Напълно съм съгласен с теб. когато правих системата незнаех какво ще излезе. И исках бързо да тръгне. Сега установявам грешка в изчисленията си, че я смятах като за централа ( с максимално отдадената мощност), а трябваше да сметна ъгъла за равномерно разпределена мощност през цялата година. Явно ще има доработка с ново вложение.
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
nasko_a
- специалист
421 мнения в "Соларна система за ток 1 kW захранваща бойлер с топла вода"
valecs написа:abcdefghijklmnopqrstuvwxz според мен няма как да се претоварят панелите. До колкото разбрах тока на късо съединение им е 5.5А, 130/32 ом=4А. Просто самите панели не работят в подходяща работна точка (с по-ниско КПД са) ако няма нещо което да оптимизира мощноста им.Това се опитах да кажа и аз, но явно не се изразих много добре .
32ома (1.5kW) ги сметнахме, но Наско все още не е казал какъв нагревател захранва.
Според кристалната топка бойлера му е със 2kW нагревател. Ако е така само трябва да увеличи ъгъла на панелите и е супер.
Ако съм на негово място ще изчакам да видя докога ще има топла вода, която да стига точно. - При слънчев ден разбира се.
Слънцето е най-ниско на 21декември, че и деня става по-кратък. Всеки месец ъгъла на слънцето пада с грубо 8 градуса. Ако сега има излишък значи трябва да се увеличи ъгъла с 20 - 30 градуса.
Бих го направил на общ ъгъл 72градуса с корекции на 67гр. , 62гр. айде и на 57гр. и мисля че ще са достатъчни. След това оптимизация на нагревателя и готово. Ако не ми стига за 21дек. още един панел и край.
valecs
- напреднал
Това с промяната на ъгъла е много добре. Нагреватели има много в магазините за резервни части. Имаше и някои фирми които навиваха по поръчка. Може да се намери и 1KW.
Като тъпа идея изкишъка от енергията е да се ползва за помпене на вода примерно и вдигането и наа високо. После да се ползва енергията и или самата вода.
Като тъпа идея изкишъка от енергията е да се ползва за помпене на вода примерно и вдигането и наа високо. После да се ползва енергията и или самата вода.
8180
- майстор
valecs написа:abcdefghijklmnopqrstuvwxz според мен няма как да се претоварят панелите. До колкото разбрах тока на късо съединение им е 5.5А, 130/32 ом=4А. Просто самите панели не работят в подходяща работна точка (с по-ниско КПД са) ако няма нещо което да оптимизира мощноста им.Колеги,
Питах по-горе за коментар на характеристиката на панела.
От графиката в първия линк на valecs, аз поне го виждам като генератор на ток панела. Ако това е така, не се чувствам комфортно със сметките Ви.
Профи намеси някакъв "фидер", неясен за мен и не го разбрах като цяло.
С една дума, по представената характеристика, в някакъв диапазон, токът е сравнително постоянен (и близък до тока "на късо"), а съпротивлението на товара определя напрежението върху последния (а НЕ обратното!), със съответното отражение в/у полезната мощност и тази, разсейвана в самия панел.
Демек, панелът евентуално се претоварва по мощност (грее, даже бих приел по напрежение), а не по ток. Няма откъде да се вземе претоварващ ток.
Какво следва от това - аз още не знам.
Изводите, че в конкретния случай трябва да се търси по-маломощен нагревател ги приемам.
Може и да греша - за пръв път се заглеждам в характ. на панел.
П.П. Авторът междувремено внесе уточнение за нагревателя - 16ома.
130/16 = 8,1А

valecs
- напреднал
Прикачен файл:
graf1.jpg (81.04 KиБ) Видяна 5093 пъти
nasko_a
- специалист
Така е. Но тази електроника в момента струва колкото цялата система. мрежовия инвертор, който да покрива тази мощност е около 2000лв. В момента съм в процес на търсене на подходящ такъв. Може би ще се спра на Victron Multiplus и 2 акумулатора по 150Ah. Но още не съм го решил твърдо
Тема "Соларна система за ток 1 kW захранваща бойлер с топла вода" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература