• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
brum - майстор
Чак пък експерименти. Туй се смята за 2 часа :) .

Слагай ги легнали по скатовете и к'вото дойде. Занимавката да им правиш конструкция за корекция на ъгъла не си заслужава. А и повдигнати панели при силен вятър са с по-голям риск да хвръкнат. Т.е. и конструкцията ще усложниш, и надеждността ще е по-малка, а разликите ще са едни прекосили 2-3% по-близо до идеалното за теб.
ivanovbg - майстор
Теорията и практиката не винаги са ръка за ръка.
Та какво показа практиката: От 10 до 16ч панели свързани в паралел тип двускатен покрив дават 18,2А постоянен ток, а плоско свързани почват от 16,3А и имат осезаем пик на 19,3А на обяд за няма и час. Накратко удължаването на две стойки с 10см и още 2крепежа постигат 60вата повече в сутрешните и следобедните часове или 10% повече. Явно така ще е монтажа, щот целта ми е максимално плоска крива на мощността.
brum - майстор
Теория и практика точно тука се разминават ако теорията куца. Ей ти теория и практика по-долу - червеното е колко теоретично може да се добие, жълто е колко се добива. Това е от днес. Данните са вадени от ония калкулатор дето сложих по-горе.

Прикачен файл

1.png
1.png (73.08 KиБ) Видяна 474 пъти
ivanovbg - майстор
Не мога да взема такава графика щот са тъпички инверторите. Пиковете надолу облачета ли са? И нещо много ток харчиш. Иначе аз няма да слагам батерии.
brum - майстор
Падовете надолу са след изключване на по-голям товар. Системата е с два инвертора (батериен и фотоволтаичен) и е леко инертна. Като засече връщане към мрежата спъва и двата инвертора и после бавно се набира.

И моите са тъпички, ама съм ги "нахакал" и си събирам сам данните. Пък червеното си го смятам също сам като входните ми данни са изходящите CSV-та от калкулатора. Два ската са - северен и южен. Северният дава повече в първите часове след изгрева и последните часове преди залеза. Ама не защото съм го искал, а защото нямам повече южна площ.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Ограничител за инвертор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: