than 50 degrees Celsius.

Прикачен файл

THB7128 Instructions.rar
(310.61 KиБ) Свален 112 пъти

Прикачен файл

New IC.jpg
New IC.jpg (20.73 KиБ) Видяна 4150 пъти
MrMurdjo - майстор
THB6564 е по-подходяща за нашите цели - с по-висок номинален ток и напрежение, като са избегнати недостатъците на TB6560. Но много малко се предлага за продажба, повече се предлагат готови драйвери. Или поне аз не намиран от къде да си купя такива чипове.
mooooka - напреднал
Малко не по темата но знам че някой ще ми помогне :hilfe:
Реализирах ето тази схема за два мотора

Изображение

имам оптрони 4N26 и искам да ги сложа но незнам как и какви резистори ще трябват (ако изобщо трябват такива) :?Как би изглеждала схемата :?
Ако модераторите сметнат може да преместят поста.
alien - специалист
http://i.stack.imgur.com/KTH7Z.png

само, че аз бих сложил по малък резистор на диода и по голям на транзистора
примерно 500-600 ома за първия и 1к за втория
пробвай...
ig_ivanov - специалист
alien написа:
http://i.stack.imgur.com/KTH7Z.png

само, че аз бих сложил по малък резистор на диода и по голям на транзистора
примерно 500-600 ома за първия и 1к за втория
пробвай...
Прав си- при така показаната схема през диода ще тече няма и 2мА ток- може и да не светне сигурно, а в същия момент при отпушения транзистор тока е цели 50мА.
Моето мнение (изпробвано е) е на диода да се сложи резистор 220-470 Ом, резистора 100 Ом да се премести като предпазител в колектора на транзистора, а на неговото място да се сложи 1кОм.
  • 1
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71
  • 72
  • 103

Тема "CNC електроника, управление на стъпкови и серво мотори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: