• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
чет фев 01, 2024 10:28 pmD.Kalchev написа:
чет фев 01, 2024 10:21 pmЧираче написа:
чет фев 01, 2024 10:10 pmD.Kalchev написа:


Какво означава флейкър?
Флейкър е машина за мюсли. Студено пресовано зърно. Ако и това не разбирате, питайте.
Какво има за разбиране? Не било преса, флейкър било... До-о-о-о-о-бре!
То, понеже преса си е българска дума ;-) Флейкър, вече, си е конкретна машина.
Впрочем, думата филийка ти е позната, нали
Последна промяна от n_a на пет фев 02, 2024 8:59 am, променено общо 1 път.
Защо избра за смилане чукова мелница?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
пет фев 02, 2024 8:58 amТрифон П.Трифонов написа:
Защо избра за смилане чукова мелница?
Твърдостта на зърното, предполагам. И търсената едрина
Таз мания по зърната, позахрани изпосталялия машинен инженер ;-)
Хляб се прави от твърди зърна.
Традиционно се ползват каменни и в "новото" време валцови мелници.

Преди петнайсетина години купих на брата (с негови средство) каменна мелничка. Познат ги произвеждаше. Няколко години аз му правих хляба.
Леко пресявя зърното от рентата, бам в мелницата, прас ок.30% бяло, бум в хлебопекарната.....
Дебел и щастлив брат!

Чукова имам за същото зърно, но ползвам за пернатите.
Прави ми впечатление, че на най едрото сито, от три, прави ярмата по ситна от колкото ми се ще.
Трябва да опитам най ситното. Ако стане достатъчно "фино" ще опитам да замеся.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
пет фев 02, 2024 9:13 amТрифон П.Трифонов написа:
Хляб се прави от твърди зърна.
Традиционно се ползват каменни и в "новото" време валцови мелници.

Преди петнайсетина години купих на брата (с негови средство) каменна мелничка. Познат ги произвеждаше. Няколко години аз му правих хляба.
Леко пресявя зърното от рентата, бам в мелницата, прас ок.30% бяло, бум в хлебопекарната.....
Дебел и щастлив брат!

Чукова имам за същото зърно, но ползвам за пернатите.
Прави ми впечатление, че на най едрото сито, от три, прави ярмата по ситна от колкото ми се ще.
Трябва да опитам най ситното. Ако стане достатъчно "фино" ще опитам да замеся.
Модата е, да усетиш зърното като дъвчеш. Хлябът не е каквото беше. А разните режими на хранене правят хляб от триците...
пет фев 02, 2024 9:22 amn_a написа:
Модата е,..............правят хляб от триците...
Аха, настана време "с трици маймуни да ловят".
Киррил - специалист
пон апр 02, 2018 6:03 pmЧираче написа:
crez,
Благодаря и на теб. Но явно не съм ясно обяснил какво ми трябва. Аз не търся статии с общи приказки. Търся конкретно скица, чертеж или по-подробно обяснение за изработка на машина за лющене на Лимец. Отново казвам - на ЛИМЕЦ. А не на спелта, полба или друго подобие на Лимец. И то на Лимец, който се произвежда в България.
Какъв е проблема....
Последна промяна от Киррил на пет фев 02, 2024 5:41 pm, променено общо 1 път.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
пет фев 02, 2024 9:53 amКиррил написа:


Какъв е проблема ...
Шест години, а и не си изчел темата. Жив да си!
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Машина за лющене на Лимец" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: