• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Илчо Илиев - майстор
Абе щом с тоя скапания трион си режеш разпалките/дъските, значи машината е добра,а ако сложиш трионче с видия......

"Как ти е чепраза - струва ми се, че не "ваден" скоро?
Друго: сложи нещо временно (дъсче) на задния прорез"

alsted, защо е това "дъсче", то се слага гребен/сърп/, за да не стяга среза,а и за безопастност,но това дъсче дали няма да му пречи ако иска да отреже някоя по-широко парче....
monster18 - специалист
Колеги триона реже много добре .Но да ви попитам случайно ако вземам друг трион какво е разликата между такъв като моя и трон с видия?
Илчо Илиев - майстор
Огромна, въпреки,че цената е 3-4 пъти по-висока, заслужава си..
Ако има от къде да вземеш само за проба, ще се убедиш,че си заслужава парите, но виж из обявите, срещат се и добри цени...
Рязът е по-добър, ако не го "удариш" ще го точиш през доста време, по-малък шум, по-гладък срез, но това не е важно при теб...
Ако намериш на добра цена си заслужава..
alsted - майстор
Илчо Илиев написа:
това дъсче дали няма да му пречи ако иска да отреже някоя по-широко парче....
Естествено, че ще пречи (ако е заковано) при рязане на дълги неща. Предлагам го само за проба. Мисля, че дългия срез на плота е причина, но изобщо не съм сигурен. Моя циркуляр е с люлка и няма изобщо плот, но не хвърля по мен трици. Вярно диска е доста голям - ø500, но не мисля, че поради малкия диаметър би се получило завихрянето на триците. Мисля си за чапраза, макар че неговото предназначение е основно против затягане.
Лично не виждам необходимост да слагаш диск с видия - режеш чамови дъски. Ако ще режеш ПДЧ е друго. Точи се доста по-рядко, но няма да можеш да го правиш сам. Лично мнение. Не претендирам за знания в областта.
kolev_k - специалист
Здравейте хора!И аз съм се навинтил да си правя малък стационарен циркуляр от ръчен такъв,а по-нататък и такъв с асинхронен дв.,ремък и вал.Намерил съм гнездата за лагерите с лапички,но не знам какъв размер е препоръчително да сложа на вал,който ще лагерува на лагери с вътршно фи-17мм.Ориентирал съм се на 180-185мм с видиеви зъби,че да става за фаянс,теракот,грес и дърво.Вала ще е от обикновено желязо.Плота ще се регулира по височина.Някой ако има препоръки,съвети приемам всичко.
bimbaeco - майстор
Според мен най-добре би било да направиш вала така, че да работи с дискове с диаметър на вътрешния отвор 30 mm и външен диаметър 254 mm, защото са най-масови за настолните/стационарните циркуляри.
Ето как е решен проблемът с повдигането и накланянето на диска (http://woodgears.ca/reader/pekka/tablesaw.html).
Ако си решил да не се накланя дискът и да регулираш височината, като повдигаш и сваляш плота - ето ти решение: http://www.youtube.com/watch?v=q4jzl7lH75g
kolev_k - специалист
bimbaeco написа:
Според мен най-добре би било да направиш вала така, че да работи с дискове с диаметър на вътрешния отвор 30 mm и външен диаметър 254 mm, защото са най-масови
Благодаря за отговора,но на вал със шийки фи 17,от обикновено желязо,незакалено,няма ли да му дойде в повече тоя размер на диска?
bimbaeco - майстор
Не е малко. В щатите това е стандартът (http://www.youtube.com/watch?v=HPcP0jNUBhk), само трябва да ти направят фланец, за да можеш да монтираш дискове с вътрешен диаметър 30 mm.
Почти всички дърводелски циркуляри, произвеждани през последните 10 - 15 години, работят с дискове 254 или 305 mm (10 и 12 инча). Това прави дисковете с този размер по-евтини и по-разпространени.
Мисълта ми беше, ако ще се прави машината, за да се работи по-дълго и по-прецизно с нея, си струва да се вложи малко повече в направата. И това (http://woodgears.ca/reader/hector/tablesaw.html) е самоделен циркуляр и това, което Монстър 18 е направил, е самоделен циркуляр - зависи в кой край на спектъра си се насочил.
Ако ще правиш машината, за да режеш подпалки, вкарай каквито части имаш в нея, за да не инвестираш повече пари. Ако ще я използваш за дърводелство, трябва да се постараеш повече да стане прецизна.
Моят съвет е да НЕ монтираш диска директно за мотора, защото в най-добрия случай ще го завъртиш с 2900 оборота в минута, а това е малко. Колкото по-малък е външният диаметър на диска, толкова по-високи обороти изисква. За дисковете с диаметър 254 mm идеалният диапазон е от 3 500 до 4 500 оборота в минута.
Ако имаш стар шлайфер с реглаж на оборотите можеш да използваш него. Това има следните предимства:
Имаш високооборотен двигател;
Можеш да го монтираш на установка, която да го вдига, сваля и накланя, защото имаш три отвора за ръкохватки, които са с метрични резби;
Имаш готово решение за закрепване на диска;
Дисковете с размери 230 външен и 22 милиметра вътрешен диаметър са относително популярни;
Недостатък ще бъде, че двигателят е доста шумен.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Малък циркуляр" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: