• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
bimbaeco - майстор
https://www.youtube.com/watch?v=LyyPHxPgGHg
Малестрах, на третата минута от това видео се вижда, че при пуск на домашно направения и балансиран банциг на Матиас Уандел (по чиито планове е правен банцигът на Алата - авторът на тази тема) вибрациите са толкова слаби, че поставена върху канта си монета не може да падне. За мен това е неоспоримо доказателство за отличен баланс.
За циркуляри и фрези не говорим, при тях толерансите са стократно по-малки от тези за колелата на един банциг и съм склонен да призная, че направата им без специализирани уреди и инструменти е (почти) невъзможна.
Понеже видеата и материалите на този човек (www.woodgears.ca) съм ги гледал и чел хиляди пъти, забравих, че може би не си запознат с тях.
На петата минута от същото видео ще видиш, че балансирането е направено върху два раздвижени лагера, а не върху самия банциг.
За мен резултатите са красноречиви и ако решиш, че може да ги оспориш, намам какво повече да ти кажа.
Уважавам опита ти, но тук може да имаме полза от него, ако покажеш какво може да се направи, а не като казваш какво не може. За това не е нужен опит и това не допринася за постигането на целите на този форум, които според мен са да се обменят знания и опит.
maleeeestrax - специалист
Напълно съм съгласен с теб но пак искам да подчертая че исках да бъда полезен защото както сам казваш оборотите на банцигово колело и фрезова глава са доста различни и за това се опитах да ви представя по научен подход по въпроса и по-верен разбира се.По никакъв начин не съм искал да спирам пионерския дух на форума и аз самият съм взел от тук не една добра идея.
angelfilev - специалист
maleeeestrax написа:
Интересно ми е защо като ми балансират гумите на колата ги въртят в машината а не ми ги балансират по начините посочени от вас и да пробиват дупчици в джантата където е по-тежко? :finga:
Колега, не ми се искаше да се включвам в безплодни спорове, но следващите ти категорични мнения се основават на незнание. Въпроса, който задаваш, "защо като ми балансират гумите на колата ги въртят в машината" показва, че не разбираш какво е "статично" балансиране и какво е "динамично".
Колелата на банциг имат малка ширина в сравнение с диаметъра и може да се приеме, че дебаланса лежи в равнина която минава близо до центъра на тежестта. Иначе казано знаем в коя равнина трябва да добавим или отнемем маса. Тази равнина е в рамките на ширината на колелото т.е. грешката ни не може да е голяма.
Затова статичното балансиране дава задоволителен резултат и с прости средства става в домашни условия. Ето една илюстрация на нещо просто, което решава въпроса. Колегите преди по принцип описаха този начин.
Прикачен файл:
2014-01-28_220306.jpg
При по-широки ротори, включително автомобилните гуми, не балансираните маси се намират в повече от една равнина и методите на статично балансиране не са приложими. Да обясняваме как и защо е извън темата.
Sharkolia - специалист
maleeeestrax написа:
Опитах се да помогна като обясня че не всичко е възможно в домашни условия(примерно изработка на атомна електроцентрала) но не всеки ме разбра.В ЛТУ-София съм изучавал няколко семестъра дървообработващи машини и се занимавам с такива малко повече от 20 години.Успех в балансирането а утре изпробвайте и фрезова глава да си направите от дърво. :проба:
Корабни лагери са произвеждани от бакаут ,предполагам ,че и фрез ще може да се направи в дом условия. Всъщност не един или двама майстори в БГ са си правили ножовете за фрезовите глави сами и не един или два правени циркуляра все още режат из БГ гаражи.
Проблемът при тебе е "Казана дума ,хвърлен камък" сам си знаеш ,че си се осрал с изказванията .Признанието "Пичове ,аз се насрах" е трудно. Затова и си караш своята стара песен ,даже премести темата от банциково колело ,през автомобилни гуми на CNC фрезови глави за по 20к оборота.
В дом условия всичко е възможно ,ако нямаме машината за да извършим дадена обработка,ще си я построим пич. И сигурно качеството на гаражната продукция ще е в пъти по-високо от китайската стока на пазара и големите магазини.
brad4edat - специалист
Прикачен файл:
2014-02-05 16.04.38.jpg
Ей ви на стойката за баланс на колелата. Уверявам ви, че е много, ама много чувствителна и хваща нищожни грамове.
Балансираш си перфектно с такава стойка колелата и банцига ще работи без грам вибрация ;)
bulhomes2 - майстор
brad4edat написа:
Излишни сложнотии.
brad4edat написа:
Ей ви на стойката за баланс на колелата.
И туй викаш е по-просто от другите предложения :? :lol: Ей го туй на angelfilev. В средата е отвес за 1,20 лв от близката железария.
Прикачен файл:
Graphic1.jpg
Graphic1.jpg (29.18 KиБ) Видяна 2710 пъти
brad4edat - специалист
Дамм... само дето някои колела тежът по 60-100 кила и не знам как ще ги връзваш на отвес и ще си играеш с тежестите и дупчиш или лепиш така както си са на отвеса. Аз не бих си рисковал пръстите на краката и ръцете. И въобще не е гаранция, конуса ще се наклони към точната посока, понеже конуса се заклинва в отвора на главината и става малко съмнителна :) Да не тръгне после да простира банцига из плевнята :lol: Аз съм ви показал перфекна стойка за целта, не е лесна но не е и сложна за изработка, но пък е много надеждна и прецизна :partyman:
bulhomes2 - майстор
Трябва да си пълен идиот да лепиш тежести или да дупчиш колелото, докато виси на отвеса.
itilien - специалист
Здравейте, и аз преди време си направих подобен банциг, само че 14 инчовата версия. Направих и някои модификации по контрукцията на Матиас - едното е, че ползвах 1 слой по-малко в рамката, но за сметка на това малко по-дебели и широки дъски. Масичката я направих фиксирана, по капаците също приложих малко творчество. Единствените електрически инструменти, които съм ползвал са дрелка на стойка и зеге, за да изрежа грубо колелата. Както и мотора на банцига, с който въртях колелата за да им докарам финалната форма. Всичко друго на ръка - трион, длето и ръчно механично ренде. И изцяло в апартаментни условия - отне ми около 3 месеца и нещо да го направя, като накрая с лакирането го давах яваш яваш.

Мотора е трифазен, 750 вата, 1420 оборота, включен като монофазен.

Ето тука едно клипче - малко тъмно, ама що годе се вижда

https://www.youtube.com/watch?v=7wbNe8zgXcA

Ето и едно клипче, в което го тествам с една 17 см дъбова дъска. Позволява и по-бързо подаване, ама като за пръв път гледах да не бързам

https://www.youtube.com/watch?v=XNZZhotL3Ao
bimbaeco - майстор
Браво, идеална рпабота!
Аз си купих плановете преди 2 години и още не мога да намеря време да го направя.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "НАПРАВИХ СИ САМ БАНЦИГ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: