• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 154
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
sparow - специалист
Оборотите не са проблем,има разни редуктори.Иначе това от танка си е алтенатор ,зарежда му акумулаторите,1500вата е и 24волта.водо изолиран.
А някой има ли наблюдения над професионалните ветрогенератори дето ги има около морето,верно че са друга бира,но може да се изкопира нещо от тях? :?
dj_marti79 - специалист
BoBo - БРАВО, това фабрично ли е или самоделка? Твоя генератор сигурно е с постоянни магнити? При силен вятър акумулаторите не се ли презареждат? Нямах в предвид тиристорна схема (дето ги ползват по мотоциклетите). аз имам възбудителлна намотка на ротора, която го намагнитва до толкова че изходното напрежение да не превишава 28V. Но както и да е, аз вече купих (25лв) и го поставих. sparow за да го върже към мрежата пак му трябва инвертор, който се синхронизира от мрежата, (за него това е най-удачния вариант) Трябва да търсиме такъв!
sparow, 5-6kW си е сериозна работа, а защо са ти 10kW? Ти разполагаш ли с някакви редуктори? Фабричните ветрогенератори имат електромеханични - спирачка и насочване
И днес нямя вятър!
BoBo72 - специалист
За да имаш възбуждане , когато ти трябва , сложи два малки магнита ,
S/N , N/S ,на ротора , за да имаш постоянен магнит на роттора.
От трите фази през диоди захрани ротора ,а др. четка на маса.
Така имаш постоянно възбуждане , като духа вятър. МАХНИ РЕЛЕТО!!!! :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:
sparow - специалист
10кв- е консумация на една средно голяма къща.
Редуктори може да се намерят секакви.
Имам един планетарен,дето от 1000 вади 120об. а и редуктора е най малкия проблем.
stefan_gb - специалист
BoBo72 написа:
За да имаш възбуждане , когато ти трябва , сложи два малки магнита ,
S/N , N/S ,на ротора , за да имаш постоянен магнит на роттора.
От трите фази през диоди захрани ротора ,а др. четка на маса.
Така имаш постоянно възбуждане , като духа вятър. МАХНИ РЕЛЕТО!!!! :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:
BoBo72 мисля чеидеята ти не е добра, при 28 V система генератора не е изчислен да работи на по големи напрежения естествено и ротора. Без РР може да се вдигна напрежението и тока до големи стоиности които не са подходящи за заряда на АБ. Също ще се натовари изправителния блок, статорните намотки и ротора на генератора дефакто - всичко.

РЕГУЛАТОР,КОЙТО ОКЪСЯВА ФАЗИТЕ НА ГЕНЕРАТОРА ПРЕЗ ТОВАРНО СЪПРОТИВЛЕНИЕ
Направил си нещо за ограничаване на напрежението но така не товариш ли излишно генератора и ненамаляваш ли ефективноста на системата ти. Товарното съпротивление как е свързано, не предизвиква ли консумация от АБ при неработещ генератор....
dj_marti79 - специалист
Как да кача клипче. Вятъра е слаб и непостоянен. Ту духа силно ту не духа, постоянно си мени посоката??? Неможе да достигне номинални обороти.
Стигам до следния извод:
Ако нямате силен и постоянен вятър, негубете труд, време и пари.

Прикачен файл

DSC00020.JPG
Това ми е четкодържателя (Четки от прахосмукачки)
DSC00020.JPG (24.67 KиБ) Видяна 7443 пъти
boltik - специалист
,,Ако нямате силен и постоянен вятър, негубете труд, време и пари,,

Е това е най-вярното от цялата тема :)
BoBo72 - специалист
стефане , ще кача схемата на контролера , но но имам проблем с камерата. Немога да се оправя с резолюциите.
stefan_gb - специалист
BoBo72 написа:
стефане , ще кача схемата на контролера , но но имам проблем с камерата. Немога да се оправя с резолюциите.
Ок BoBo72 винаги може да се научи нещо ново :)
BoBo72 - специалист
Това е схемата.

Прикачен файл

kontroler91.jpg
kontroler91.jpg (53.11 KиБ) Видяна 7615 пъти
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 154